Skip to Content

Veljesten sunnuntain Turun vierailla haastava alku Kultaisessa liigassa

Erittäin vahvoilla otteilla miesten lentopallon Kultaisen liigan aloittaneiden Veljesten vieraana sunnuntaina Turussa oleva Slovakia on mielenkiintoinen, selvästi myöskin rakennusvaiheessa oleva joukkue. Se on hävinnyt molemmat pelinsä tähän mennessä: ensin Tsekille vieraissa 1-3 (26-24, 20-25, 19-25, 17-25) ja keskiviikkona Viro löi Tartossa sen 3-0 (25-17, 25-21, 25-20).

Slovakia ei selviytynyt ainoana tästä Kultaisen liigan lohkon joukkueista tulevan loppukesän EM-kisoihin. Se oli oman karsintalohkonsa kakkonen Espanjan jälkeen, mutta ei lohkokakkosten vertailusta kisapaikkaa saavuttanut. Tuosta karsintajoukkueesta nyt eivät ole mukana mm. Savo Volleyn Jakub Kovac , Tomas Krisko sekä Peter Michalovic.

Samalla katkesi myös Slovakian kahdeksien perättäisten EM-kisojen (2007-2021) putki. Parhaimmillaan Slovekia oli EM-kisoissa tuolloin viides vuonna 2011.

Slovakian päävalmentajana on Steven Vanmedegael, joka on Suomen päävalmentajalle enemmän kuin tuttu vastapeluri. Joel Banks valmensi vuosia Belgian toista suurseuraa Maaseikia ja Vanmedegael on puolestaan ollut sen toisen suuren, Roeselaren päävalmentaja 2019 lähtien. Vanmedegael on johtanut joukkueen nyt kolmeen viime mestaruuteen Belgian liigassa.

Kultaisen liigan otteluiden perusteella joukkueen ykköspassarina nähdään ensimmäistä maajoukkuekesäänsä pelaava 26-vuotias VKP Bratislavan Matus Jalovecky. Toisena pelintekijänä on jo kymmenkunta kautta maajoukkueessa nähty Filip Palgut.

Turussa esiintyvän hakkurin henkilöllisyys on melkoinen arvoitus. Tsekki-pelin pelannut Karlosvarskon 28-vuotias Patrik Lamanec oli poissa ilmeisesti vatsataudin takia Viro-pelistä. Siinä aloitti Filip Gavenda, joka vaihtui normaalisti yleispelaajana pelaavaan Branislav Sraskoon.

Yleispelaajat ovat Karlovarskon jakub Ihnat sekä ukrainalaisen Puolan liigaan pelanneen Barkom Lvivin Julius Firkal. Keskellä on nähty Dukla Liberecin Simon Krajcovic sekä Ceske Budejovicen riveissä pelaava joukkueen tutuin nimi Peter Ondrovic. Liberona pelaa Slavia Svidnikin Marian Vitko.

32:s maiden kohtaaminen

Suomi on kohdannut Slovakian miesten maaottelussa 31 kertaa voittaen peleistä 20. Viimeksi maat kohtasivat kahdessa maaottelussa Sastamalassa elokuussa 2017, joilloin Suomi voitti molemmat pelit 3-1. Edellinen panoksellinen ottelu maiden välillä oli kesäkuussa 2017 Maailmanliigassa, sen Suomi voitti 3-0. Noissa kohtaamissa Slovakian nykyjoukkueesta mukana on vain Peter Ondrovic.

Suomen lohkon kolmannen kierroksen toinen ottelu pelataan lauantaina, kun Tsekki isännöi Viroa.

Kultaista liigaa pelataan kolmessa lohkossa. Lohkossa A Turkki on voittanut Tanskan ja Portugalin vieraissa johtaen lohkoa. Muissa peleissä Portugali löi Romanian ja Tanska Romanian. B-lohkossa Puolassa kotipelinsä pelaava Ukraina on voittanut Pohjois-Makedonian ja Kroatian 3-0. Belgia voitti puolestaan Kroatian ja Pohjois-Makedoni Belgian.

Kultaisen liigan kaksi parasta (+ mahdollinen isäntämaa) selviävät edustamaan Eurooppaa Challenger Cupiin, jossa kuusi maanosien liigojen parasta mittelevät Nations Leaguen huonoimman ja turnauksen isäntämaan kanssa paikasta Nations Leagueen seuraavaksi kesäksi 2024.

Liput ottelun myy Lippu.fi osoitteessa: https://www.lippu.fi/artist/kultainen-liiga/ Liput alkaen 30 euroa, opiskelijat ja eläkeläiset 28 e, lapset 15 e.

Lohkon C tilanne

1) Tsekki 2-0 (6-3) 5
2) Suomi 1-1 (5-3) 4
3) Viro 1-1 (3-3) 3
4) Slovakia 0-2 (1-6) 0

Teksti: Toni Flink
Kuvat: CEV

Back to top