Kilpailumanipulaatio-ohjelma
Yleistä
Suomen Lentopalloliitto ry on sitoutunut urheiluyhteisön yhteiseen Reilu Peli – urheiluyhteisön eettiset periaatteet – arvopohjaan. Arvopohja pitää sisällään hyvään hallintoon, turvalliseen toimintaympäristöön, yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon, ympäristöön ja ilmastoon, antidopingiin sekä kilpailumanipulaatioon liittyviä pelisääntöjä, joita myös Lentopalloliitto pyrkii parhaansa mukaan toteuttamaan sekä sitouttamaan mukana olevat yhteisöt ja henkilöt noudattamaan (lisätietoja tästä linkistä). Kilpailumanipulaatio voidaan jakaa vedonlyöntiperustaiseen tai urheiluperusteiseen manipulaatioon. Vedonlyöntiperustaisessa manipulaatiossa tavoitteena on taloudellisen hyödyn saavuttaminen vedonlyönnin avulla. Urheiluperusteisella manipulaatiolla tarkoitetaan järjestelyä tai toimenpidettä, jolla pyritään vaikuttamaan ottelun kulkuun tai lopputulokseen esim. sarjapaikan säilyttämiseksi tai merkityksellisen ottelun häviämiseksi.
Vuoden 2023 koskevan toteutusohjelman tarkoituksena on linjata, sitouttaa ja konkretisoida Lentopalloliiton toimintaverkostossa tehtäviä kilpailumanipulaatiotoimenpiteitä. Toteutusohjelma pohjautuu SUEKin vuonna 2021 tekemään Kilpailumanipulaation kansalliseen tilannekuvaan sekä The Fédération Internationale de Volleyball:n (FIVB:n) disciplinary regulations’hin (löytyy dokumenttina FIVB:n nettisivulta osoitteesta https://www.fivb.com/en/medical/safeguardingplayers), joita Liitto noudattaa ja jotka on huomioitu myös Lentopalloliiton kilpailusäännöissä.
Kilpailumanipulaation tilannekuva lentopallossa
SUEK rakensi yhteistyössä lajiliittojen kanssa kilpailumanipulaation kansallisen tilannekuvan, joka esiteltiin vuonna 2021. Lentopalloliitto oli mukana tilannekuvan rakentamisessa, jonka tarkoituksena oli tunnistaa suomalaista urheilua koskevat riskit ja haavoittuvuudet, jotka ovat keskeisessä osassa kilpailumanipulaation torjunnassa. Lentopallon tilannekuvan osalta todettiin, että kilpailumanipulaation riski lentopallossa on matala. Lajissa ei ole tullut ilmi kilpailumanipulaatiotapauksia, joista olisi aloitettu esitutkinta tai urheiluperusteinen tutkinta. Tämän lisäksi vedonlyönnin määrä niin kansallisesti kuin kansainvälisestikin on vähäistä, eikä tietoon ole tullut epäilyksiä siitä, että lentopalloa käytettäisiin hyväksi rikollisessa toiminnassa.
Riskitasoa korottava seikka on kuitenkin mahdollinen kansainvälinen vedonlyönti ja siihen liittyvä järjestäytyneen rikollisuuden uhka. Tätä seurataan myös Lentopalloliitossa aktiivisesti. Kansallisella tasolla kilpailumanipulaatioon liittyvä ”sisäpiiritiedon” hyödyntäminen on riskitekijä, joka pyritään estämään entistä tehokkaammin lisäämällä kilpailumanipulaatiopykälät sopimuksiin sekä tarjoamalla koulutusta ja tietoutta lajin parissa työskenteleville henkilöille.
Suomen Lentopalloliiton hallitus hyväksyy kilpailumanipulaatio-ohjelman ja toimihenkilövastuu kehittämistyöstä on Lentopalloliiton urheilutoimenjohtajalla. Eri toimialojen kehittämisesityksistä vastaa urheilutoimenjohtaja sekä operatiivisten toimenpiteiden toimeenpanosta kyseisen toimialan vastuuhenkilö. Lentopalloliitto on sitoutunut tekemään tarvittavia toimenpiteitä, jotta kilpailumanipulaation riski pysyy matalana tulevaisuudessakin. Lentopalloliitto on myös varautunut mahdollisiin manipulaatiotapauksiin ja niiden käsittelyyn. Toteutuneet toimenpiteet käydään läpi vuoden lopussa, arvioidaan kilpailumanipulaatio-ohjelman toteutuminen sekä valmistellaan toimenpiteitä palautteen pohjalta vuodelle 2024. Tämän koosteen tekee huippu-urheilukoordinaattori.
Ohjelman tavoitteet
Lentopalloliiton asenteet ja toimenpiteet kilpailumanipulaatiota kohtaan ovat ehdottoman kielteiset ja Lentopalloliitto haluaa vaalia puhdasta urheilua ja taata kaikille jäsenilleen mahdollisuuden reiluun liikuntaan ja urheiluun. Lentopalloliitto pyrkii omalla toiminnallaan varmistamaan, että lentopallo säilyy kilpailumanipulaatiosta vapaana toimintaympäristönä kaikille ja pyrkii huolehtimaan, että kaikilla toimijoilla on tarvittava tieto kilpailumanipulaatiosta, ja että asenteet valvontaa ja koulutusta kohtaan ovat myönteiset. Tätä kautta pyritään motivoimaan lentopallon parissa toimivia seuroja ja tekijöitä omakohtaiseen aktiivisuuteen ja vastuunottoon kilpailumanipulaatioon liittyvissä asioissa.
Tavoitteeseen pääsemiseksi Lentopalloliitto hyödyntää koulutusta, viestintää, säännöstöjä ja sopimuksia sitouttaakseen seurat, pelaajat, valmentajat ja muut toimintaan liittyvät tahot kilpailumanipulaation vastaiseen ohjelmaan eri sarjatasoilla ja maajoukkueissa. Tällä tavoin voidaan välttyä myös tahattomilta virheiltä.
Liitto tekee avoimesti yhteistyötä SUEKin ja FIVB:n kanssa ja pyrkii hyödyntämään viestintää, säännöstöjä ja sopimuksia, jotta näiden tahojen viestintä välittyy seuroille, pelaajille ja muille alan toimijoille. Lentopallossa kattojärjestö FIVB huolehtii kilpailumanipulaation vastaisen ohjeistuksen ajantasalla olemisesta ja tätä ohjeistusta ja sen sääntöjä noudattavat myös Euroopan liitto CEV (Confédération Européenne de Volleyball) sekä Pohjois-Euroopan liitto NEVZA (The North European Volleyball Zonal Association).
Lentopalloliiton toimintasäännöissä sitoudutaan kilpailusääntöjen tarkemmin vahvistamiin rangaistuksiin myös kilpailumanipulaatioon liittyen ja nämä koskevat liiton jäseniä, pelaajiia sekä kilpailusääntöjen tarkoittamia toimitsijoiita (ote kilpailusäännöistä alla). Säännöstöt tullaan käymään läpi ja uudistamaan tarvittaessa kaudelle 2023-2024.
Suomen Lentopalloliitto – Kilpailusäännöt §32d
”Seurojen, jäsenyhteisöjen, joukkueiden, pelaajien ja toimitsijoiden tulee pyrkiä kilpailutilanteessa parhaaseen mahdolliseen suoritukseen.
Seura, jäsenyhteisö tai joukkue, jonka kilpailutapahtuman tuloksesta on sovittu etukäteen menettää kilpailuoikeutensa Liiton säännöissä määrättäväksi ajaksi, pääsääntöisesti vähintään kahdeksi kaudeksi. Urheilija tai toimitsija, joka osallistuu tulosten sopimiseen, asetetaan liiton sääntöjen määräämään kilpailu- ja toimitsijakieltoon pääsääntöisesti vähintään kahdeksi kaudeksi.
Urheilija tai urheilujoukkueeseen kuuluva henkilö kuten valmentaja tai seurajohtaja ei saa itse tai edustajan kautta tai kenenkään toisen edustajana lyödä vetoa omasta kilpailutapahtumasta. Rikkomuksesta seuraa pääsääntöisesti yhden kilpailukauden kilpailu- ja toimitsijakielto.”
Suomen Lentopalloliitto – Kilpailusäännöt §32f
”Edllisissä kohdissa (32a-e §:t) mainittujen rangaistavien toimien lisäksi liitto voi rangaista sakolla tai joukkue- tai seurakohtaisilla edustus- tai kilpailukelvottomuudella määräaikaisesti tai pysyvästi, otteluiden järjestämiseen liittyvillä erityismääräyksillä tai jäsenkelvottomuudella jäsenseuraa tai jäsenyhteisöä tai rangaista joukkuetta, pelaajaa, valmentajaa, johtajaa tai erotuomaria sakolla, pistemenetyksillä tai enintään pelaaja-, valmentaja-, tuomari-, tai joukkuekohtaisella edustus- tai kilpailukelvottomuudella määräaikaisesti tai pysyvästi, jos mainittu toimija toimii epäurheilijamaisesti tai muutoin rikkoo tai loukkaa vakavasti lentopallon ja urheilun eettisiä periaatteita, jota ovat ainakin:
Erityisesti yhdenvertaisuus – periaatteen osalta Liitto on laatinut kirjallisen vuosittain päivitettävän yhdenvertaisuussuunnitelman, jonka mukaiset tarkemmat määritelmät ja Liiton tavoitteet suunnitelman toteuttamiseksi määrittävät periaatteen mukaista toimintaa.
Tämän §:n mukaisissa rangaistusasioissa asiat käsittelee asianmukaisesti asianosaisia kuulemalla, ensisijaisesti Liiton sääntöryhmä.
Sääntöryhmän ratkaisuihin voi hakea muutosta 34 §:n mukaisesti Liiton työvaliokunnalta.”
Lentopallon Mestaruusliigan sarjamääräykset 2022-2023 §6.2
”Liigaseura tekee kaikki Liigajoukkueen pelaaja- ja valmentajasopimukset kirjallisena. Liigaseura tekee kaikki sopimukset työsuhteessa oleviin henkilöihin kirjallisesti. Liigaseura sitoutuu siihen, että sen Liigajoukkueen valmentaja- ja pelaajasopimuksissa on maininta Liiton kurinpitosääntöjen, vedonlyöntikieltojen, dopingkontrollien ja muiden eettisten sääntöjen noudattamisesta.”
Tuomarisopimuksen liite, johon liiga- ja pääsarjatuomarit sitoutuvat sopimuksen allekirjoittaessaan
” Oikeudenmukaisuus on erotuomaritoiminnan tärkein kulmakivi. Urheilun lähtökohtana on aina ja kaikkialla reilu peli. Kilpailijat, olipa sitten kyse yksilöistä tai joukkueista, odottavat ottelun ratkeamista reilulla ja oikeudenmukaisella tavalla. Oikeudenmukaisuutta vaalii ja sen toteutumisesta vastaa erotuomari.”
FIVB:n kurinpitosäännöt
Edellä mainittujen lisäksi Suomen Lentopalloliitto noudattaa FIVB:n kurinpitosääntöjä, jotka löytyvät täältä (disciplinary regulations). Säännöissä on avattu kaikki eri kilpailumanipulaation muodot sekä sanktiot, jotka niiden rikkomisesta tai noudattamatta jättämisestä kansainvälisissä tapahtumissa seuraavat.
Sopimukset
Lisenssinosto
Lentopallossa on noin 10 000 pelaajalisenssin omaavaa pelaajaa. Lisenssin oston yhteydessä sitoutetaan pelaaja sitoutumaan antidoping- ja kilpailumanipulaatiopykäliin, jotta lisenssin saa hankittua. Tällä tavoin saadaan kaikki lisenssin ostavat pelaajat sitoutettua ja mahdollisesti perehtymään sekä antidoping- että kilpailumanipulaatio-ohjelmiin.
Code of conduct
Kaikki miesten ja naisten Mestaruusliigaa pelaavat joukkueet on ohjeistettu lisäämään kilpailumanipulaatiopykälä sekä pelaajien että joukkueiden toimihenkilöiden sopimuksiin.
Liiga- ja pääsarjatuomarit tekevät tuomarisopimuksen. joka jo nykyisessä muodossaan ehkäisee kilpailumanipulaatiota, mutta sitä tullaan tarkentamaan siten, että se tulee kaudella 2023-2024 pitämään sisällään kaikki kilpailumanipulaatiopykälässä esiintyvät muodot ja tämä on erotuomarijaoksen puheenjohtajan vastuulla.
Valmentaja- ja toimihenkilösopimukset
Lentopalloliitto vastaa aikuisten maajoukkuevalmentajien ja -toimihenkilöiden sopimuksista niin lentopallon, beach volleyn kuin istumalentopallonkin osalta, ja Lentopalloliiton urheilutoimenjohtaja on vastuussa näistä huolehtien, että ne pitävät sisällään kilpailumanipulaatiopykälän. Mestaruusliigajoukkueiden toimihenkilöiden (valmentajat, joukkueenjohtaja, fysioterapeutti ja muut joukkueen toimintaan osallistuvat henkilöt) sopimuksista on vastuussa kyseinen seura ja he tekevät sopimukset liitolta saamansa ohjeistuksen mukaisesti liigalisenssin sääntöjen ja kilpailumanipulaatiopykälien mukaisesti. 1-sarja- ja alemmilla sarjatasolla seurat saavat itse päättää tekevätkö he valmentajilleen ja toimihenkilöilleen sopimuksia, mutta myös heidät ohjeistetaan huolehtimaan, että kilpailumanipulaatiopykälä on niissä sopimuksissa, jotka seurat tekevät.
Urheilijasopimukset
Valmentajasopimusten tapaan Lentopalloliitto on vastuussa aikuisten maajoukkuepelaajien sopimuksista niin lentopallon, beach volleyn kuin istumalentopallonkin osalta, ja Lentopalloliiton urheilutoimenjohtaja on näistä vastuussa. Mestaruusliigan pelaajasopimuksista on vastuussa kyseinen seura ja he tekevät sopimukset liitolta saamansa ohjeistuksen mukaisesti. 1-sarja- ja alemmilla sarjatasolla seurat saavat itse päättää tekevätkö he pelaajasopimuksia, mutta myös heidät ohjeistetaan huolehtimaan, että kilpailumanipulaatiopykälä olisi niissä sopimuksissa, jotka seurat tekevät.
Viestintä
Lentopalloliiton sivuilta löytyvät kattavasti linkit mm. SUEKin nettisivuille, FIVB:n nettisivuille, ILMO-palveluun sekä ja Reilusti paras – verkkokoulutuksiin, sekä voimassa olevaan tilannekuvaan. Tätä kautta kuka tahansa lajin piirissä oleva toimija saa tietoa kilpailumanipulaatioon liittyen, sekä voi suorittaa Reilusti Paras – koulutuksen, sekä löytää linkin ILMO-palveluun, jota kautta kuka tahansa voi ilmoittaa epäilemistään tai havaitsemistaan kilpailumanipulaatiotapauksista. Lentopalloliitto jakaa myös aktiivisesti tietoa kilpailumanipulaatiosta nettisivuillaan ja sosiaalisessa mediassa.
Lentopalloliiton kriisiviestintäsuunnitelma sisältää myös toimintaohjeen mahdollisten manipulaatiotapausten käsittelyyn, jossa on myös mainittu yhteyshenkilöt. Heihin kuuluvat Lentopalloliiton puheenjohtaja, toimitusjohtaja, urheilutoimenjohtaja sekä tiedottaja. Keskeistä kriisinviestintäsuunnitelmassa on prosessin etenemisen kuvaaminen siihen liittyvine vastuineen.
Lentopalloliitto huomioi myös kansainvälisen korruption vastaisen päivän 9.12. ja miettii sopivan sisällön kilpailumanipulaation vastaiselle uutiselle / haasteelle, joka julkaistaan sekä Lentopalloliiton sivuilla, että some-kanavissa.
Maajoukkuetoiminta ja muu huippu-urheilu
Miesten ja naisten maajoukkueiden kokoontuessa leirityksiin Lentopalloliitto kutsuu aina SUEKin asiantuntijan leirikauden alussa, joka käy pelaajien ja joukkueen toimihenkilöiden kanssa läpi niin antidoping-asiat kuin kilpailumanipulaatioonkin liittyvät asiat, joihin on mahdollisesti tullut muutoksia. Näin toimitaan myös beach volleyn maajoukkuepelaajien kanssa, mutta ajankohta sovitaan erikseen, sillä heidän harjoittelu- ja kilpailukalenterinsa eroaa lentopallosta merkittävästi. Nuorten maajoukkuepelaajien, niin lentopallossa kuin beach volleyssakin, koulutuksessa hyödynnetään paikallista asiantuntijaa.
Kaikki maajoukkuepelaajat saavat myös informaatiota FIVB:ltä kilpailumanipulaatioon liittyen suorittaessaan E-Learning Course on the Prevention of Competition Manipulation-koulutuksen, joka on pakollista sekä lentopallossa että beach volleyssa niin aikuisille kuin nuorillekin, jotta he saavat peliluvan kansainvälisiin otteluilhin. Koulutuksen suorittaminen tarkistetaan aina joko FIVB:n tai CEV:n toimesta ennen ottelua / turnausta. Maajoukkueiden lisäksi kaikki Mestaruusliigan joukkueet, jotka pelaavat CEVin Euroopan cup-otteluita (Champions League, CEV cup tai Challenge cup), joutuvat tekemään samat dokumentit FIVB:n järjestelmään, ja myös ne tarkistetaan ennen otteluita.
Mestaruusliigassa pelaavien joukkueiden sekä joukkueiden toimihenkilöiltä tullaan myös kaudella 2023-2024 vaatimaan joko Reilusti Paras – koulutuksen suorittaminen tai vastaava E-Learning Course on the Prevention of Competition Manipulation-koulutus (mainittu edellä), jotta he voivat osallistua Mestaruusliigan ottelutapahtumiin.
Valmentajakoulutus
Lentopallo on matalan riskin laji, mutta siitä huolimatta Liitto haluaa koulutuksella vahvistaa valmentajille reilun kilpailun merkitystä, tarjoten valmentajille tietoa, jotta he kykenevät tunnistamaan kilpailumanipulaation riskitekijöitä. Tähän pohjautuen Lentopalloliitto liittää koulutuksiinsa materiaalin kilpailumanipulaatiosta, jonka tarkoituksena on laajentaa tietoisuutta kilpailumanipulaation eri muodoista ja vahvistaa kielteisiä näkemyksiä. Keskeisintä tämä on niille valmentajille, jotka todennäköisimmin saattavat törmäävät kilpailumanipulaatioon.
Seurojen koulutus- ja viestintäpalvelut
Lentopalloliitto viestii aktiivisesti ajankohtaisista kilpailumanipulaatioon liittyvistä seuroille sekä jakaa näihin koskevia uutisia nettisivuillaan. Lentopalloliitto tarjoaa myös pelaajasopimuspohjan Mestaruusliigan joukkueille sekä staffeille, joka sisältää kaikki keskeiset pelaajaa koskevat velvoitteet kilpailumanipulaatioon liittyen.
Lentopalloliiton alaisuudessa toimiville seuroille, niiden valmentajille sekä pelaajille suositellaan Reilusti Paras – verkkokoulutuksen tekemistä. Poikkeuksena ovat Mestaruusliigajoukkueet, joiden pelaajilta ja joukkueiden toimhenkilöiltä edellytetään, että koulutus on suoritettu ennen Mestaruusliigakauden 2023-2024 alkamista.
Kilpailumanipulaatiotapausten viestintä
Mikäli kilpailumanipulaatiotapauksia esiintyy, noudattaa viestintä liiton kriisiviestintäohjeistusta. Tapauksen alustava käsittely toteutetaan liiton sisällä kilpailumanipulaation yhteyshenkilön toimesta, joka Liitossa on urheilutoimenjohtaja. Tarvittaessa urheilutoimenjohtaja pyytää vastineet osallisilta ja kerää saatavilla olevan tapahtumatieton kyseisestä tapauksesta.
Tiedot välitetään SUEKin tutkintapäällikölle ja aiheen tiimoilta käydään keskustelu SUEKin kanssa samalla sovittaen asian tiedottamisesta, rooleista ja vastuista. SUEK vie asian tarvittaessa kansallisen yhteistoimintaryhmän käsiteltäväksi, jossa on mukana muun muassa poliisi, joka päättää mahdollisista rikostutkinnallisista toimenpiteistä. Liiton kurinpito vastaa mahdollisista kilpailullisista seuraamuksista.
Mikäli tapaus ei johda rikostutkinnallisiin toimenpiteisiin, voi liitto pyytää SUEK:n apua niiden asioiden selvittämisessä, jotka eivät täytä rikoksen tunnusmerkistöä. Selvitys tehdään yhteistyössä SUEK:n ja liiton kanssa. Selvityksen päätyttyä liitto harkitsee asian viemistä kurinpitokäsittelyyn tai päättää asian käsittelyn. Asianosaisia tiedotetaan asian käsittelyn päättämisestä tai sen lopputuloksesta. Liitto voi halutessaan julkaista tapauksen lopputuleman.
Ohjelman toteuttaminen 2023
Kilpailumanipulaatio-ohjelman kehittämiseen osallistuvat kaikki Lentopalloliiton toimialat. Vuoden 2023 aikana eri toimialoilla sovitut toimenpiteet ilmoitetaan hallitukselle sen vuoden kolmanteen kokoukseen mennessä. Vastuuhenkilönä kilpailumanipulaatiokoulutuksen koordinoinnista, kehittämisestä ja toimenpiteiden toteuttamisesta sovitusti on Lentopalloliiton huippu-urheilukoordinaattori. Hän myös osallistuu SUEKin järjestämiin koulutuksiin yhdessä kilpailupäällikön kanssa.
Huippu-urheilu / maajoukkuetoiminta | Toteutus |
Kilpailumanipulaatiokoulutus Miesten ja naisten maajoukkueetNuorten maajoukkueetBeach volleyn aikuisten maajoukkueetBeach volleyn nuorten maajoukkueet | Liiton huippu-urheilukoordinaattori koordinoi SUEKin kanssa koulutukset niin lentopallon kuin beach volleynkin osalta miesten ja naisten maajoukkueille. Nuorten maajoukkueiden osalta koulutuksen hoitaa paikallinen asiantuntija, jonka kanssa huippu-urheilukoordinaattori sopii soveltuvat ajankohdat. Koulutukset järjestetään 1 x / vuosi. |
Reilus paras- tai E-Learning Course of the Prevention of Competition Manipulation- koulutuksen suorittaminen Miesten ja naisten maajoukkueetNuorten maajoukkueetBeach volleyn aikuisten maajoukkueetBeach volleyn nuorten maajoukkueetIstumalentopallo | Maajoukkuepelaajat sekä maajoukkueiden toimihenkilöt tekevät vastaavan koulutuksen (E-Learning Course on the Prevention of Competition Manipulation) FIVB:n tietokannassa. Näistä ovat vastuussa pelaajat, sillä he eivät saa osallistua kansainvälisiin ottelutapahtumiin, mikäli koulutusta ei ole suoritettu (FIVB ja CEV kontrolloivat, että tarvittavat koulutukset on suoritettu). Istumalentopallo kuuluu World Paravolleyn (WPN) alle ja heltä WPV ei edellytä vastaavaa koulutusta, mutta istumalentopallon pelaajasopimuksissa edellytetään koulutus tehtäväksi. Vastuu koulutuksen suorittamisesta on huippu-urheilukoordinaattorilla. |
Maajoukkuesopimukset | Sopimukset tehdään kaikkien pelaajien ja joukkueeseen liittyvien toimihenkilöiden kanssa ja ne pitävät sisällään antidoping- ja kilpailumanipulaatiopykälän. Sopimuksista on vastuussa liiton urheilutoimenjohtaja. |
Tiedotus ja toiminta ottelutapahtumissa | Tapahtuman järjestäjä hoitaa tarvittaessa SUEKille esittelypisteen ja huolehtii mahdollisesta tiedotuksesta ja tietoiskuista. Tarvittaessa liiton tiedottaja auttaa organisoinnissa. |
Huippu-urheilu / nuorten toiminta ja valmennuskeskus (Kuortane) | |
Perehdytys kilpailumanipulaatiokoulutukseen | Keskuksen valmentajat koordinoivat yhdessä Kuortaneen urheiluopiston asiantuntijan kanssa |
Aluevalmentajien sopimukset | Aluevalmentajien sopimuksiin lisätään kilpailumanipulaatiopykälä ja tästä on vastuussa huippu-urheilujohtaja. |
Kilpailutoiminta / Mestaruusliiga | |
Liigalisenssisopimus | Mestaruusliigassa pelaavien kanssa tehtävissä liigalisenssisopimuksissa on kilpailumanipulaatio-pykälä. Tämä on Mestaruusliigan johtajan vastuulla. |
Pelaaja- ja toimihenkilösopimukset | Kaikkien mestaruusliigajoukkueiden pelaajien ja joukkueen toimihenkilöiden sopimuksessa on kilpailumanipulaatio-pykälä ja vastuu tästä on Mestaruusliigan johtajalla. |
Reilusti paras-koulutus | Tulevalla kaudella (2023-2024) kaikilta pelaajilta ja joukkueen toimihenkilöiltä vaaditaan Reilusti Paras – tai vastaava E-Learning Course on the Prevention of Competition Manipulation – koulutuksen suorittaminen. Vastuu tästä on Mestaruusliigan johtajalla. |
Tuomarisopimukset | Erotuomarijaoston puheenjohtaja huolehtii, että liiga- ja pääsarjatuomareiden sopimuksissa on kattava kilpailumanipulaation kieltävä pykälä. |
Kilpailusäännöt | Kilpailusäännöt tullaan päivittämään kaudelle 2023-2024 ja vastuu siitä on kilpailupäälliköllä. |
Koulutus | |
Kilpailumanipulaatiovalistuksen kytkentä koulutuksiin | Reilusti paras-verkkokoulutuksen lisääminen ensivaiheessa keskeisiin koulutuksiin (esim. VAT) ja näistä vastuu on urheilutoimenjohtajalla. |
Tukipalvelut / Viestintä | |
Kriisiviestintäsuunnitelma | Hallitus hyväksyy myös tämän suunnitelma huomioi myös mahdolliset kilpailumanipulaatiotapaukset. Vastuu suunnitelman päivittämisestä on tiedottajalla ja urheilutoimenjohtajalla. |
Tiedotus | Mahdolliset kilpailumanipulaatioon liittyvät rikkomukset tiedotetaan SUEKin ohjeistuksen mukaisesti pyrkien mahdollisimman nopeaan aikatauluun. Liiton tiedottaja tekee tämän tehden yhteistyötä SUEKin kanssa. Kts. kriisiviestintäohjeistus |
Nettisivut | Nettisivuilla on oma alasivu kaikelle epäeettiselle toiminnalle, josta löytyvät linkit mm. SUEKin sivuille, KAMU-lääkehakuun, ILMO-palveluun, Puhtaasti paras-koulutukseen, Reilusti paras-koulutukseen sekä FIVB:n antidoping-ohjeistukseen. Vastuu on Liiton tiedottajalla. |
Kansainvälinen korruption vastainen päivä #reilustiparas | Suunniteltu somekampanja / haaste sekä liiton sivuilla, että some-kanavissa 9.12., jotta kilpailumanipulaatiolla saadaan näkyvyyttä, ja tästä on vastuussa liiton tiedottaja. |
Tukipalvelut / Kansainvälinen toiminta | |
Suomalaisen kilpailumanipulaation käytännöt | Puheenjohtaja, toimitusjohtaja ja urheilutoimenjohtaja välittävät suomalaisen kilpailumanipulaatioon liittyvää tietoa kv. kattojärjestöjen (FIVB, CEV, NEVZA) tapaamisissa. |
Kansainvälisen lajiliiton toimintatavat | Liitolle on yhteinen tiedossa oleva toimintakäytäntö kansainvälisen lajiliiton toimintatavoista. Mm. edellä mainitut Play Clean ja E-Learning Course on the Prevention of Competition manipulation sertifikaatit täytetään FIVB:n tietokannan kautta. Vastuu huippu-urheilukoordinaattorilla |
Kansainvälinen antidopingtyö | Urheilutoimenjohtaja välittää tietoa kansainvälisten kattojärjestöjen piirissä tapahtuvasta antidopingtyöstä suomalaiseen lentopallokenttään. |