Skip to Content

Veljesten liekki kärvensi Viron Kultaisen liigan avauksessa

Miesten lentopallomaajoukkueen, Veljesten, kesän avaus lauantai-iltana Euroopan Kultaisessa liigassa Tartossa oli virheetön, suorastaan huikea. Kotijoukkue Viro kaatui tunnissa ja vartissa erin 3-0 (25-17, 25-16, 25-15). Voitto oli eränumeroilla vertailtuna suurin maiden 67:sta kohtaamisesta 66 vuoden aikana.

Tartu Ülikooli Spordihoonessa nähtiin vierasjoukkue, joka ei ollut koko illan aikana vaikeuksissa kuin aivan ohikiitäviä hetkiä. Suomi hyökkäsi peräti 59 % tehoilla tehden vain kaksi hyökkäysvirhettä ja kaksi torjuntaan päätynyttä hyökkäystä. Hyvän vastaanoton jälkeen Veljekset paukuttivat pallon pisteeksi 90 % teholla.

Suomen yleispelaajakaksikko Antti Ronkainen – Niko Suihkonen iski tilastoihin ynteensä lukemat 30/+24 ilman ensimmäistäkään hyökkäysvirhettä tai torjuntaa jäämistä. Hakkuri Joonas Jokela oli pienemmällä hyökkäysvastuulla pitkälti edellä mainittujen herrojen huimien tehojen myötä lyöden hänkin pallot pisteeksi 62% tehoilla. Kolmannen polven miesten maajoukkuepelaaja Miro Leinonen debytoi ”tosipeleissä” näyttävästi seitsemällä pisteellä hyökäten 4/5 palloa pisteeksi. Fedor Ivanov löysi kuumat miehet passarina läpi pelin ja Voitto Köykkä oli aikalailla ohittamaton liberona.

Viron selkeä ykkönen oli yleispelaaja Karli Allik (12/+3).

Suomi on kohdannut Viron miesten maaotteluissa 67 kertaa. Voitot ovat nyt 33-34 eli yhden voiton verran Viron eduksi.

Päävalmentaja Joel Banks:

• Saimme Viron näyttämään tämän kovin ”tavallisilta”. Taktisesti olimme erittäin vahvoja ja tehokkaita. Hyökkäsimme hyvin, syötimme hyvin ja minimoimme virheiden määrän. Emme antaneet yhtään löysää kotijoukkueelle.
  • En haluaisi nostaa sinänsä ketään sen enempää hienosti nimenomaan joukkueena pelanneesta ryhmästä esille, mutta kyllähän Miro Leinonen esiintyi ensimmäisessä kokonaisessa pelissään hienosti. Miika Haapaniemi tuli hyvin kypsästi kentälle kolmannessa erässä.
  • Loisto alku. Huomenna pitkä matkustuspäivä. Otetaan voitosta energiaa päivään.

Suomen avaus: Fedor Ivanov, Joonas Jokela, Niko Suihkonen, Antti Ronkainen, Miro Leinonen, Severi Savonsalmi ja Voitto Köykkä. Jori Hänninen, Luka Marttila ja Miika Haapaniemi kävivät kentällä. Petteri Tyynismaalle miesten maaottelu oli uran ensimmäinen, mutta kentällä häntä ei vielä nähty.

Avauserässä pienen alkukäynnistelyn jälkeen Suomi repäisi 11-8 -johdon ja kasvatteli sitä tasaisesti läpi erän halliten sitä täydellisesti 25-17 -lopppunumeroihin. Yleispelaajakaksikko Ronkainen-Suihkonen kasasi erään 10/+9 ja koko joukkueen hyökkäys oli erinomainen 57% (Viro 38%).

Viro pääsi ensimmäisen kerran peliin mukaan 2. erässä, kun se 12-8 Suomen johdon jälkeisen aikalisä perään nappasi neljä pistettä peräkkäin tasoittaen erän. Ilo oli isännille kuitenkin lyhyt, sillä yhtäkkiä taululla olivat jo Suomen 21-13 -johtoluvut Fedor Ivanovin passimyllyn myötä..

Kolmannen erän kylmä hetki tuli Mestaruusliigasta mestarijoukkue VaLePan riveistä tutun Karli Allikin tutusta syöttövuorosta: Viro nousi 7-3 – numeroista kuudella perättäisellä pisteellä kahden pisteen johtoon (7-9). Mutta, kuten kahdessa edellisessäkin erässä, Veljekset iskivät jälleen takaisin antamatta enää Viron tulla peliin millään tavalla mukaan.

Lohkon toisessa ottelussa Tsekki kukisti Slovakian Zlinissä 3-1 (24-26, 25-20, 25-19, 25-17). Hakkuri Marek Sotola oli isäntämaa syömähammas 25/+23. Slovakian tehokkain oli 16/+10 tehnyt Patrik Lamanec.

Suomi kohtaa toisessa ottelussaan Tsekin keskiviikkona Zlinissä.