Skip to Content

Veljesten EM-kisapaikka enää sinettiä vaille

Lähes 2,5 tuntinen taistelu sai onnellisen päätöksen Suomen miesten lentopallomaajoukkueen osalta Itävallan Ried im Innkreisissä sunnuntaina. Kaksi sarjapistettä avasi ensi vuoden EM-lopputurnauksen ovet Veljeksille jo melko levälleen, mutta ihan viimeinen sinetti jäi vielä ensi keskiviikkoon Turkuun iskettäväksi. Suomen voittonumerot olivat Itävallasta 3-2 (25-20, 23-25, 20-25, 25-23, 15-13).

Heti keskiviikkona on siis viimeisen karsintaottelun vuoro, kun Turun Kupittaan palloiluhallissa vastaan asettuu Latvia. Suomi etenee voitolla tai 2-3 -tappiollakin tuosta ottelusta lohkovoittajana kisoihin. Jos Suomi häviää pelin jää lohkovoiton ratkaisu lohkon päätöspeliin Latvia-Itävalta ensi sunnuntaille.

Lohkovoittajien lisäksi kuitenkin selviää myös neljä tai viisi parasta lohkokakkosta myös EM-kisoihin ja tuohon joukkoonkin Suomi jo omaa ilman viimeisen pelin voittoakin todella mainiot asetelmat kahdeksalla sarjapisteellä

Jälleen Suomen laaja materiaali nousi tärkeään rooliin, kun esimerkiksi Niko Suihkonen tuli penkiltä isoon rooliin yleispelaajakaksikon Antti Ronkainen – Sakari Mäkinen pelin yskiessä läpi illan. Suomen seitsikossa oli päätöserässä kolme eri pelaajaa (Suihkonen, Jiri Hänninen ja Tommi Siitrilä) kuin pelin aloituksessa.

Suomen avaus oli sama kuin kahdessa edellisessäkin karsintaottelussa: Ivanov, Nikula, Mäkinen, Ronkainen, Niinivaara, Savonsalmi, Köykkä (L).

Itävallan avaus: Wohlfahrstätter, Thaller, Kronthaler, Czerwinski, Jurkovics, Etlinger, Kross (L). Näin seitsikko oli sama jolla se on valtaosan peleistä pelannut.

Veljekset rynnistivät peliin todella hyvällä asenteella ja heti ensimmäisiin palloihin tuli rohkeita sekä vahvoja suorituksia. 12-6 -johto kuitenkin alkoi kuihtua nopeasti, kun laitahyökkäys ei Suomelta enää toiminut. Näin Itävalta tuli jo pisteen päähän (13-12). Suomen peli vapautui kuitenkin taas hiukan ja erä hoitui lopulta hyvän lopun myötä 25-20. Sauli Sinkkonen teki näissä karsinnoissa debyytin myös kentällä.

Edellisissä kahdessa karsintapelissä juurikin toinen erä oli tuottanut vaikeuksia Suomelle sen hävittyä ne sekä Valmierassa että Tampereella. Tällä kertaa toinen erä eteni todella tasaisesti alusta ihan loppuvaiheille asti. Suomi piti niukinta mahdollista etua hallussaan, kunnes Itävalta käänsi edun itselleen Etlingerin ässäsyötöllä Ronkaisen sormien läpi (23-24) ja otti perään heti ensimmäisellä erän nimiinsä Ronkaisen epäonnistuttua viistohyökkäyksessään. Jiri Hänninen kävi erän lopussa syöttövaihdossa, Sinkkonen edellisen erän tapaan Niinivaaran tilalla.

Helppoa ei ollut kolmannen erän alussakaan Itävallan karatessa 7-10 -numeroissa kolmen pisteen johtoon. Erän keskivaihe oli syöttövirheiden kimara molempien joukkueiden osalta. Itävalta rutisti itselleen etumatkan ja sen se piti loppuun asti Suomen pelin tökkiessä kaikilla osa-alueilla. Tommi Siirilä nähtiin kentällä erän lopussa ja Niko Suihkonen tuli piristämään yleispelaajaosastoa.

Koko karsintojen suhteen kenties hyvinkin tärkeä neljäs erä oli myös melkoinen trilleri. Itävalta nousi vielä 23-23 -tasoihin Etlingerin verkkonauhan kautta tulleella ässäsyötöllä. Sideoutin jälkeen Tommi Siirilä otti huikean torjunnan ja erä napsahti tilille 25-23.

Päätöserässä Itävalta pääsi kahden pisteen johtoon pienellä onnellakin (6-8) juuri ennen puoltenvaihtoa. Suomi sai pelin kuitenkin tasoihin ja Savonsalmen johtamalla torjunnalla 12-11 -johtoon. Tommi Siirilän syöttö rikkoi hyvin Itävalllan vastaanottoa ja kahden pisteen ero saatiin taululle. (13-11). Kaksi karkeaa virhettä joukkueilta toi Suomelle kaksi ottelupalloa, joista jälkimmäisen Savonsalmi iski pisteeksi Ivanovin tarjoilusta.

Päävalmentaja Joel Banks:

– Hienoa, että saimme käännettyä pelin voitoksi. Psykologisesti tämä oli iso pelin kääntäminen, koska meillä oli todellakin vaikeaa. 

– Ensimmäinen erä oli hallinnassa. Meidän syöttöpaine hävisi ja Itävalta alkoi pelata paremmin. Totta kai pari erää oli meille pettymys. mutta Itävalta pelasi karsintojen parasta lentopalloaan.

– Tiesimme, että kotijoukkue on täynnä ylpeyttä pelata kotiyleisönsä edessä parhaalla tasollaan viimeisessä kotipelissään. 

– Löysimme tien päästä takaisin peliin. Iso määrä vaihtoja ja kaikki toivat voittoon oman osansa. Tämä on jälleen iso asia meille, että pystymme voittamaan näinkin.

– Syöttöön pitää saada lisää painetta taas tuleviin peleihin.

– Nopeat unet ja pitkä matkapäivä edessä maanantaina Turkuun. Latvia on saanut valmistautua keskiviikon peliin jo yli viikon rauhassa, meidän täytyy kasata parhaalla mahdollisella tavalla kaikki voimamme siihen peliin.

Suomi on hävinnyt vain kaksi kaikkiaan kahdestakymmenestä maiden välisestä kohtaamisesta 67 vuoden aikana: 1957 Moskovassa ja 1997 Wienissä.

Kaikkiaan ottelu oli miesten maajoukkuehistorian 1380:s, voittoja on nyt tilillä 654 ja tappioita 726.

EM-lopputurnaukseen selviää seitsemän karsintalohkon voittajat sekä neljä tai viisi parasta lohkokakkosta. Määrä varmistuu myöhemmin CEV:n kokouksessa, kun Venäjän kohtalo lopputurnauspaikan suhteen ratkaistaan. Lopputurnaus pelataan 2023 Bulgariassa, Italiassa, Pohjois-Makedoniassa sekä Israelissa. Israel korvaa yhtenä alkuperäisenä kisamaana olleen Ukrainan. Isännät, viime kisojen kahdeksan parasta (miinus mahdollisesti Venäjä) ja Ukraina saavat suoran lopputurnauspaikan.

Suomen tllastoja
Aaro Nikula 17/+7
Sakari Mäkinen 7/-3
Antti Ronkainen 6/0
Severi Savonsalmi 13/+10
Nuutti Niinivaara 6/+5
Fedor Ivanov 3/+2
Voitto Köykkä (L)
Niko Suihkonen 15/+7
Tommi Siirilä 3/+3
Jiri Hänninen 3/+1
Akseli Lankinen
Joonas Jokela
Sauli Sinkkonen
Niklas Breilin (L), ei pelannut

Ottelukuvat, CEV
https://www.cev.eu/match-centres/cev-eurovolley-2023/cev-eurovolley-2023-men/mb-04-austria-v-finland/#gallery

Sarjatilanne
Pist. V-T Erät
Suomi 8p 3-0 9-4
Latvia 3p 1-1 4-4
Itävalta 1p 0-3 4-9

EM-karsintojen B-lohkon otteluohjelma:
3.8. 21:25 Itävalta – Latvia (Ried im Innkreis) 1-3
6.8. 18:00 Latvia-Suomi (Valmiera) 1-3
10.8. 19:00 Suomi-Itävalta (Tampere) 3-1
14.8. 21:25 Itävalta-Suomi (Ried im Innkreis) 2-3
17.8. 18:30 Suomi-Latvia (Turku)
21.8. 17:00 Latvia – Itävalta (Jelgava)

Tästä lippuostoksille kotiotteluihin
https://www.lippu.fi/artist/lentopallomaajoukkue/

Suomen joukkue Itävalta-ottelussa
(nimi, ikä, pituus, seura 22-23, maaottelut)

Passarit
Akseli Lankinen, 24, 194, TUTO Volley, 44
Fedor Ivanov, 21, 195, Giesen (GER), 43

Hakkurit
Joonas Jokela, 23, 202, free agent, 45
Aaro Nikula, 23, 212, free agent, 23

Yleispelaajat
Antti Ronkainen, 25, 189, Berlin RCV (GER), 62
Jiri Hänninen, 24, 193, Menen (BEL), 12
Sakari Mäkinen, 27, 189, VaLePa, 44
Niko Suihkonen, 23, 190, Plessis Robinson (FRA), 54

Keskipelaajat
Severi Savonsalmi, 21, 208, VaLePa, 20
Nuutti Niinivaara, 24, 201, Karelian Hurmos, 13
Tommi Siirilä, 29, 203, free agent, 149
Sauli Sinkkonen, 32, 201, Akaa-Volley, 140

Liberot
Voitto Köykkä, 23, 179, Giesen (GER), 22
Niklas Breilin, 22, 178, Gent (BEL), 41

Staff:
Joel Banks, päävalmentaja
Sami Kurttila, Mikko Häyrinen apuvalmentajat
Tommi Pärmäkoski, fysiikkavalmentaja
Ari-Heikki Kulmala, tilastot
Tom Kåla, fysioterapeutti
Petri Helenius, lääkäri
Satu Lehto, joukkueenjohtaja
Toni Flink, tiedottaja

Miesten maajoukkueen historiatilastot jne. löydät Suomen Lentopallon nettisivujen faktapankista
https://www.lentopallo.fi/faktapankki/

Miesten maajoukkueen ohjelma, tulokset ja tilastot
https://www.lentopallo.fi/maajoukkueet/veljekset/veljesten-otteluohjelma/

Miesten maajoukkueen pelaajakortit sisältää mielenkiintoisia yksityiskohtia pelaajista
https://www.lentopallo.fi/maajoukkueet/veljekset/veljesten-pelaajakortit-2022/

Teksti: Toni Flink
Kuvat: CEV

Back to top