Skip to Content

VaLePan hurja draivi toi taas cup-mestaruuden

VaLePa Sastamalalla oli valtava draivi jatkaa huipulla myös Suomen cupin mestarina. Cup-kannu palasi kestomenestyjän haltuun Tampereen finaalissa selvällä voitolla Akaa-Volleysta lukemin 3-0 (25-14, 25-19, 25-20). VaLePalle nyt saavutettu cup-mestaruus on kaikkiaan seitsemäs: (2012, -16, -17, -18, -19, -20, ja -22). Seura on ollut finaalissa nyt yhdeksän kertaa. Mikko Eskolle cup-voitto oli kahdeksas ja Urpo Sivulalle seitsemäs.

Joka kerta, kun Sivula on pelannut cup-mestaruudesta VaLePan mukana, tuloksena on ollut voitto. Sivula valittiin pelissä mestareiden parhaaksi pelaajaksi, ja hakkurin pistelukematkin 15/+9 sen osoittivat.

Virolaisvahvistus Karli Allik oli avauserän nimi monipuolisella pelillään ja pistesaldolla 7/+7. Siihen kun lisättiin pitävät pistetorjunnat etenkin parilta Severi Savonsalmi-Mikko Esko, ja tehokas keskihyökkäys sekä Savonsalmelta että Jacob Ekmanilta, repesi ero runsaaksi 25-14.
Allik liikkui alusta alkaen hyvin, ja hänen pitkällä syöttövuorollaan VaLePa karkasi avauserässä jo 16-8 johtoon.

Akaa-Volleyn peli alkoi rullata paremmin toisen erän puolivälissä. Iranilaisduo Mohammadreza Beik-Ali Fazli etenkin paransi, ja VaLePan hyökkäyskin tylsistyi hetkeksi.

Mestarin peli palasi pian kuitenkin raiteilleen ja monipuolinen hyökkäys toimi taas. 
Urpo Sivula alkoi ottaa pisteitä entistä enemmän. Jälleen ero kasvoi erässä suureksi 25-19.
Mikko Eskolle sunnuntainen finaalipeli oli Suomen rajojen sisällä hurjasti 41:s, kun lasketaan mukaan sekä cupin että liigan ratkaisut.

”Olihan se makeaa taas, joka kerta se tuntuu niin hyvältä. Kiitollinen täytyy olla, että edelleen saan olla tässä mukana ja pärjätä nuoremmilleni.

”Hullultahan nämä tällaiset lukemat kuulostavat, kun on itse voittanut mestaruuksia jo paljon ennen kuin jotkut vastustajista on syntynyt”, Mikko Esko herkisteli.

LEHDISTÖTILAISUUS

Kolmas erä oli hyvätasoista sekin ja Akaa pyristeli parhaiten vastaan. Urpo Sivulan peräjälkeen lyömät erän pisteet VaLePalle: 18, 19 ja 20 saivat ilmeet niin kentällä kuin valmentaja Janne Kangaskokolla sen näköiseksi, että voitto on palaamassa Sastamalaan.

”Hyvä, ehjä ja aggressiivinen peli meiltä. Parannettiin vielä välierästä, eikä tuohon esitykseen enää oikein löydy enää parannettavaa. Vaikka tuli pienet heikommat hetket, ei hätäilty niissä kohdissa”, Esko sanoi.

Viimeisten pisteiden ottamisesta Akaa teki kuitenkin hankalaa. Kolmas erä vielä kerran meni tiukaksi, kun Akaan parhaaksi valittu Greg Petty syötti joukkueensa peliin loppuhetkille mukaan.

”Molemmilla oli vastaanoton kanssa välillä tekemistä. Aikalisillä rauhoittelut riittivät. Torjunta-puolustus-pelillä tulimme hyvin aina peliin tarvittaessa mukaan”, valmentaja Janne Kangaskokko sanoi.

Sivula lopulta palautti marssijärjestyksen lyöden VaLePan 22-19 johtoon. Sakari Mäkinen, Jacob Ekman ja Severi Savonsalmi ässällään käynnistivät sitten VaLePan mestaruusjuhlat.

Se oli valmentaja Kangaskokonkin mukaan etenkin hienoa, että moni kokeneessa joukkueessa nappasi nyt ensimmäisen mestaruutensa. Peräti yhdeksälle pelaajalle cup-mestaruus oli VaLePan joukkueessa ensimmäinen. Esimerkiksi kokeneelle liberolle Eetu Pennaselle kulta oli ensimmäinen.
Akaa-Volleyn valmentaja Olli Kunnari koki, että tulos oli nyt juuri sellainen, mihin joukkueen rahkeet riittävät.

”Eilen oli oikeastaan enemmän jännitystä välierässä. Nyt pelasimme niin kuin pystymme, ja saimme sen tuloksen minkä ansaitsimme. VaLePa oli parempi”, Kunnari sanoi.
Perinteiseen tapaan lentopallon virallinen faniyhdistys Finfanteam maksoi jokaisesta Suomen cupin finaalipeleissä tilastoidusta ässäsyötöstä 50 euroa lahjoitettavaksi Kuortaneen nuorisomaajoukkueiden pelaajien omavastuiden pienentämiseksi. Naisten finaalista kertyi kassaan 700 euroa ja miesten finaalista 400 euroa eli yhteensä 1 100 euroa.

VaLePan kultajoukkue: Urpo Sivula, Eetu Pennanen, Karli Allik, Ben-Simon Bonin, Mikko Esko, Severi Savonsalmi, Jacob Ekman, Mikko Karjarinta, Jiri Leinonen, Joel Laakso, Raivis Oiguss, Sakari Mäkinen. Valmentaja Janne Kangaskokko.

VaLePa: Sivula 14/+9, Mäkinen 11/+5, Allik 9/+3
Akaa-Volley: Fazli 13/+6, Petty 9/0, Beik 5/-1
Ässät: 6-2
Syöttövirheet: 8-11
Torjunnat: 7-7
Hyökkäys%: 55-39
Vastaanotto%: 48-38

Ottelutilasto:
https://lml-web.dataproject.com/MatchStatistics.aspx?mID=3792&ID=103&CID=160&PID=112&type=LegList&mn=21

Ottelukuvat:
https://gallery.anttisaarimaa.fi/index.php?/category/259

Teksti: Juha Silvanto
Kuvat: Antti Saarimaa
 

Toni Flink
+358 40 777 3396
Twitter: @toniflink
toni.flink@gmail.com

Back to top