Skip to Content
Euroopan cupit

Tuomas Sammelvuosta Mestarien liigan tuplamestari – pelaajana ja nyt myös valmentajana

Tuomas Sammelvuon tunteiden vahvuudesta Mestarien liigan 2023 mestaruuden ratkettua Torinon Pala Alpitourissa lauantai-iltana näkyi, kuinka iso asia 47-vuotiaalle suomalaiselle oli johtaa joukkue maailman arvostetuimman lentopallon seurajoukkuekilpailun voittoon. Sammelvuo on nyt Mestarien liigan voittaja sekä pelaajana että valmentajana.

Sammelvuon valmentama puolalaisjoukkue Zaksa Kedzierzyn-Kozle löi huikeassa finaalissa toisen puolalaisjoukkueen, Eemi Tervaportin passipelillä tahdittaman Jastrzebski Wegielin 3-2 (26-28, 25-22, 25-14, 28-30, 15-12). Tervaportista tuli samalla vasta neljäs suomalaispelaaja, joka on pelannut Mestarien liigan finaalissa Sammelvuo, Janne Heikkisen ja Riikka Lehtosen jälkeen.

Sammelvuo oli voittamassa Mestarien liigaa pelaajana 2005 ranskalaisjoukkue Toursin kanssa ja oli myös alustamassa venäläisen Novosibirskin mestaruutta 2013, mutta lähti joukkueesta ennen lopputurnauspelejä.

Valmentajana nyt voitetun Mestarien liigan lisäksi pudasjärveläislähtöinen Sammelvuo on ollut saavuttamassa jo mm. olympiahopeaa, Nations Leaguen voiton, Universiaadipronssia, Venäjän Superliigan mestaruuden sekä hopean, Puolan liigan hopean sekä cupmestaruuden, Supercupin hopeat Puolassa sekä Venäjällä sekä CEV Cupin hopeaa. Todella näyttävä meriittilista noin kymmenen vuoden valmentajauralla

Huikea finaalinäytös eteni tasaisesti läpi illan poislukien kolmas erä, jossa tulevat mestarit olivat suvereenisti parempia (25-14). Jastrzebski tuli kuitenkin peliin mukaan taistellen neljännen erän vielä itselleen 30-28. Viidennessä Zaksa oli hieman niskan päällä ja kuittasi lopuksi mestaruuden numeroin 15-12.

David Smith valittiin ottelun MVP:ksi. Bartiosz Bednorz (23/+10) oli voittajajoukkueen paras pistemies ja Stephen Boyer (20/+5) hopeamitalistien.

Zaksa oli tutusti vahva torjuntapelissään ottaen peräti 17 torjuntaa laajalla rintamalla.

Tervaportti sai peliaikaa läpi ottelun tutusti hakkuri Jan Hadravan parina.

Eemi Tervaportti oli mukana tällä kaudella Mestarien liigassa jo kuudetta kertaa. Paras saavutus oli tähän asti välieräpaikka viime- ja tällä kaudella. Tämä kausi toi Tervaportille Mestarien liigan hopean lisäksi upeasti Puolan mestaruuden sekä Supercupin ja cupissakin hopeaa.

Miesten finaalin tilasto

Naisten mestaruuden vei istanbulilaisten keskinäisessä taistossa VakifBank, joka löi Eczacibasin 3-1 (27-25, 25-17, 23-25, 25-17). Finaalin MVP Paola Egonu loisti kotimaassaan 40 pisteen (+32) illalla hyökäten 65 % tehoilla.

Päättyneellä kaudella VakifBank voitti myös Turkin cupin, mutta jäi pettymyksekseen Turkin liigassa kolmanneks ja, seurajoukkueiden MM-kisoissa sekä Turkin Supercupissa hopealle.

Päävalmentaja Giovanni Guidettille Mestarien liigan finaali oli jo yhdeksäs ja mestaruus kuudes

Naisten finaalin tilasto

Suomalaiset lentopallon Mestarien liigan finaalissa mukana olleet

2002 Janne Heikkinen, hopea, Olympiacos
2002 Riikka Lehtonen, kulta, RC Cannes
2003 Riikka Lehtonen, kulta, RC Cannes
2005 Tuomas Sammelvuo, kulta, Tours VB
2023 Tuomas Sammelvuo (valmentaja), kulta, Kedzierzyn-Kozle
2023 Eemi Tervaportti,, hopea, Jastrzebski

Lisäksi Ahti Huhtaniska oli päätuomarina 2016 miesten finaalissa ja Kari Partiainen verkkotuomarina 2018 naisten finaalissa.

Teksti: Toni Flink
Kuvat: CEV

Back to top