Skip to Content

Tuomariryhmän tiedote 10.9.2024

Lentopalloliiton tuomariryhmä pyrkii oman päätöksensä ja toimintansa kehittämisen mukaisesti parantamaan toimintansa läpinäkyvyyttä lisäämällä tiedottamista ja vuorovaikutusta. Liiton organisaatiomallin mukaisesti tuomariryhmä vastaa huipputuomaritoiminnasta sekä tuomarikouluttajien kouluttamisesta. Liiton alueiden tuomarikouluttajat vastaavat muista tuomareista alueillansa.

Osana parempaa tiedottamista, tuomariryhmä on mm. suomentanut ensi kertaa nk. refereeing guidelines & instructions ohjeet aikaisempien pelisääntöjen ja casebookin suomennoksien lisäksi. Löydät ko. suomennoksiin linkin liiton sivuilta:

Kilpailu – Kilpailusäännöt, sarjamääräykset ja pöytäkirjat – Kv. lentopallosäännöt

https://www.lentopallo.fi/kilpailu/kilpailusaannot-sarjamaaraykset-ja-poytakirjat/lentopallon-kv-pelisaannot/

Tämän lisäksi tuomariryhmä julkaisee sivuillaan (lentopallotuomarit.fi) casevideoita ja sääntötulkintoja tarpeen mukaan. Nämä löytyvät osoitteesta:

www.lentopallotuomarit.fi –> oikealta ylhäältä valikosta linkki ”sääntötulkintojatai suora linkki:

https://www.lentopallotuomarit.fi/home/tuomaritoiminta/lentopalloliiton-tuomarijaoksen-saantotulkintoja/

Tarvetta uusille tuomareille

Tuomariryhmä tai tuomarikouluttajat eivät pysty luomaan uusia tuomareita tyhjästä. Meillä on alueita, joissa tarvitaan lisää tuomareita. Tämä näyttäytyy nykyisen tuomarikunnan ikääntymisenä, kun nuorempia ei tunnu löytyvän tarjolla oleville tuomarikursseille. Tässä meillä on seurojen kanssa hyvinkin yhteinen haaste. Ottelut vaativat tuomareita ja mikäli niitä ei ole käytettävissä, on mahdollista, että tuomareita joudutaan tuottamaan paikalle pidemmän matkan päästä. Tämä taas tarkoittaa kustannusten nousua seuroille ja ajallisesti pidempiä tuomaritehtäviä.

Tuomariryhmä kannustaa seuroja ja joukkueita luomaan myönteisen ilmapiirin tuomarille, erityisesti nuorille. Rohkaisemme teitä kannustamaan seuran jäseniä harkitsemaan tuomariuraa – se on hieno tapa olla mukana lajissa ja kehittää myös itseään. Alueen tuomarikouluttajat kouluttavat mielellään uusia tulokkaita. Muistathan, että riittävä määrä paikallisia tuomareita tuo myös joukkueille taloudellisesta hyötyä pienempinä kustannuksien korvauksina!

Muuttuneita tai täydentyneitä ohjeita alkaen sarjakauden 24-25 alusta

Varsinaiset lentopallon säännöt eivät ole muuttuneet mutta sääntöjen tulkintoihin ja sarjamääräyksiin tulee muutoksia kauden 24-25 alusta alkaen. Viestinnällämme pyrimme siihen, että asiat eivät tulisi yllätyksenä ja joukkueilla sekä tuomareilla olisi tulkinnoista mahdollisimman yhteneväinen näkemys.

Ohessa tiivistelmä muutoksista sarjamääräyksiin ja sääntöjen tulkintoihin. Tarkemmat kuvaukset ja mahdolliset videoesimerkit löytyvät sääntötulkintoja sivuilta viimeistään 16.9.2024 alkaen:

Muuttuneita ohjeita sarjamääräyksissä:

  • Mikäli ottelussa käytetään 3 pallon järjestelmää, niin sarjamääräyksiin on lisätty vaatimus 5 pallohenkilön tarpeesta.
  • Kaikilla sarjatasoilla virallisen verkkolämmittelyn aikana (arvonnan jälkeen 10 minuutin verkkolämmittely) tapahtuu joukkueen virallisissa peliasuissa.
  • Ottelun jälkeiset ”perinteiset” kättelyt joukkueiden kesken on palautettu takaisin otteluprotokollaan.

Muuttuneet ohjeet liittyen aloitussyöttöön:

  • 3 pallon systeemillä pelatessa päätuomarin pitäisi pystyä antamaan aloituslupa viimeistään 15 sekunnin kuluttua siitä kun edellinen palloralli on päättynyt ellei:
    • olla käytetty aikalisää, vaihtoja, lattiankuivaajien toimesta tapahtuva lattian kuivaus on ollut käynnissä joka viivästyttää
    • tai on ollut jotain muuta poikkeavaa joka ymmärrettävästi estää tähän rytmiin pääsemisen
  • Mikäli syöttävä joukkue/syöttäjä viivyttelee ja syöttäjä menee aloitusalueelle kun 15 s on kulunut –> niin tuomari viheltää aloitusluvan välittömästi kun syöttäjällä on pallo hallussa – riippumatta siitä mihin suuntaan syöttäjä sillä hetkellä ”katsoo”.
  • Yhden pallon systeemissä käytetään maalaisjärkeä aloitusluvan antamisessa mutta jos pallon hakeminen ja toimittaminen syöttäjälle ”kestää” yli 15 sekuntia, niin sen jälkeen ei enää ole syytä antaa ylimääräistä aikaa kunhan pallo on syöttäjällä ja hän on valmiina syöttöön.
  • Tarkennuksena mainittakoon että aloitusluvan jälkeen pelaajalla on 8 s aikaa syötön toteuttamiseksi
  • Nämä toimenpiteet pitäisi jokaisen tuomarin ottaa käytäntöön välittömästi sarjakauden alussa heti ensimmäisestä ottelusta alkaen
  • Käytännössä voi tiedon jalkautuksessa kuitenkin mennä ”hetki”

Muuttuneet ohjeet liittyen peittämiseen:

Kädet pään ylätason alapuolella:

  • Kaikkien syöttävän joukkueen pelaajien kädet pitää olla pään ylätason alapuolella kunnes pallo on ohittanut verkkotason poislukien syöttäjä.
  • Mikäli päätuomari havaitsee tämän ennen syöttöä, niin päätuomari huomauttaa joukkuetta tästä jonka jälkeen tuomari antaa aloitusluvan.
  • Mikäli pelaajien/pelaajan kädet/käsi on pään yläpuolella on tuomarin vihellettävä peittäminen.
  • Käsien pitäminen pään takana päätä suojatakseen on edelleen sallittua kunhan edellä mainitut reunaehdot täyttyvät.
  • Edellä mainittu huomauttaminen tapahtuu muutaman kerran ottelussa jonka jälkeen joukkueille pitäisi olla selvillä asia ilman huomauttamista

Pelaajien ryhmittäytyminen peittämistarkoituksessa on kielletty:

  • Pelaajat eivät saa ryhmittäytyä peittämistarkoituksesta, jonka arvioinnin tekee päätuomari.
  • Pelaajien kesken olisi syytä olla edes jonkinlainen väli – tarkkoja senttimääriä tästä ei kuitenkaan voi antaa.
  • Pelaajat saavat kuitenkin lähteä vaihtamaan pelipaikkojaan kuten ennenkin sijoittumissääntöjen puitteissa.
  • Takapelaajat tai takapelaaja eivät voi olla ryhmittäytyneet vastaanottajan kannalta syvyyssuunnassa ”samaan ryhmään”. Tässä tilanteessa pelaajien väli voi olla jopa metrejä mutta se voi näyttäytyä silti peittämistarkoituksena tehtynä ryhmänä vastaanottajille päätuomarin arvioinnin mukaan
  • Mikäli päätuomarin mielestä näin tapahtuu niin toimitaan samalla tavalla kuin yllä olevassa ”kädet pään yläpuolella ohjeessa”

Nämä peittämiseen liittyvät ohjeet pitäisi jokaisen tuomarin ottaa käytäntöön välittömästi sarjakauden alussa heti ensimmäisestä ottelusta alkaen

  • Käytännössä voi tiedon jalkautuksessa kuitenkin mennä ”hetki”

Muita muutoksia tai tarkennuksia:

  • Edellisessä sääntömuutoksessa sallittiin pelaajille hieman enemmän ”liikkumavaraa” sijoittumisen suhteen aloitusyötön hetkellä (tämä ollut voimassa nyt kaksi edellistä sarjakautta).
  • Koska pelaajille on jo annettu liikkumavaraa niin FIVB ohjeen mukaisesti vaaditaan, että tätä pelisääntöä on sovellettava täsmälleen sääntöjen mukaisesti antamatta pelaajille enempää etuja kuin mitä heille on jo myönnetty pelipaikan saavuttamiseksi. Mitään ylimääräistä ”toleranssia” ei tulisi sallia.
  • Mikäli joukkueen valmentaja koskettaa palloon sivurajan lähellä eivätkä päätuomari ja rajatuomarit pysty valmentajan pallokosketuksen perusteella päättelemään olisiko pallo sisällä vai ulkona -> Tulee pallo tuomita sisällä olevaksi ja valmentajalle on annettava pelisääntöjen mukainen suullinen varoitus tai joukkueen aikaisempien käytösanktioiden perusteella kumulatiivisesti oikea rangaistus. Casebook 4.49.
  • Mikäli ylimääräinen pallo vierii kentälle (tai jotain muuta vastaavaa), ei se automaattisesti ole uusi pallo. Jos pallo ei häiritse peliä tai aiheuta vaaratilannetta – sillä ei ole merkitystä. Casebook 4.48.
  • Muistutuksena – aina jos pelaaja liikkuu tai liikuttaa käsiään ja vaikuttaa toiminnallaan siihen, ettei pallo kimpoa luonnollisesti verkosta – on kyseessä verkkovirhe. Esimerkki tilanteesta jossa olisi pitänyt viheltää verkkovirhe.

Lentopalloliiton tuomariryhmä 10.9.2024

Back to top