Skip to Content

Suomalaiskuulumisia ulkomailta – pudotuspeliaika käynnissä Euroopan sarjoissa

Lentopallon Euroopan sarjoissa käyvät kaudet kuumimmillaan Suomen Mestaruusliigan tapaan. Ohessa kooste suomalaisten pelaajien ja valmentajien asetelemista Euroopan sarjoissa (+Koreassa) maaliskuun päättyessä sekä myös heidän kuulumisia kauden tärkeimpien pelien keskeltä.

Puola Plusliga

Mestarien liigan välierät keskiviikkona kotikentällään Kedzierzyn-Kozlea vastaan aloittava Eemi Tervaportin Jasrtzebski kaatoi helposti sunnuntaina Radomin vieraskentällä 3-0 (-20, -14, -16). Tervaportti ei ollut tällä kertaa kokoonpanossa.

Viikolla Jastrzebski kaatoi kotonaan 3-1 Projekt Varsovan Tervaportin pelattua ottelun loppupuoli.

Jastrzebski on kaksi kierrosta ennen runkosarjan loppua sarjakärjessä kaksi pistettä tulevaan Mestarien liigan välierävastustajaansa edellä.

Italia Serie A1

Kaisa Alangon Vallefoglia lähtee runkosarjan kahteen viimeiseen peliin hyvistä asemista varmistelemaan sarjapaikkaansa. Sunnuntaina Mestarien liigassa mukana ollut Monza löi kotonaan Vallefoglian 3-0 (25-14, 25-21, 25-21). Alanko kävi kentällä kahdessa ensimmäisessä erässä ja pelasi kolmannen kokonaan.

Sarja on ”katkennut kahtia” juuri pudotuspeliviivan kohdalta, kun yhdeksäntenä oleva Alangon joukkue on 15 pistettä edellä olevaa Cuneota perässä. Sen sijaan putoajan paikalle sijalle 14. on vain kahden pisteen matka. Jäljellä on joukkueilla yksi tai kaksi peliä. Vallefoglia vielä kaksi kertaa Roomaa vastaan, joka on sarjassa viimeisenä neljän pisteen päässä Vallefogliasta.

Daniela Öhmanin joukkue Bergamo on 11. pisteen Vallefigliaa perässä. Öhman ei ole ollut kokoonpanossa kevätkaudella.

Belgia EuroMillions League

Sarja jakautui ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Neljän joukkueen ylemmässä suomalaispelaajista on mukana Maaseikin Veeti Nikkinen ja Menenin Akseli Lankinen.Kaksinkertaisen jatkosarjan jälkeen kaksi parasta pelaavat finaaleissa.

Maaseik löi avauspelissä Aalstin 3-0 (-19, -20, -15) Nikkinen kävi kentällä kahteen kertaan tehden kaksi torjuntapistettä.

Menen hävisi avauspelinsä Roeselarelle vieraissa 0-3 (-14, -20, -22). Lankinen passasi pelin avauspuolikkaan, Kobe Brems loppupelin.

Alemmassa jatkosarjassa Niklas Breilinin Gent voitti 3-1 Leuvenin (Breilin 28 vastaanottoa, 36%). Sunnuntaina Juho Kauniston Waremme ja Peetu Mäkisen Achel päättyivät 1-3 lukemiin omassa avauksessaan.

Akseli Lankinen:

 • Ei ollut kyllä palaakaan. Jäätiin ihan telineisiin ja kaveri oli aika paljon parempi.

Niklas Breilin:

 • Tällä hetkellä meidän peleissä ei ns. ole mitään panosta, koska meillä on jo europelipaikka cupvoiton myötä ja siksi alemmassa sarjassa ei ole kellään mitään panosta. Ollaan joukkueena laitettu tavoite, että oltaisiin kauden loputtua viidensiä tässä sarjassa. Jokainen joukkue varmasti vähän pyörittelee pelaajia ketkä evät ole saaneet paljon peliaikaa runkosarjan aikana.

Itävalta AVL

Ykköspaikalta pudotuspeleihin lähtenyt Jutta Riikosen Linz/Steg eteni välieriin voitoin 2-0 Eisernerz/Trofaiachista. Riikosen saalit olivat 3/-2 ja 11/+8. Välierissä vastaan asettuu Graz ja avauspelin Linz/Steg vei sunnuntaina 3-0 (-10, -21, -14).

Saksa 1. Bundesliga

Roosa Koskelon Stuttgartille tuli huiman viikon jälkeen lauantain ns. ulospuhallus, kun sunnuntaisen Saksan cupmestaruuden ja tiistaisen CEV Cupin hopean jälkeen sarjakakkonen Potsdam voitti vieraissa Stuttgartin 3-0 (-22, -24, -20).

Tappio oli saksalaisjoukkueelle Stuttgartin ensimmäinen sitten viime vuoden huhtikuun. Voittoputki venyi 23 ottelun mittaiseksi, joka on Saksassa ennätyksellinen. Runkosarjan voittavalla Stuttgartilla on edessä vielä kaksi runkosarja peliä tällä viikolla: vieraissa Schwerin tiistaina ja kotona Dresden perjantaina.

Alankomaat Eredivisie

Jan Heleniuksen ja Joonas Jokelan Orion on aloittanut neljän joukkueen ylemmän jatkosarjan kahdella voitolla. Sarja pelataan kaksinkertaisena ja kaksi parasta pelaavat finaaleissa. Muut sarjan joukkueet ovat Draisma, Sliedrecht ja Groningen/Lycurgus. Orion lähti kolmella hyvityspisteellä ykköspaikalta jatkosarjaan. Lauantaina Orion kaatoi vieraissa Lycurgusin 3-2. Jokela tykitti 19 pistettä ja Helenius neljä.

Joonas Jokela:

 • Alkaa olemaan joukkueen peli semmosella tasolla, että pystyttiin hoitamaan jatkosarjan ensimmäinen peli rutiinilla. Nyt lauantaina saatiin pitkästä aikaan hyvä vääntö. Vastustaja pelasi hyvin ja päästiin oikee kunnolla tappelemaan voitosta. Varsinkin runkosarjan lopussa ottelut menivät vähän pelailuksi, niin nyt kiva vääntää merkityksellisiä pelejä.

Korea V-League

Tommi Tiilikaisen ja Kasper Vuorisen valmentama Incheon Korean Airlines Jumbos johtaa sarjaa 35 kierroksen jälkeen (23-12) kuudella pisteellä ennen KB Starsia ja on varmistanut jo varman paikan finaaleihin. Toisesta finaalipaikasta pelaavat Uljeongbu KB Stars ja Soul Woori.

Perjantaina KAL Jumbos voitti vieraissa OK Financial Groupin vieraissa 3-0 (-20, 23-, -24). KAL Jumbos ykköstykki on kaudella ollut australialainen Lincoln Williams, KB Starsin koko liiha ylivoimainen pistekunkku Noumory Keita ja Woorin portugalilainen Alex Ferreira. Malilaisen Keitan pistekeskiarvo on ollut melko vakuuttavat 36 pistettä ottelua kohden.

Ranska Ligue A

Niko Suihkosen Plessis Robinson ei selvinnyt pudotuspeleihin sijoituttuaan runkosarjassa yhdeksänneksi. Ranskassa jouduttiin lopulta turvautumaan hyvinkin Mestaruusliigan kaltaiseen malliin pistekeskiarvoista, kun sarjakärki Tours ei pystynyt kaikkia pelejään pelaamaan. Käytännössä Suihkosen joukkue jäi 1-2 voiton pääähän pudotuspelipaikasta.

Maanantaina Plessis Robinson pelaa cupin puolivälierässä Poitiersin vieraana. 

Portugali Liga Una Seguros

Ykkössijoitettuna pudotuspeleihin lähtenyt Aaro Niukan Benfica otti ensimmäisen välierävoiton Esmorizista vieraskentällä 3-1 (22-25, -19, -29, -21). Nikula teki yhden torjuntapisteen tuplavaihdoissa kaikissa erissä kentällä käytyään. Ottelupari jatkuu perjantaina ja finaaleihin selviää kolmella voitolla. Toinen välieräpari on Fonte Bastardo – Sporting (1-0)

Edellisenä viikonloppuna Nikula juhli maan cupmestaruutta, Taca de Portugalia, kaatamalla finaalissa Fonte Bastardon 3-1.

Aaro Nikula:

 • Cupfinaalissa oli kyllä hyvä meno, kun halli oli täynnä! Ihan hyvältä näyttää playoffienkin alun suhteen ja oma rooli on pysynyt aika samana: joka erän lopussa tehdään tuplavaihto ja cupin finaalissa pääsin vähän enemmänkin pelaamaan, kun Hugo Gasparilla ei mennyt ihan nappiin.

Unkari Extraliga

Salla Karhun Bekescsabai eteni välieriin voittamalla DVTK:n puolivälieräsarjassa puhtaasti 3-0. Otteluvoitot tulivat 3-0, 3-1 ja 3-0. Karhu teki ensimmäiseen peliin 6/+2, pelasi toisessa vain hetken ja loisti kolmannessa tehoin 13/+11. Vastustajaksi ykköspaikalta pudotuspeleihin lähteneelle Karhun joukkueelle tulee Kaposvari, joka pudotti Mestarien liigassakin mukana olleen Nyiregyhazan 3-1 voitoin.

Salla Karhu:

 • Puolivälierät meni hyvin, vastus ei ollut pahimmasta päästä, pidettiin hyvin oma taso ja sitä kautta melko helpot voitot. Nyt sitten väliin parin viikon tauko. Ja loppupelit nyt tietysti tulevat olemaan tiukkoja. Kevät on aina ”lenan” parasta aikaa, niin mikäs tässä. Hyvillä mielin saadaan tässä rauhassa valmistella itsemme hyvään moodiin niitä varten.

Kreikka A1

Kuuden joukkueen ylemmässä jatkosarjassa Samuli Kaislasalon AONS Milon on voitoitta viimeisenä neljän pelatun ottelun jälkeen. Milon pelaa jatkosarjan avauspuolikkaan viimeisen pelin maanantaina PAOK:a vastaan, pistekin nostaisi joukkueen viidenneksi. Lisäksi on luvassa vielä liigacupiakin.

Samuli Kaislasalo:

 • Me olemme lähinnä kiusantekijän roolissa. Liigacupin välierän toinen osaottelu PAOK:ia vastaan siirtyi tammikuulta pelattavaksi liigapelien jälkeen huhtikuun loppuun. Sieltä vieraissa 3-0/3-1 voitto ja kultainen erä päälle, niin päästään hyvissä keleissä painamaan vielä pari peliä.

Ranska Ligue A

Naisten runkosarja saatiin lauantaina päätökseen. Piia Korhosen Venelles sijoittui kolmanneksi ja kohtaa puolivälierissä Cannesin. Suvi Kokkosen Nantes oli viides ja pelaa Terveillen kanssa avauskierroksella.

Runkosarjan päätöspeleissä Korhonen teki yhden pisteen Venellesin voitettua Chamaliersin 3-0 (-22, -14, -18), kun taas Kokkosen saalis oli neljä pistettä Nantesin hävittyä vieraissa Cannesille 0-3 (-21, -26, -22)

Kokkonen teki runkosarjassa 260 pistettä (10,0 / ottelu) ja Korhonen 85 (3,3).

Muut välieräparit ovat Le Cannet – Marcq-en-Baroeul, Mulhouse – Saint-Raphael.

Cupissa Venelles pelaa maanantaina puolivälierässä myös Cannesia vastaan, vieraskentällä. Muut parit ovat Beziers-Nancy, Evreux-Le Cannet ja Paris St.Cloud – Saint-Raphael.

Suvi Kokkonen:

 • Runkosarja oli hyvä helmikuun loppuun asti, kun olimme vahvoja sekä rentoja. Tuli maaliskuu ja PUM, hävisimme kaikki pelit. En tiedä mitä tapahtui ja kovasti olemme yrittäneet vääntää asiasta selvyyttä. Joukkueen sisällä ei ole mitään ongelmia tai haasteita sen tiellä. Varmaan joku henkinen lukko joukkueena perättäisten häviödeen jälkeen. Voi kumpa tietäisimme!
 • Puolivälieriä ei helpota, että Terville on aivan liekeissä voittaen mm. Mulhousen päätöskierroksella ja meidätkin taanoin 3-0. Tulee olemaan tosi vaikeat viikot edessä. Fakta on se, että mahollisuus on pudota ja mahollisuus on voittaa, todella kova pelisarja edessä.

Piia Korhonen:

 • Seurahistorian paras sijoitus runkosarjassa sen jälkeen, kun olimme kauden aikana pääosin sijoilla 5-10. Liiga on todella tasainen, joten sijoitus saattoi muuttua kierroksittain todella paljonkin.
 • Meidän peli on ollut kivan nousujohteista ja saatiin viime viikkoina hyvin pisteitä kärki oukkueista. Luottavaisin mielin lähdetään maanantaiseen cupin peliin. Kaksi kertaa on Cannesille hävitty tällä kaudella, mutta se vain kasvattaa voiton tahtoa.

Ruotsi Elitserien

Naisten välieräparit ovat Hylte/Halmstad – Linköping ja Orebro (Iida Murto,ei pelaa leikkauksen jäljiltä enää tällä kaudella) – Engelholm.

Miesten välieräparit ovat Hylte/Halmstadt – Floby ja Falkenberg – Vingåker. Joona Huhtakankaan Sollentunan kausi päättyi 0-3 -ottelutappioihin puolivälierissä Flobylle. Ahvenanmaalaisen Edvard Nordlundin kausi puolestaan päättyi Uppsalan hävittyä 0-3 -voitoin Falkenbergille.

Tsekki Extraliga

Niklas Seppäsen Kladno hävisi ensimmäisen puolivälierän runkosarjan nelosen ja viitosen taistossa LVI Prahalle vieraissa 0-3 (-23,. -21, -22). Seppänen teki otteluun 9/+4. Ottelusarja jatkuu tiistaina ja välieriin selviää kolmella voitolla.

Niklas Seppänen:

 • Pelattiin periaatteessa ihan hyvä peli vaikka 0-3 -hävittiin. Joka erässä tuli vain pieni musta hetki, missä itse olimme vähän huolimattomia ja kaveri rokotti kyllä ankarasti. Prahalla on varmaan liigan isoin porukka ja olimme välillä ongelmissa ison torjunnan kanssa. Tiistaina jatketaan kotona, jos vaan pystytään oma taso pitämään läpi ottelun, uskon että saadaan numerot käännettyä toisin päin.

Venäjä Super League

Lauri Kermisen Dinamo Moskova on sarjakakkosena kolme kierrosta ennen runkosarjan päättymistä, toki vain pisteen kaksi peliä vähemmän pelanneen Novosibirskin edellä. Kaksi parasta selviää suoraan jatkoon, kun sijojen 3-10 joukkueet aloittavat pudotuspelit.

Dinamo löi lauantaina kotonaan Nizhnevartovskin 3-0 (-21, -18, -21). Kerminen ei pelannut.

Sveitsi NLA

Antti Ronkaisen Lausanne pelaa pronsseista Schönenwerdin kanssa hävittyään välieräsarjan runkosarjan voittaneelle Amriswilille otteluin 0-3.

Henri Porikan Luzern pelaa sijoista 5-7 Näfelsin ja TSV Jonan kanssa. Luzern on sarjassa kolmen pelikierroksen jälkeen viimeisenä.

Antti Ronkainen:

 • Välierissä ei saatu pidettyä omaa tasoa ylhäällä ja peli oli aikamoista vuoristorataa, mikä on vaivannut meitä oikeastaan koko kauden. Ensi viikonloppuna pronssipelit sitten käyntiin. Koitetaan saada lopetettua kausi mitaliin, vaikka tavoitteet olikin seuralla ja pelaajistolla tämän kauden osalta vähän korkeammalla

Slovenia 1.DOL

Tommi Siirilän Calcit Kamnik eteni välieriin 2-0 -voitolla Crnucesta. Voitot tulivat 3-1 ja 3-0. Ensimmäisessä pelissä Siirilä oli pitelemätön tehden 18/+15 peräti seitsemällä torjunnalla. Toisessa suomalaiskeskarin tehot olivat 9/+6. Välierävastustaja on OK Maribor, joka pudotti Triglav Kranjin 2-0.

Tommi Siirilä:

 • Eka peli oli todella tiukka ja vastustajalla oli useampi paikka katkaista eriä. Lauantaina tuntui, että vastustajalla loppui usko ja se tuli vähän helpommin meille.
 • Maribor tulee seuraavaksi vastaan ja vastus kovenee selkeästi. Onnistuimme voittamaan ne runkosarjan lopussa ja uskon että tulee todella kova vääntö finaalipaikasta. Erikoista että pelataan keskiviikkona eka peli ja sitten kaksi viikkoa taukoa ennen seuraavaa peliä!

Saksa 2. Bundesliga, pohjoinen

Antti Poikelan pelaaja-valmentama USC Braunschweig on neljä kierrosta ennen sarjan päätöstä kahdeksantena (8-12). Lauantaina Lindow-Gransee oli kotonaan Poikelan joukkuetta parempi 3-1.

Teksti: Toni Flink

Back to top