Skip to Content

SUOMALAISET EUROKENTILLÄ, osa 7: Hieno suomalaiskausi menossa Saksan naisten liigassa

Euroopan kärkisarjoihin naisten lentopallossa kuuluva Saksan Bundesliga on tällä kaudella suomalaisittain erittäin mielenkiintoinen, kun mukana on peräti viisi suomalaisnaista. Viisikosta libero Roosa Koskelo kuuluu ehdottomasti mestaruustaisteluun kuuluvan Stuttgartin riveihin. Jo viidettä kauttaan Stuttgartissa pelaavan Koskelon lisäksi neljän täksi kaudeksi sarjaan tulleen pelaajan syyskausi oli mainio.

Roosa Koskelon viime kauden Saksan tuplamestari Allianz MTV Stuttgart lähti kauteen hakemaan kirkasta menestystä kaikissa neljässä kilpailussa. Supercupin finaalissa se koki kauden alussa tappion, kuten myös cupin välierässä. Bundesiigassa ja Mestarien liigassa meno on ollut kuitenkin todella voitokasta. 

– Ailahteleva syksy: pelistä toiseen, mutta myös pelien sisällä. Loistavaa erää on voinut hyvinkin seurata huono ja jopa erien sisällä ollut vaihtelua runsaasti. Loukkaantumiset ja sairastelut ovat tietysti yksi syy tähän. Viimeiset viisi peliä ovat olleet nyt jo parempia. Potentiaaliahan meidän joukkueessa on ehkä eniten näistä kaikista vuosista täällä.

– Itseltä ihan hyvä syksy, toisen liberon saaminen täksi kaudeksi joukkueeseen on keventänyt kuormaa harjoituksissa kivasti ja kahdessa pelissä olen saanut levätäkkin. 

Roosa Koskelo – Allianz MTV Stuttgart

Mestarien liigassa Koskelon Stuttgartin meno on ollut todellakin loistokasta. Ensin kaatui puolalainen LKS Lodz vieraissa 3-0 ja juuri ennen joulua turkkilainen suuseura Fenerbahce SCHARRenalla 3-2. Näin Stuttgart johtaa lohkoaan ennen kevätkauden neljää peliä. Mestarien liiga jatkuu heidän osalta 12.1., kun vastaan asettuu kotikentällään Teneriffalla lohkon kahdella 0-3 -tappiolla avannut La Laguna. Samalla Kokselo nousee kaikkien aikojen kuudenneksi eniten (23) Mestarien liigan pelejä pelanneeksi suomalaiseksi Tuomas Sammelvuon rinnalle. 

Bundesligassa Stuttgart kiipesi juuri ennen vuodenvaihdetta ykköspaikalle siihen asti tappiottoman Potsdamin hävittyä ensimmäisen liigapelinsä. Näin Stuttgart ja Potsdam (9-1) ovat 27 pisteessä, Schwerin 24 ja Dresden 21 pisteessä.

Saksan Cupissa Koskelon joukkueelle iski pettymys välierissä, kun Schwerin eteni finaaliin haettuaan 3-2 -vierasvoiton Stuttgartista. Supercupin finaalin Stuttgart hävisi Potsdamille marraskuun alussa 1-3.

– Cuptappio oli iso pettymys. Liiga on mennyt aika odotusten mukaisesti. Mestarien liiga on mennyt taas todella hyvin. Etenkin Fenerbahcen voittaminen ja tunnelma pelissä koko sen aikana olivat huikeita.

Kokkonen pistepörssin TOP10:ssä – Laakkonen torjuntatilaston kärkinimiä

Suvi Kokkonen – Rote Raben Vilsbiburg

Kahden Ranskan kauden jälkeen Saksaan siirtynyt yleispelaaja Suvi Kokkonen on Bundesligan pistepörssissä komeasti seitsemäntenä 12,9 pisteen ottelukohtaisella keskiarvollaan. Pistepörssin kärjessä ovat Münsterin Iris Scholten (18,2), Suhlin Danielle Harbin (17,8) ja Potsdamin Anett Nemeth (16,3).

Kokkosen Rote Raben Vilsbiburg on sarjassa seitsemäntenä neljällä voitolla kymmenestä pelistä hävittyään ennen vuodenvaihdetta kolme viimeistä peliään Dresdenille, Aachenille ja Stuttgartilla.

Cupissa Vilsbiburg putosi Potsdamille marraskuussa 0-3 -kotitappiollaan. 

Sanotaan, että on ollut haasteellinen alku. Uskon, että meillä on mahdollisuudet mihin vaan. Alkukausi on ollu ailahteleva joukkueena, vielä etsitään sitä joukkueena pelaamista, mutta kokoajan parempaan ollaan menty. Toivon todella että yhteispeli alkaisi löytyä.

– Itse olen ottanut paljon vastuuta, mutta paljon on minullakin vielä taskussa annettavaa.

Roosa Laakkonen – VfB Suhl Thüringen

Neljän kauden tauon jälkeen Saksaan palannut keskipelaaja Roosa Laakkonen on pelannut erinomaisen alkukauden ja on koko sarjan torjuntatilaston neljäntenä 22 torjunnalla edellään vain Erfurtin Vera Mulder (24), Aachenin Layne Van Buskirk (23) ja Stuttgartin Eline Timmerman (23). 

Laakkosen VfB Suhl on voittanut neljä peliään kymmenestä ja on sarjassa kahdekasantena kaksi pistettä Kokkosen Vilsbiburgin perässä. 

Challenge Cupissa Suhl jatkaa kevätkaudelle, kun se pudotti jatkosta azerbaidzanilaisen Azerrail Bakun (3-1, 3-0).  Seuraavaksi vastassa on 16 joukossa israelilainen Haifa VC ja puolivälieriin olisi tarjolla voittaja parista Avarca de Menorca – VK Prostejov. 

Saksan Cupissa Laakkosen joukkueen tie katkesi puolivälierissä Koskelon Stuttgartille.

– On ollut tapahtumarikas kauden ensimmäinen puolikas. Meillä on ollut paljon loukkaantumisia, jotka ovat vaikuttaneet peleihin ja treeneihin. Ehkä tuloksellisesti ollaan odotettu joukkueeltamme enemmän. Oli hienoa päästä jatkoon Challenge Cupissa.

– Itse olen saanut täältä valtavasti uutta omaan peliin. Täällä on kaksi taitavaa lajivalmentajaa, joilta on näinkin ”vanhalle” pelaajalle löytynyt vielä uusia juttuja. On ollut hienoa nähdä, että pärjää näin kovalla tasolla. Seurassa kaikki hoituu hienosti ja porukka on mukavaa. Innolla odotan kauden toista puolikasta.

Öhman jatkaa kauden loppuun Münsterissä – Madsenin joukkuekin voittokantaan 

Daniela Öhman – USC Münster

Daniela Öhmanin alkukausi pätkäsopimuksella Münsterissä sujui siihen malliin, että joukkue ja suomalaiskeskipelaaja jatkoivat sopimusta kauden loppuun. 

Öhman on tehnyt 5,6 pistettä ottelua kohden kuudentena liigassa (6-4) olevalle Münsterille. Cupissa Münster putosi jo neljännesvälierissä Laakkosen Suhlille.

– Jatkosopimuksen tekeminen tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta, kun täällä hommat toimii ja pelikin joukkueella kulkee. On toki ollut huonoja sekä hyviä hetkiä, mutta itselläni on tunne että parhaat pelit on vasta tulossa.

Ensimmäistä ulkomaan kauttaan pelaava hakkuri Yasmine Madsen pelaa toista pääsarjakauttaan pelaavan VC Neuwiedin toisena ulkolaispelaajana. Madsen on tehnyt ottelua kohden 8,2 pistettä, joka on joukkueensa korkein pistemäärä.

Neuwied on voittanut Erfurtin tapaan yhden pelin kymmenestä pelaamastaan ja on kolmella sarjapisteellä selkeästi viimeisenä (Erfurt ja Straubing 7). Seurahistorian avausvoitto liigassa tuli viimeisessä pelissä ennen joulua Laakkosen Suhlista.

Yasmine Madsen – VC Neuwied

– Syyskaudella ei kauheasti voitokkaita pelejä ollut, mikä oli odotettavissakin meidän ollessa selvä altavastaaja liigassa. Monessa pelissä toki nähtiin, että pystytään kovempiakin joukkueita haastamaan. Pilkettä niistä tuli, mutta sitten ns niitä ”helpompia” vastuksiia vastaan ei välttämättä saatu omaa peliä kasaan ja jaksettu pelata hyvin alotettuja eriä loppuun asti. 

– Oli hyvä lopettaa pelit ennen joulua voittoo joukkuesta mikä ei ollut todellakaan itsestäänselvyys voittaa. Ensimmäinen voitto Bundesliigassa tälle seuralle ikinä tuntui hyvältä ja innolla odotellaan, että päästään näyttämään kevätkaudella tämän joukkueen potentiaali.

Bundesligassa palkitaan jokaisen ottelun voittajajoukkueen MVP kultaisella maininnalla ja häviäjäjoukkueen paras hopeisella. Eniten kultamainintoja saanut palkitaan kauden päättyessä liigan MVP:nä. Roosa Laakkonen on kerännyt kaksi kultaista ja kaksi hopeista mainintaa eli ollut joukkueensa paras neljässä pelissä. Suvi Kokkosen saalis on ollut 2+1, Koskelon 1+0, Madsenin 0+2 ja Öhmanin 0+1. Kisan kärjessä on Potsdamin Anett Nemeth ainoana neljän kultamaininnan pelaajana. 

Bundesliga jatkuu 7. tammikuuta. Koskelon Stuttgart saa vieraakseen Dresdenin, Laakkosen Suhl Kokkosen Vilsbiburgin ja Öhmanin Münster Potsdamin. Seuraavana päivänä avaa vuoden 2023 Madsenin Neuwied Schwerinin emäntänä.

Back to top