Skip to Content

SUOMALAISET EUROKENTILLÄ, osa 6: Hänninen nauttinut Mestarien liigasta – Aasiassa mukavaa suomalaismenestystä syyskaudella

Jiri Hännisen ura ulkomaan kentillä on startannut Belgiassa hyvin suotuisasti, vaikka pelirooli onkin ollut aiemmasta poikkeavasti vastaanottopainotteinen. Hännisen Menen on edennyt maan cupissa finaaliin, mutta Mestarien liigassa ja maan liigassa on ollut joukkueena haastavampaa.

Mestarien liigan ensikertalainen Menen hakee vielä avauserävoittoaan. Tuomas Sammelvuo Kedzierzyn-Kozlelle on tullut kaksi tappiota ja Trentinolle sekä Karlovarskolle kertaalleen. Edessä on vielä Trentinon ja Karlovarskon kohtaaminen kotona. Hänninen on tehnyt kolme-eräisiin peleihin erinomaiset 11,3 pistettä ottelua kohden ollen kahdessa viimeisessä joukkueensa paras pistemies.

Belgian liigassa Menen on yhdeksän joukkueen joukossa kuudentena voitettuaan neljä yhdeksästä. Hänninen on tehnyt 11,5 pistettä ottelua kohden todella tasaisesti sillä kaikki pelit ovat olleet 8-17 pisteen välissä.

Belgian cupfinaalissa Menen kohtaa Roeselaren 26. helmikuuta. 

– Kiehtovaa ja mielenkiintoista on avauskausi ulkomailla ollut. Mestarien liiga tuonu uuden kivan lisämausteen, kun pääsee pelaamaan maailman eliittiä vastaan. 

– Alkukausi oli haasteellinen ja se näkyy myös sarjataulukossa. Ennen joulutaukoa palaset ovat alkaneet loksahtelemaan kuitenkin kohdilleen. Itsellä vastuu ollu enemmän vastaanottopuolella kauden ekalla puoliskolla, mikä on hieman erilaista mihin aiemmin olen tottunut. 

Jiri Hänninen – Decospan Volley Team Menen

Toista kauttaan Belgiassa ja Gentissä pelaava Niklas Breilin on tuttun tapaan ahertanut joukkueensa liberona illasta toiseen. Gent on sarjassa neljäntenä voitettuaan yhdeksästä pelistään viisi.  Cupissa Gent putosi puolivälierissä Roselarelle.

Belgian liigan kolmas suomalaispelaaja Veeti Nikkinen kuntouttaa itseään edelleen pelikuntoon. Greenyard Maaseikin miehistöön toista kautta kuuluva 20-vuotias Nikkinen uskoo pääsevänsä pelikuntoon 2-3 kuukauden päästä. 

Belgian liiga jatkuu 7. tammikuuta Gentin kohdatessa vieraissa Waremmen ja Menenin vieraissa Axisguibertin.

Samuli Kaislasalon joukkue Active Living Orion

Kaislasalon seura kolmen mestaruuden perässä

Belgian naapurissa Alankomaissa ahertaa suomalaismiehistä Eredivisiessä hakkuriveljet Juho Kaunisto limburgilaisessa VC Limaxissa ja Active Living Orionissa Samuli Kaislasalo. 

Viime kauden Belgiassa pelanneen Kauniston Limax johtaa sarjaa tasapisteissä (34) Simplex Advisien kanssa.

Kaislasalolla on puolestaan menossa jo neljäs kausi ulkomailla kahden Kreikan ja yhden Belgian kauden jälkeen. Kaislasalon Orion on voittanut 15:stä ensimmäisestä pelistään 10 ja on sarjassa kolmantena (31).

Challenge Cupissa Orion pudotti syyspuolella luxemburgilaisen VC Stroossenin ja perään azerbaidjanilaisen Murov Bakun. Nyt vastus kovenee aika paljon, kun 11.1. kotona ja 25.1. vieraissa vastaan asettuu kreikkalainen Panathinaikos.

Alankomaiden cupissa molemmat ”suomalaisjoukkueet” jatkavat neljännesvälierissä tammikuun puolivälissä.

– Seuralla on tavoitteet voittaa liiga, cup ja Challenge Cup – kaikki ovat edelleen mahdollisia. Kauden alussa ei oikein tasaisuus riittänyt ja taidettiin liigassa jo käydä viidennelläkin tilalla. Peli oli jo paremmassa kunnossa ennen joulua, vaikka joukkueen terveystilanne olikin huono, Kaislasalo kertasi syyskautta.

Aasiassa edetään suomalaiskomennossa niin Japanissa kuin Koreassakin

Peetu Mäkinen – Voreas Hokkaido

Japanissa Asahikawassa pelaavan Voreas Hokkaidon riveissä Peetu Mäkisen syyskausi sujui vallan mainiosti.

Voreas johtaa 2. liigaa hävittyään yhden pelin kahdekasta ja keräten 20 sarjapistettä, Tsukuba on sarjassa kakkosena pisteen päässä ja Safilva kolmen päässä kolmantena.

Mäkisen saalis kahdeksaan liigapeliin oli komeat 132 pistettä eli 16,6 ottelua kohden. Se riittää liigan pistepörssin viitostilaan. Mäkisen lisäksi joukkueen ulkolaisosaston täydentää taipeilainen hakkuri Chang Yu-sheng. Joukkueen valmentajana on kuudetta kautta kroatialainen Edo Klein.

– Ihan hyvin ensimmäinen puolisko meni tuloksellisesti. Peli peliltä mennään kyllä eteenpäin, kun joukkue on vaihtunut käytännössä kokonaan aloituksen osalta viime kaudesta. Uskon tämän johtavan meidän lopputavoitteeseen eli liigan kärkipaikalle kauden lopuksi ja karsimaan 1-liigaan sekä sinne myös nousemaan.

– Oma peli etsii uomaansa, vaikka hyviä pelejä tässä on pelattu. Uskon, että parempaa on luvassa ja parhaassa tikissä ollaan oikeaan aikaan. Japanilaiseen pelityyliin ja muutenkin elämään on ollut opettelemista. Ei se ole ollut aivan helppoa.

Japanissa sarjan ”joulutauko” kestää lähes 1,5 kuukautta kun viimeinen peli pelattiin 4. joulukuuta syyskaudesta ja ensimmäinen 14. tammikuuta kevätkaudella. Toki peleistä huili oli lyhyempi, kun heti sarjatauon alkuun pelattiin Emperor´s Cup, jossa Voras putosi avauspelissä 32-kierroksella University of East Asialle.

–  Sorvin ääreen palattiin viikon paussin jälkeen joulun aikoihin. 

Etelä-Koreassa Tommi Tiilikaisen ja Kasper Vuorisen valmentama hallitseva mestari Incheon Korean Airline Jumbos (44) johtaa sarjaa selvällä erolla ennen Hyundai Skywalkersia (36). KAL Jumbos on hävinnyt vain kaksi peliä 17:stä ja voittanut nyt yhdeksän edellistä. Korean liigassa pelaa seitsemän joukkuetta ja runkosarjan jälkeen sen voittaja selviää suoraan finaaleihin, kun taas sarjan kakkonen ja kolmonen pelaavat ns. välierän.

Back to top