Skip to Content

SUOMALAISET EUROKENTILLÄ, osa 5: Ronkaisella kiikarissa vähintään kolme kannua Saksassa

Yksi Euroopan kovimmista miesten lentopalloliigoista, Saksan 1. Bundesliga, sai täksi kaudeksi peräti neljä suomalaismiestä riveihinsä. Antti Ronkainen edustaa maan suurseuraa Berlin Recycling Volleysia, ulkomaan kenttien ensikertalaiset Voitto Köykkä ja Fedor Ivanov Helios Grizzlys Giesseniä ja niin ikään ensikertalainen Jere Heiskanen TSV Haching Müncheniä. Koko nelikolle on joukkueissaan löytynyt roolia, Giesenin kaksikolle ihan aloituksesta asti.

Antti Ronkainen loikkasi urallaan ison askeleen eteenpäin siirryttyään kahden Sveitsin vuoden jälkeen takaisin Saksaan ja maan ehdottomaan huippujengiin Berlin Recyclin Volleysiin sekä sitä kautta Mestarien liigankin kentille.

Yleispelaajien pelipaikoista Ronkaisen kanssa vääntävät joukkueessa ranskalainen Timothee Carle, Ruben Schott ja jenkki Cody Kessel. Tätä nelikkoa joukkuetta jo viidettä kautta valmentava ranskalaisppäävalmentaja Cedric Enard on pyörittelyt todella monimuotoisesti. Mestaruusliigasta joukkueessa on tuttuna kasvona passari Arash Dosanjh (PerPo 2014-2017).

Supercupissa irtosi jo voitto ja Saksan Cupissa edessä on enää fedessä inaali 26.2. Mannheimissa Düreniä vastaan. Berliinin on voittanut Cupin 2000-luvulla kolmasti: 2000, 2016 ja 2020. 

Ainoa tappio 11:stä liigapelistä tuli puolestaan ennen joulua Friedrichshafenille vieraissa 2-3.

Mestarien liigassa tilillä on kaksi voittoa, Zawierciestä sekä Pazardzhikista, sekä tappiot turkkilaisjoukkue Halkbankille. Pudotuspelipaikkaan on vielä mahdollisuudet lohkokakkosena tai parhaan lohkokolmosena.

– Meiltä aika hyvä ensimmäinen puolisko. Ainoana miinuksena voi varmaan sanoa paria kirvelevää tappiota Mestarien liigassa Halkbankia vastaan.  Seurassa ja joukkueessa hyvä pöhinä ja työnteko maistuu

– Oma peliaika ollut pienempi kuin edellisvuosina seurajoukkueessa, mutta hyvin saa myös oppia samalla muilta pelureilta. Pelaamaan päästessä ”kuleksinut ihan jeppis”. Ja sen lisäksi syöttövaihtoja tullut tehtyä lähes jokaisessa erässä

Ronkainen on kahteen kertaan valittu kentän parhaana pelaajana ja hänen pistekeskiarvonsa on liigassa 5,5 pistettä ottelua kohden.

Berlinin pelit jatkuvat Bundesligassa 4. tammikuuta Lüneburgin isäntänä. Mestarien liigassa on seuraavaksi vuorossa matka Pazardzhikin vieraaksi Bulgariaan 12. tammikuuta.

Pelikuntoon peukalovammansa jälkeen päässyt Ivanov ja kaikki pelit liberona uurastanut Köykkä ovat olleet johtamassa Gieseniä peräti kolmannelle tilalle sarjassa. Toki Lüneburgin ja Dürenin rästipelien myötä sijoitus voi 1-2 pykälää realistisesti olla alempanakin.

Giessen on voittanut seitsemän ja hävinnyt viisi ottelua. Kotonaan se ei vielä ole jäänyt pisteittä kertaakaan.

Lisäksi Saksassa kovin arvostetussa cupissa se selviytyi välieriin, jossa putosi Antti Ronkaisen Berlinille juuri joulun alla.

Giesen on sarjanousunsa (2018) jälkeen ollut liigassa sijoilla 8-10, joten vuoden vaihtuminen sarjan kolmospaikalla ja mukana olo Cupin välierissä saa varmasti Voitto Köykän ja Fedor Ivanovin seurassa vahvasti ylöspäin.

– Peukalon kuntoutus meni todella hyvin ja se tuntuu jo melkein normaalilta. Pelit on mennyt hyvin meidän joukkueen osalta, Ivanov tiivistää.

Köykkä puolestaan myöntää jännittäneensä isoa askelta siirtyä kotimaan kentiltä Keski-Eurooppaan.

– Aluksi jännitti tulla uuteen maahan ja uusiin kuvioihin, mutta pääsin hyvin sisään joukkueeseen. Joukkuekaverit ovat huipputyyppejä.

– Pelit on mennyt alkukaudesta hyvin joukkueena ja omakin peli on kulkenut. Olen ollut todella tyytyväinen seuraan ja joukkueeseen. 

Giesenin riveistä löytyi myös entisistä Mestaruusliigan pelaajista yhdysvalatalaispassari Matt West (Hurrikaani 2018-2019), joka tuurasi Ivanovia alkukauden. Nyt West jatkoi jo matkaansa Puolan liigaan Radomiin.

Giesenin kausi jatkuu 14. tammikuuta Antti Ronkaisen Berlinin isännöimisellä.

Jere Heiskasen TSV Haching München pelaa nyt kolmatta perättäistä kauttaan pääsarjassa. Kaksi edellistä on tuonut viimeisen tilan yhdellä otteluvoitolla ja se yksi voitto on plakkarssa nyt vuoden vaihtuessakin.

Hachingin kausi liigassa alkoi viidellä 0-3 -tappiolla ennen Berliinin kakkosseuran, vain yhden erän tähän mennessä sarjassa voittaneen VCO:n lyömistä. Tämän jälkeen tappioita on tullut taas kuusi. Vuoden toiseksi viimisen päivän koitoksessa Heiskanen ehti tehdä kauden parhaisiin saldoihin kuuluvan 10/+5 ennen kuin hänet vaihdettiin kolmannessa erässä pois. Liiga jatkuu müncheniläisillä heti 3. tammikuuta Herrschingin vieraana.

Heiskanen on tehnyt noin viisi pistettä ottelua kohden pistekeskiarvokseen pelaten käytännöässä kolmosyleispelaajana. Heiskasen kanssa yleispelaajaosastoon kuuluvat nuoret saksalaiset Florian Krenkel, ja Patrick Rupprecht sekä sveitsiläinen Quntin Zeller. Joukkuetta ohjastaa Saksan mestaruudenkin (2015) voittanut ja mm. Unkarinkin maajoukkuetta valmentanut romanialainen Bogdan Tanase.

Cupissa Heiskasen joukkue lähti laulukuoroon avauskierroksella häviten alempisarjalaiselle Schwaigille.

Back to top