Skip to Content

SUOMALAISET EUROKENTILLÄ, osa 4: Italiassa hyvä suomalaismeno – Marttila ja Korhonen tyytyväisiä syyskauteen

Suomalaisen lentopallosyksyn suurin pommi, erittäin positiivinen sellainen, räjähti vasta aivan sarjakausien alun kynnyksellä, kun juuri 19 vuotta täyttänyt Luka Marttila siirtyi maailman kovimpaan miesten lentopallosarjaan Italian A1:een Vero Volley Monzan riveihin. Syyskauden jälkeen Marttila, kuten hänen menoaan kaumpaakin seuranneet, uskaltaa pitää ratkaisua oikeana.

– Koen, että tämä on minulle hyvä paikka kehittyä, kun pääsee päivittäin treenaamaan maailman kovimpien pelaajien kanssa. ”Kolmosyleispelaajan rooli” mahdollistaa jonkin verran peliaikaa ja pääsen treeneissä kuitenkin treenaamaan ykköskuusikon puolella usein.

Monzan aloittavat yleispelaajat ovat niin ikään nuori valkovenäläinen Vlad Davyskiba ja kokeneempi kanadalainen Stephen Maar

Marttila saapui Monzaan junioreiden EM-kilpailujen takia vain viikkoa ennen kauden alkua. joten alku meni aikalailla totutellessa ”talon tapoihin” ja suuren maailman menoon.

– Peliaikaa on nyt syyskauden aikana kuitenkin jonkin verran tullut. Olen käyny kentällä puolissa peleistä ja yksi avauksen paikkakin tarjoutui poissaolon takia. 

Joulukuun 4. päivänä Marttila pääsi jo historiallisesti aloitukseen Modenaa vastaan. Maailmantähiten joukossa nuori suomalainen räväytti huimat 12 pistettä Earvin Ngapethiä, Brunoa, Dragan Stankovicia ja Adis Lagumdzijaa vastaan. Muuten Maskun Katajan kasvatti on päässyt kentälle viidessä ottelussa tehden niissä kolme pistettä. Ässä- ja torjuntatilitkin on jo avattu.

Monza on tusinan joukkueen pääsarjassa yhdeksäntenä voitettuaan viisi ja hävittyään kahdeksan peliä. Yhdeksännen tilan myötä Italian Cup jäi kuitenkin joukkueelta haaveeksi kahdella sarjapisteellä, kun sen puolivälieriin juuri ennen uuttavuotta pääsi sarjan kahdeksan parasta.

– Meidän syyskausi on ollut aika epätasainen. Ollaan voitettu sarjan parhaita joukkueita, mutta myös hävitty heikoimmille. Uskon, että pystytään parantamaan sijoitusta kevätkaudella. Sarja on todella tasainen jokaisen pelin voittaneen Perugian jälkeen, joten jokainen peli ja piste on erittäin tärkeä. 

– Meillä on ollut vähän loukkaantumisten kannalta haastavaa, pelaajamäärään se ei ole kuitenkaan vaikuttanut, koska tilalle on hankittu uusia pelaajia ja seuralla on hyvät junnujoukkueet, joista on saatu apua treeneihin tarvittaessa. Ei se tietenkään ihan täydellinen tilanne ole kun pelaajia vaihtuu juuri ennen kauden alkua ja kesken kauden 

Korhosella hieno syyskausi Etelä-Italiassa

Piia Korhosen kausi Italian kakkosliigassa Soveratossa oli syyskauden osalta mainio. Kotimaahansakin muutamaksi päiväksi vuodenvaihteen tuntumassa pyörähtämään päässyt Korhonen on kaksilohkoisessa A2-liigassa koko pistepörssissäkin TOP-10 -pelaaja 17,7 pisteen komealla ottelukeaskiarvolla.

– Kiva kun on saanut pelata koko ajan ja muutenkin saanut paljon vaatuuta kentällä ja sen ulkopuolella nuoren joukkueen kanssa.

– Meillä on mennyt melkein yli odotusten alkukausi, olimme jopa sarjataulukon kakkosena jonkin aikaa. Tavoitteena pysyä top.6:ssa, jotta päästään playoffeihin.

Entisen HPK:n päävalmentajan Luca Chiappinin ohjastama Soverato on A2-liigan B-lohkossa viidentenä, mutta vain viisi pistettä lohkokakkosta perässä. Pudotuspeliviivan alle seitsemänteen tilaan on matkaa seitsemän pistettä. Soverato voitti syyskauden 11:stä ottelustaan seitsemän.

Nikula hamuaa peliaikaa Portugalissa

Aaro Nikula on jakanut viime kauden tapaan peliaikaa portugalialaisjoukkue SL Benfican paidassa 40-vuotiaan legendan Hugo Gasparin kanssa. Vastuuta on tullut viime kautta enemmän etenkin maan omassa liigassa. Mestarien liigassa sen sijaan pelivastuu on ollut lohkovaiheessa lähinnä tuplavaihtoja.

– Kauden avanneen SuperCupin tappion jälkeen oli alkukausi ihan hyvä. Mestarien liigan lohkovaiheeseen pääsy oli hyvä ja siellä on olliut ihan hyviä taisteluita. Oman maan liigassa olemme jatkosarjan ykkösiä.

– Itse olen ihan hyvin päässyt pelaamaan kokonaisia pelejä täällä liigassa ja sitten olen tullut paljon vaihdoista sisään Mestareiden liigan peleissä. Tietenkin toivon, että kevätkaudella pääsen vielä enemmän pelaa

Mestarien liigaan Benfica selviytyi karsintakierrosten kautta pudottaen viimeisellä sellaisella VaLePan lohkovaiheesta. Lohkovaiheessa on voittotili vielä avaamatta. Hommat alkoivat hyvin kahdella 2-3 -tappiolla Civitanovalle vieraissa ja Roeselarelle kotona, mutta sen jälkeen pistepussi ei kasvanut Tours 1-3 -kotitappiolla tai Roselare 0-3 -vierastppiolla.

Portugalin Liga Unassa Benfica nousi joulutauolle liigakärkeen Fonte Bastardon koettua yllätystappion Leixoesille. Kausi on tunonut 17 pelistä 15 voittoa. Nikulan pistekeskiarvo on 7,5 ottelua kohden.

Pelit jatkuvat kotimaan liigassa 7.1. vieraspelillä Vitoriaa vastaan ja Mestarien liigassa 10.1. Civitanovan isännöinnillä.

Portugalin naisten liigassa Jutta Riikosen Clube Kairos on todella tasaisessa kärkitaistossa viidentenä, mutta vain neljän pisteen päässä kärkijoukkue Portosta. 17 ottelua on tuonut 13 voittoa.

Riikonen on ollut ajoittain joukkueensa paras pisteentekijä, mutta on pelannut vain noin puolet joukkueen pelaamista eristä.

Raitiksen joukkue tappioitta Virossa

Milja Raitis on pelannut tallinnalaisen TalTech/Tradehousen riveissä Viron sekä Baltian liigaa voittoisasti. Joukkue on voittanut kaikki 18 otteluaan menettäen vain yhden sarjapisteen.

Baltian liigassa kymmenestä pelistä vain liettualainen Jonavos on pystynyt viemään pisteen TalTechiltä. Raitis on pelannut komealla 11,6 pisteen keskiarvolla ollen joukkueensa paras pistenainen.

Viron liigassa TalTech ei ole hävinnyt erääkään kahdeksassa pelissä. Raitis on pelaamassaan viidessä pelissä kerännyt 6,0 pisteen ottelukeskiarvon.

Back to top