Skip to Content

SUOMALAISET EUROKENTILLÄ, osa 3: Ropposen käsi käy Sveitsissä ja Kososella hienoja kokemuksia Turkissa

28-vuotias hakkuri Antti Ropponen pelaa ensimmäistä kauttaa Euroopan kentillä sveitsiläisen Näfelsin paidassa. Syyskausi sujui Ropposelta hieman tutustuen, mutta uutta on opittu hyvällä vauhdilla. Vasurihakkuri on liigan pistepörssissä neljäntenä 15,2 pisteen keskiarvolla.

-Alku oli vaikea, uudet ympäristöt ja uudet jutut pisti alkuun haasteeksi. Meidän pelihallissa taitaa olla matalampi katto kuin legendaarisessa Kyyjärven Kyy York Areenalla.

-Nousujohteisesti ollaan menty niin henkilökohtaisesti kuin joukkueena. Hyvällä miellelä lähden kevätkauteen töitä tekemään. Hyvänä päivänä pelin taso on täällä laadukasta, mutta hyvän ja huonon päivän ero on suuri. Mielenkiintoinen kevät tulossa.

Ropponen tykkää Sveitsin peli per viikko rytmistä.

-Toki pelaamalla oppii pelaamaan ja mukavaa että on pelattu joka matsin.

Ropposen joukkueessa pelaa pelaajia Kolumbiasta, Pohjois-Makedoniasta, Puolasta, israelista ja tietenkin Sveitsistä.

-Tästä sarjasta löytyy myös hyviä sekä mielenkiintoisia yksilöitä eri puolilta maapalloa. Esimerkiksi Schönenwerdissä pelaa srilankalainen hakkuri (Jayalath Arachchige Mahela Indeewara Bandara), jonka jaloista olen hieman kateellinen!

Seitsemän joukkueen liigassa kuusi ensimmäistä voittivat toisiaan aikalailla ristiin, joten neljän joukkueen pudotuspeleihin on vielä kova tunku. Näfels voitti kahdeksan peliä ja hävisi kolme olleen sarjan toiseksi paras syyskaudella 24 pisteellä. CEV Cupissa Galatasaraynkin kertaalleen voittanut Chenois johtaa sarjaa (26) ja Schönenwerd (19) on kolmantena.

Sveitsin Cupissa Näfels jatkaa neljännesvälierissä Jonan vieraana 15. tammikuuta.

Kososen harppaus tuntemattomaan Turkkiin kannatti

Jessica Kosonen päätyi kuluvaksi kaudeksi suomalaisittain hiukan eksoottiseen ratkaisuun, kun hän matkasi ensimmäisenä maamme naispelaajana Turkin 1.liigaan eli toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Ankaraan.

-Sarjana en oikein tiennyt mitä Turkilta 1.liigalta odottaa, mutta se on yllättänyt positiivisesti. Sarjan taso on kova ja pelaajat ovat paljon fyysisempiä kuin aiemmissa pelaamissani sarjoissa. Pallon tappaminen on vaikeampaa ja peli nopeaa. Pelaajat ovat todella hyökkäysvoimaisia ja pallo tulee kyllä kovaa kun on paikka.

-Sarja koostuu lähinnä vanhemmista pääsarjauran päättäneistä tai loukkaantumisen jälkeen pelituntumaa hakevista pelaajista, nuorista lupauksista ja junnumaajoukkuepelaajista sekä ulkomaalaisvahvistuksista, joita saa olla maksimissaan kaksi per joukkue.

Kososen joukkue Iba Kimya TED Ankara Kolejiler on kaksilohkoisessa sarjassa juuri puolivälin ylitettyä oman lohkonsa yhdeksäs kahdestatoista joukkueesta voitettuaan viisi tusinasta syyskauden pelistään. Pudotuspeleihin selviää lohkojen neljä parasta.

-Kokonaisuudessaan meillä on joukkueena sujunut pelit vähän alakanttiin, mutta ollaan hyvin vielä mukana taistelussa playoff -paikasta Yleisellä tasolla sarja on sellainen, että lähes kaikki voivat voittaa ja hävitä toisilleen. Etenkin sijojen 3-12 joukkueiden pelit ailahtelee paljon. Jos pystytään vähän nostamaan omaa tasoa ja pelaamaan tasaisemmin, niin pystytään nappaamaan playoff-paikka, mutta töitä täytyy tehdä. Pisteitä olisi hyvä saada myös vähän muilta karussa olevilta top 3 joukkueilta.

Kosonen on saanut joukkueen ainoana ulkolaispelaajana vastuuta ja tehnyt 14,1 pistettä ottelua kohden pelaten käytännössä kaikki pelit.

-Erityisesti hihapelaaminen ja hyökkäysvoima ovat menneet omalta osalta eteenpäin.

-Olen tykännyt myös todella paljon olla täällä Ankarassa. Välillä joutuu vääntämään asioiden hoitamisesta ja pelkäämään henkensä edestä lähes kuuden miljoonan ihmisen kaupungin liikenteessä, mutta päällisin puolin kokemus on ollut tähän asti hieno. Odotan innolla kevätkautta!

Jukka Lehtosella tupladuuni Ruotsissa

Miesten maajoukkueen runkopelaajiin vuosia kuulunut Jukka Lehtonen matkasi täksi kaudeksi Kuopiosta Ruotsiin ja Sollentunan miesten Elitserienissä pelaavan joukkueen päävalmentajaksi.

-Sollentuna on yllättänyt positiivisesti seuran, olosuhteiden ja pelaajien omistautumisen suhteen. Miesten joukkueen osalta tulokset varsinkin loppusyksyn osalta ovat osoittaneet että oikeaan suuntaan ollaan matkalla. Vaikkakin alkusyksyn muutamassa matsissa alkuperäisen suunnitelman seitsikosta kentällä oli vain kaksi miestä, niin nyt päästään kevät aloittamaan hyvistä lähtökohdista.

Sollentuna on 11 joukkueen sarjassa seitsemäntenä (kuusi voittoa, viisi tappiota).

-Elitserien on todella tasainen ja luottavaisesti odotan mihin tulokseen meidän työnteolla päästään.

Lehtosen lisäksi joukkueesa riittää mutenkin suomalaisväriä. Ykköspassarina pelaa jo viidettä kautta seurassa Joonas Huhtakangas, apuvalmentajana toimii Kaius Peltonen ja Jukan vaimo Johanna Lehtonen toimii joukkueen fysiona.

Miesten Elitserienin pistepörssin ykkösenä on ex-Loimu Viktor Lindberg (Vingåker)

Lehtonen on toiminut ennakkosuunnitelmista poiketen myös naisten liigajoukkueen päävalmentajana. Lehtosen apuna toimii valmennuksessa Huhtakangas, joka oli viime kesänä myös Suomen naisten maajoukkueen valmennusryhmässä mukana. Naisten joukkue on Elitserienissä kuudentena voitettuaan viisi ja hävittyään kuusi peliä, kun liiga on pyörähtänyt jo toiselle puolikkaalle. Joulutauolle joukkue lähti neljän voiton putkessa.

Naisten Elitserieniin tuo kentän puolella suomalaisväriä Iida Murto, joka palasi kentille pitkän loukkaantumistauon jälkeen ja on nyt päässyt jo pelaamaan aika täysipainoisesti muutaman ottelun. Murron Örebro on sarjassa kakkosena yhdellä häviöllä pisteen Engelholmin perässä.

Teksti: Toni Flink

Back to top