Skip to Content

Suihkonen loisti ensimmäisessä suomalaiskohtaamisessaan Ranskassa – Lindgren hurjana samassa maassa

Tämän viikon lentopallon ulkomaiden koosteessa tutustutaan tarkemmin Ranskassa ja Alankomaissa pelaavien suomalaisten alkukauden kuulumisiin. Niko Suihkonen pokkasi Luka Marttilan kohdatessaan kentän parhaan palkinnon, Saana Lindgren iski yli 30 pistettä omassa pelissään ja parhaan pelaajan palkinto ojennettiin viikolla myös Roosa Laakkoselle Saksassa. Roosa Koskelon joukkuetta kohtasi puolestaan suuri suru.

RANSKA
Niko Suihkosen Chaumont löytyy komeasti Ranskan liigan kärjestä yhdeksällä voitolla ja kahdella tappiolla. Viikolla kaatui kotona Pariisi 3-0 ja viikonloppuna suomalaiskohtaamisessa Luka Marttilan Montpellier vieraissa 3-1. Suihkoselle Pariisi -peliin 7/+3 (hyök. 5/12, 2 ässää) ja Montpellier- peliin toisessa erässä irti päästyään 16/+10 (hyök 14/18, 1 ässä, 1 torjunta). Suihkonen palkittiin kentän parhaana.

Niko Suihkonen:

-Alkukausi on ollut hyvä, joka pelistä on saatu pisteitä ja yhdeksän voittoa yhdestätoista. Porukka on pysynyt terveenä, vaikka on ollut kaksi peliä viikossa lähes koko ajan. Ollaan päästy harjoittelemaan täydellä porukalla, joka varmasti on auttanut meitä.

-Olen päässyt pelaamaan käytännössä jokaisessa pelissä, vahva alotus itseltäkin joukkueen ohessa. Vielä yksi peli jaksetaan puristaa ennen joulua, niin pääsee ansaitulle huilille.

-Mukava oli tietenkin viime pelissä kohdata suomalainen ensimmäistä kertaa neljään vuoteen Ranskassa, tuntui jopa vähän oudolta, Mutta onneksi siitäkin voitto otettiin ja vahvistettiin kärkisijaa runkosarjassa.

Niko Suihkosen ja Chaumontin alkukausi on sujunut mainiosti Ranskan liigassa. (Kuva: CEV)

Luka Marttilan Montpellier on Marmara SpikeLeaguen -nimeä kantavan Ranskan liigan kolmosena voitettuaan kahdeksan peliä yhdestätoista. Tiistaina Montpellier otti makean voiton Toulousesta, mutta lauantaina tuli kotitappio siis Chaumontia vastaan. Marttilalle 12/+6 (hyök. 9/21, 2 ässää, 1 torjunta) ja 16/+8 (hyök 14/23, 2 ässää).

Luka Marttila:

-Alkukausi on mennyt ihan hyvin, ykköspassarimme on ollu loukkaantuneena, mutta silti olemme suurimman osan peleistä voittaneet Omalla kohdalla koen myös, että kausi on alkanut hyvin: välillä tulee passeja ja välillä ei niin paljon, mutta tuntuu että taso on pitänyt ihan hyvin.

-Chaumontia vastaan voitettiin ensimmäinen erä ja sitten Niko tuli kentälle ja hävisimme loput. Yksi peli vielä ennen joulua ja sitten pääsee Suomeen käymään muutamaksi päiväksi.

Kaisa Alangon Levallois Paris Saint Cloud pelasi komean CEV Cupin ottelun alkuviikosta Istanbulissa ja eteni jatkoon THY:n kaaduttua 3-2 avausosan tapaan. Seuraavaksi vastassa on kroatialainen Mladost Zagreb. Liigassa Levallois on voittanut kahdeksan ja hävinnyt kolme peliä sijoituksen ollessa kolmas. Lauantaina kaatui Cannes vieraissa 3-1 (25-21, 23-25, 25-19, 25-16) Alangon pelatessa Europelin tapaan tutusti koko ottelun.

Kaisa Alanko loisti, kun pariisittaret pudottivat THY:n CEV Cupissa jatkosta. (Kuva: CEV)

Kaisa Alanko:

-Pelitahti on ollut ihan älyttömän kova, kaksi peliä viikkoon koko ajan. Siihen nähden ollaan kyllä hoidettu pelit hyvin. Turkish Airlinesista (THY) voitot olivat ihan huikeita. Molemmat ottelut pelattiin joukkueen todella hyvin. Liigassa taso on kyllä vähän siihen nähden heitellyt.

Saana Lindgrenin ja Jessica Kososen Terville on voittanut kuusi peliä kymmenestä ja on liigassa viidentenä.

Saana Lindgren:

-Alkukausi meni henkilökohtaisesti hieman ailahdellen ja uuteen ympäristöön totutellessa, mutta nyt tuntuu että on saanut rytmistä kiinni. Viihdyn tosi hyvin täällä ja pieni kaupunkimme tuntuu kotoisalta. Lisäksi kodin tuntua tuo Jessica, jonka kanssa voi puhua suomea.

-Joukkueena peli on mennyt eteenpäin kauden mittaa ja olemme pelanneet kovia pelejä sekä useampia viisieräinen. Vielä ennen viiden päivän joulutaukoa on kaksi peliä Danielan ja Kaisan joukkueita vastaan.

Lindgren pelasi lauantaina erinomaisesti, mutta voitto jäi niukasti ottamatta melko sekavankin kokonaisuuden jälkeen. Beziers kuittasi voiton 2-3 (21-25, 28-26, 25-10, 23-25, 13-15).

Lindgrenille pelissä huimat 30/+26 (hyök 25/53, 3 torjuntaa, 2 ässää). Kososen tilille kertyi 14/+8 (hyök 12/27, 1 ässä, 1 torjunta).

Jessica Kosonen:

-Beziers-peli oli tosi ailahtelevaa ja aaltoilevaa, paljon enemmän olisi ollut meillä kyllä otettavissa. Ei pystytty pitämään omaa peliämme tasaisena tai sopeutumaan riittävän hyvin sekä nopeasti vastustajan tekemiin muutoksiin. Omalta osalta peli meni ihan hyvin, mutta olisin toivonut ehkä varsinkin hyökkäyspäässä saavani ”enemmän ruokaa”, että olisin voinut jeesata joukkuetta enemmän.

-Liigassa on mennyt aika hyvin alkukausi ja olemme hitsauduttu joukkueena hyvin yhteen. Valmentajan pelityyli ja pelaajahankinnat ovat onnistuneet mielestäni hyvin. Pikkuloukit ovat vaivanneet itseäni ja montaa muutakin, mutta suhteellisen hyvin olemme niistä selviydytty. Kasassa on sellainen jengi, joka pystyy voittaan ihan jokasen tämän sarjan joukkueen.

Daniela Öhmanin Vandoeuvre Nancyn alkukausi on ollut menestyksekäs, joukkue on sarjassa kakkosena kaksi pistettä Nantesin perässä ja Alangon joukkueen kanssa tasapisteissä voitettuaan kahdeksan kymmenestä pelistä. Menneenä viikonloppuna joukkue oli huilivuorossa.

Daniela Öhman:

-Hyvin on mennyt, sarjatilanne on todella tasainen. Kova treeni ja työ jatkuvat ja mennään peli kerrallaan.

SAKSA

Niklas Breilinin ja Fedor Ivanovin Giesenin viikko toi helpon voiton liigapelistä, mutta harmittavan tappion cupvälierästä. Liigassa Dachau kaatui 3-0 (25-15, 25-20, 25-23) Breilin hoitaessa virheettömästi tointtinsa ja Ivanovin passattua pelistä alkupuolikkaan. Giesen hävisi viikolla Saksan Cupin välierän kotonaan Herrschingille 0-3 (20-25, 14-25, 14-25). Breilin 18 vastaanottoa (42%) ja Ivanoville tutusti koko peli passarina (2/0, 1 torjunta). Herrsching kohtaa finaalissa Joel Banksin valmentaman Berliinin, joka löi omassa välierässä Lüneburgin 3-2. Tulevana torstaina CEV Cupissa vastaan on kotona Steua Bukarest.

Fedor Ivanov loistaa Giesen passarina Bundesligassa. (Kuva: CEV)

Severi Savonsalmen Friedrichshafen vei voiton kierroksen suomalaiskohtaamisessa Matti Alatalon valmentamasta Dürenistä 3-0 (25-20, 25-23, 25-17). Savonsalmi teki 4/+2 hyökäyttyään kaikki neljä saamaansa passia pisteeksi,. Düren pelaa keskiviikona CEV Cupissa kotonaan kreikkalaista Milonia vastaan.

Roosa Koskelon ja Stuttgartin viikko oli surun mustaama, kun monivuotinen seuran päävalmentaja, Suomen maajoukkuettakin valmentanut, Tore Aleksandersen menehtyi.

Ennen suru-uutista Stuttgart kävi pelaamassa Italiassa Mestarien liigaa, jossa Conegliano oli 3-0 (25-19, 25-15, 25-23) -parempi.

-Coneglianossa ei nätisti sanottuna ollut palaa horjuttaa kotijoukkuetta. Pelasivat kovalla tasolla. Ei pystytty vastaamaan heidän kovuuteen ollenkaan, kuten kotipelissämme.

Keskiviikkona joukkue kuuli suru-uutisen Aleksandersenin menehtymisestä palattuaan Saksaan.

-Vaikka tiesimme Toren sairaustilanteen melko tarkasti, niin olihan uutinen shokki. Moni pelaajista oli monta vuotta hänen valmennuksenssa, Koskelo totesi itselleenkin urallaan tärkeän vaikuttajan poismenosta.

Stuttgart voitti Suvi Kokkosen Potsdamin kahden Mestarien liigan joukkueen välisessä mitteliössä lauantaina 3-0 (28-26, 25-15, 25-23). Koskelolle merkittiin 17 vastaanottoa, Kokkonen kävi kentällä vain lyhyesti avauserässä.

-Ei kyllä osannut odottaa yhtään mitä pelistä odottaa tuossa tilanteessa. Oli absurdi fiilis astua kentälle hiljaisten hetkien, surunauhojen ja taululla pyörivien kuvien myötä. Pelasimme kyllä lopulta hyvällä tavalla agressivisen pelin ja oli joukkueensa iso onnistuminen.

Viikolla Kokkosen Potsdam vieraili Istanbulissa, jossa Mestarien liigassa Fenerbahce oli parempi 3-0 (25-13, 25-19, 25-15). Kokkosen ilta oli tehokas: 13/+6 (hyök 12/33, 1 torjunta)

Roosa Laakkonen palkittiin joukkueensa parhaana, kun Suhl haki makeat pisteet Wiesbadenista 3-1 (25-18, 26-24, 18-25, 25-23). Laakkonen teki komeat 13/+10 (hyök. 9/19, 4 torjuntaa).

-Tärkeä voitto ja ollaan hyvin pidetty viides sija liigassa. Oltiin vain yhdeksällä pelaajalla liikenteessä, kun meidän toinen hakkuri ostettiin Schweriniin, Laakkonen kertoi taustoja.

Hilkka Hujasen Neuwied ei saanut erävoittotiliään auki, eikä edes ollut lähellä, kun Aachen kylvetti joukkuetta 3-0 (25-14, 25-12, 25-19). Hujanen pelasi ottelun loppupuolikkaan (2/-2, hyök 2/9)

Roosa Laakkonen (oik.) palkittiin joukkueensa parhaana Wiesbadenin kaadossa. (Kuva: Bundesliga)

ALANKOMAAT
Samuli Kaislasalon ja Sakari Mäkisen Orion uurasti neljä peliä ja niistä 12 sarjapistettä viikon aikana Eredivisiessä. Goningen kaatui vieraissa 3-1, Advisie kotona 3-0, Nijmegen vieraissa 3-0 ja kruununa Dynamo Apeldoorn kotona 3-0.

Samuli Kaislasalo:

-Neljä pelin viikkoon ja 12 pistettä plakkariin, niin kyllä on syytä hymyyn, Kirsikkana kakun päälle tuli vielä 3-0 -voitto myös kärkikamppailusta Dinamoa vastaan. Kotifanien edessä maistui erityisen hyvältä.

-Yhdestäkään pelistä ei olla jääty pisteittä tähän asti ja siinä pyritään pitämään oma taso myös jatkossa.

-”Sakke” on parempi lentopallossa kun biljardissa. Vielä kaksi peliä tälle vuodelle jäljellä. Vedetään ne kunnialla maaliin ennen ansaittua joululomaa.

KREIKKA
Peetu Mäkisen kreetalaisjoukkue OFI Crete on voittanut kaikki viisi pelaamaansa Kreikan 2. liigan ottelua. Mäkinen on sairastanut koronankin, mutta ei ole joutunut missaamaan yhtään peliä.

-Olotila on ollut aika up and down, oltu aika puolikuntoisena. Tämä ottaa aikansa. Nyt lauantaina sitten pelasin vatsataudin jäljiltä lauantaina. Pelissä meidän tärkeä yleispelaaja-kapteeni loukkaantui, Mäkinen kertoo.

UKRAINA
Eemi Tervaportin viikkoon kuului Suomen itsenäisyyspäivän juhlistaminen Linnan juhlissa vaimon kera. Epicentr-Podolyanylla ei ollut sarjapelejä.

PUOLA
Voitto Köykkä poistui Plus Ligan suomalaiskohtaamisesta voittajana, kun Gdansk otti todella makean 3-0 (25-20, 25-20, 25-21) -kotivoiton Tuomas Sammelvuon valmentamasta Kedzierzyn-Kozlesta. Köykälle 11 vastaanottoa 36% tarkkuudella. Gdansk on liigassa viidentenä ja Kedzierzyn-Kozle seitsemäntenä. Sammelvuon joukkue pelaa keskiviikkona Mestarien liigassa Roeselaren vieraana Belgiassa.

BELGIA
Aleksi Muukkonen ei pelannut, kun Aalst kukisti kotonaan Guibertin 3-0 (25-21, 25-18, 25-21). Veikka Lindqvist kävi kaksi kertaa kentällä, kun Maaseik voitti kotonaan Gentin 3-0 (25-16, 25-18, 25-23).

ITALIA A2
Piia Korhosen Macerata jatkoi voittojen tiellä kaataen nyt Mondovin vieraissa melkoisen taistelun jälkeen 3-2 (25-27, 25-20, 25-23, 23-25, 15-13). Korhosella 10 pistettä (2 torjuntaa, 1 ässä). Macerata on hävinnyt vain yhden pelin 12:sta pelaamastaan.

TSEKKI
Niklas Seppäsen Kladno jatkaa edelleen sarjakakkosena vain yhden tappio kärsineenä. Tiukille se joutui sunnuntaina, kun Liberec pääsi kotimatkalle yhden sarjapisteen kanssa: 3-2 (26-28, 25-17, 25-21, 22-25, 15-12). Seppäselle 13/+3 (hyök 9/21, 1 torjunta, 3 ässää). Kladno pelaa tiistaina CEV Cupissa Nantesia vastaan kotonaan.

Akaa-Volleyn vieraaksi torstaina saapuva Miro Rasinperän Odolena Voda kärsi niukan vierastappion Beskydylle 2-3 (25-23, 18-25, 17-25, 29-27, 13-15). Rasinperä pelasi pelin loppupuolikkaan liberona 40% vastaanottolla 25:stä pallosta.

Yasmine Madsenin VK Selmy Brno on liigassa kolmantena voitettuaan kotonaan Ostravan 3-2 (25-18, 20-25, 23-25, 25-23, 15-10). Madsen pelasi alkupuolikkaan pelistä ja kävi loppupelistä vaihdosta kentällä. Tehot 10/+6 (hyök. 10/33). Viikolla Selmy pudotti CEV Cupissa jatkosta serbialaisen Crvena Zvezdan, Punaisen Tähden.

ROMANIA
Aaro Nikulan Arcada Galati koki ensimmäisen liigatappionsa Brasoville lauantaina. Brasov kuittasi voiton suoraan kolmessa erässä 3-0 (25-18, 25-17, 25-22). Galati jatkaa Mestarien liigan lohkovaihetta torstaina isännöimällä LVI Prahaa.

SVEITSI
Antti Ropposen Näfels jatkaa sarjan häntäpäässä, kun se hävisi vieraissa Lausannelle 0-3 (14-25, 15-25, 19-25). Suomalaishakkuri oli totutusti joukkueensa paras pistemies tehoin 14/+3 (hyök. 14/31).

KOREA
Tommi Tiilikaisen Korean Airlines Jumbos koki viikon aikana kaksi tappiota: torstaina vieraissa kärkiottelussa Woorille 1-3 ja sunnuntaina kotonaan sarjajumbo KB Starsille 1-3. KAL on sarjassa edelleen silti kakkosena (8-6).

Teksti: Toni Flink

Back to top