Skip to Content

Ropponen ja Ahola mukana kuurojen olympialaisten beach volleyssa

Antti Ropponen ja Jussi Ahola edustavat Suomen keskiviikkona käynnistyvässä kuurojen olympialaisten, Deaflympicsien, beach volleyssa Brasilian Caxias do Sulissa. Suomen Deaflympicsien joukkueen valmentajana toimii Eddy Quinones ja joukkueenjohtaja Harri Konttinen.

Kansainvälisissä kuurojen arvokisoissa kilpailemisessa on nyt ollut kahdeksan vuoden tauko. Nyt heillä on selkeä tavoite, mitali, mieluiten kultainen.

Viikkoa ennen kisamatkaa he lähtivät viimeistelyleirille Kuubaan ja harjoittelivat Kuuban beach volley maajoukkueen kanssa.

Deaflympicsin alkuperäisessä kilpailupaikassa hiekka on koventunut rankkasateiden vuoksi eikä kentillä ole salaojia helpottamassa veden imeytymistä. Pelit siirretään sisähallin hiekkakentille.

Arvonnassa Suomi sijoittui A-lohkoon. Lohkossa tulevat vastaan isäntämaa Brasilia, Itävalta ja Ghana. Pelit alkavat keskiviikkona 4.5., ensimmäisenä Ghanaa vastaan klo 16.20 (Suomen aikaa)

Suomen lohkopelit
ke 4.5 – Ghana klo 16.20
to 5.5 – Itävalta klo 19.00
Pe 6.5 – Brasilia klo 18.00
Ma-pe 9.-13.5. sijoitusottelut

Jussi Ahola kantoi Suomen lippua Deaflympcsien avajaisissa. Nämä ovat hänen neljännet Deaflympicsit. Hän aloitti uransa lentopallon parissa 7-vuotiaana kasvattiseurassa, Korian Ponnessa ja myös pelaten monessa eri seurassa. Hänen muutettuaan työn perässä Helsinkiin vaihtui laji. Beach volleyta oli helppo harrastaa ympärivuotisesti, talvisin biitsihallissa ja kesät meni Hietsun rannalla.

Hänen kansainvälisen kilpauransa alkoi lentopalloilijana Melbournen Deaflympicseissa 2005, joissa Suomen lentopallojoukkue sijoittui kuudenneksi.

Jussi Ahola siirtyi pelaamaan beach volleyta ensin Harri Konttisen pariksi Taipein kisoihin 2009 (9.sija). 2013 hän pelasi Antti Ropposen parina Sofiassa (5.sija).

Antti pelasi viime kauden Hurrikaani-Loimaan lentopallon Mestaruusliigan joukkueessa. Hänet on valittu kolmesti Mestaruusliigan tähdistökentälliseen 2018, 2019 ja 2020. Lentopallon Suomen mestaruudet Ropponen on voittanut 2015 ja 2016. Hän on pelannuti yli 50 A-maajoukkueen maaottelua. Antti on mukana nyt toista kertaa Deaflympicseissa.

Taustaa Deaflympcsien osalta

28.4.1924 perustettiin Pariisissa, Ranskassa The Comite International des Sports des Sourds (CISS) hallinnoimaan joka neljäs vuosi järjestettäviä Kuurojen Maailmankisoja. CISS on maailman vanhin vammaisurheilujärjestö.

Kuurojen maailmankisat on kuurojen parissa mielletty “kuurojen olympialaisina” tai “kuurojen olympiadina”. CISS on vahvasti sitoutunut kansainväliseen olympia-asiakirjaan, siksi se on pitäytynyt käyttämästä termejä “olympialaiset” tai “olympiadi”.

Vuonna 2000 Deaflympics korvasi aikaisemmin käytetyn nimen Deaf World Games (Kuurojen Maailmankisat). Deaflympics-kisoille annettiin sama asema kuin paralympialaisille ja olympialaisille. ICSD (The International Committee of Sports for the Deaf). ICSD on Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK), tunnustama järjestö.

Voidakseen osallistua kansainvälisiin kisoihin kilpailijoilla tulee olla vähintään 55 dB:n kuulonalenema paremmassa korvassa. Kuuloteknisten apuvälineiden, kuten kuulokojeen tai sisäkorvaistuteen käyttö ei ole sallittua kilpailusuoritusten aikana.

Back to top