Skip to Content

Reino Kosonen – in memoriam

Suomalaisen lentopallohistorian legendaarisin valmentaja ja Suomen Lentopallon Hall of Famen jäsen, liikuntaneuvos Reino Kosonen on poissa. Kosonen menehtyi keskiviikkona (3.8.2022) äkilliseen sairauskohtaukseen 80 vuoden isässä. Kosonen oli syntynyt 6.10.1941.

Valmentajana ”Renne” voitti peräti kymmenen SM-kultaa sekä 11 Suomen cupin mestaruutta ja on kaikilla mittareilla (35) mitaten Suomen menestynein lentopallovalmentaja kotimaan pääsarjatasolla.

Parhaiten Kosonen muistetaan Pieksämäen NMKY:n päävalmentajana ja harjoittelun muutoksen pääarkkitehtinä. PNMKY voitti Kososen johdolla SM-kultaa seitsemän kertaa peräkkäin 1975-81. Samaan ajanjaksoon mahtuu myös kolme Euroopan cupin lopputurnausta, jolloin joukkue kuului aivan maanosan terävimpään kärkeen.

Pieksämäen NMKY:n lisäksi Kosonen valmensi Varkauden Tarmoa, Varkauden ja Keski-Savon Pateria ja Pieksämäki Volleyta. Kosonen voitti mestaruuden valmentajana niin naisten kuin miestenkin pääsarjassa.

Miesten maajoukkueen päävalmentajana Kosonen toimi 1983. Valmennusjohdossa hän oli mukana kaksissa EM-kisoissa sekä kertaalleen myös MM-kisoissa.

Kosonen valittiin vuoden valmentajaksi 1976 ja 1989 sekä naisten kauden valmentajaksi 2004.

Kosonen nimettiin viime vuoden marraskuussa Suomen Valmentajien kunniagalleriaan ensimmäisenä lentopallovalmentajana. Suomen Lentopallon Hall of Fameen Kosonen nimettiin heti ensimmäisellä mahdollisella hetkellä vuonna 2017.

Pelaajana Kosonen osallistui EM-lopputurnaukseen 1963 ja pelasi 16 miesten maaottelua. Kyseisissä EM-kilpailuissa hänet valittiin Suomen parhaaksi pelaajaksi.

Kosonen toimi pitkään työurallaan metsäopettajana Pieksämäellä. Kososella ja vaimolla on kaksi lasta, joista poika Henrik pelasi myös miesten maajoukkueessa pitkään 1990-luvulla.

Suomalainen lentopalloväki jää suuresti kaipaamaan pidettyä ja kaikkien valtavasti arvostamaa Kososta kunniottaen hänen perintöä ja muistoa.

Reino Kosonen, 6.10.1941 – 3.8.2022
Back to top