Skip to Content

Puijo Wolley ja Pölkky Kuusamo naisten cupfinaaliin

Puijo Wolley ja Pölkky Kuusamo olivat voitokkaita lauantaisissa lentopallon naisten Suomen Cupin välieräpeleissä Turun Kupittaan palloiluhallissa. Näin joukkueet kohtaavat sunnuntaisessa finaalissa kello 17.30. Ottelu on nähtävissä Yle TV2:ssa suorana lähetyksenä. Finaalipaikka on Puijo Wolley seurahistorian ensimmäinen ja Pölkky Kuusamon kolmas. Mestaruuksia kuusamolaisilla on yksi (-21).

Puijo Wolley nousi kahden tappioerän, ja yhden ottelupallonkin, takaa 3-2 -voittoon LP Kangasalasta. Pölkky Kuusamo jatkoi puolestaan tappiottomia otteluita kotimaassa tällä kaudella voittaen hallitsevan mestarin Hämeenlinnan Lentopallokerhon 3-0.

Savolainen pelinkääntötemppu

Puijo Wolley pääsi naisten ensimmäiseen välierään parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. LP Kangasalan riveistä poissa olivat Iida Pöllänen ja näin Netta Rekola jatkoi viimeaikojen liigapelien tapaan joukkueen hakkurina.

LP Kangasala käänsi ottelun avauserän itselleen kahden Puijon eräpallon jälkeen. Ada Peura nousi käänteentekijäksi hyökättyään ensin 23-24 -kavennuksen ja syötettyään toisen kuopiolaisten eräpallon ässänä verkkonauhan kautta kenttään. Myös kaksi seuraavaa LP Kangasalan pistettä tulivat Peuran syöttövuoron jatkolla ja Puijo Aniah Palmerin pitkäksi mennyt hyökkäys päätti erän. LP Kangasala teki avauserään vain kolme pistettä vastustajalle, kun Puijo syyllistyi kymmeneen virheeseen. Muuten tilastollisesti erä oli kaikilla osa-alueilla Puijon.

Toinen erä oli LP Kangasalan hallintaa ja se vei sen nimiinsä 25-18, vaikka Puijo Wolley pääsi suuresta virhemäärästään eroon. Puijon hyökkäys jäi erässä vaisuksi (31%) ja Kangasala teki samat askareet komeasti (60%). Yleispelaajakaksikko Viivi Pyhäjärvi – Neea-Maria Joki teki erään 12 pistettä. Puijon tehot jäivät hakkuri Selma Räsäsen varaan aivan liiaksi.

Puijo Wolley otti pitkän erätauon jälkeen kolmannen erän hallintaansa vieden sitä 20 pisteen tuntumaan parin-kolmen pisteen erolla. LP Kangasala nousi kuitenkin johtoon ja oli jo kahden pisteen päässä erä- ja otteluvoitosta (23-22). Nyt oli Puijon vuoro tehdä käänne ja erä heille 23-25. Selma Räsänen jatkoi vahvaa peliään ja Puijo sai tylsytettyä vastustajan hyökkäyksen 32:een prosenttiin. LP Kangasala omasi mahdollisuutensa finaalipaikkaan myös neljännessä erässä. Puijo johti erää neljälläkin pisteellä, mutta jälleen pirkanmaalaiset tulivat aina erä- ja ottelupallotilanteeseen (24-23). Aniah Palmerin kaksi hyökkäystä ja Kangasalan virhe käänsivät pelin kuitenkin viidenteen erään.

Katkaisuerän Puijo otti haltuunsa Kangasala 4-3 -johdon jälkeen: se teki viisi seuraavaa pistettä. Tästä ei Kangasala enää taipunut ja Emilia Kääntä sai aloittaa savolaisten juhlat lyötyään 6-15 -lukemat kirjoihin ja kansiin.

Puijon voiton takeina oli sitkeä taistelu, josta puolustuspelaaminen oli kirkkain esimerkki. Kun hätä oli suurin, astui esiin Help: libero Veera Help. Hänen ilmiömäinen pelaaminen loi neljännessä

erässä passariksi Liina Rädyn tilalle tulleelle Piper Matsumolle kivat työkalut. Näistä ”työkaluista” tehokkain oli ensimmäisiä isoja naisten pelejään viikonloppuna pelaava Selma Räsänen (25/+14). LP Kangasalan ykkönen oli 24/+14 tehnyt Neea-Maria Joki.

LP Kangasala – Puijo Wolley 2-3 (26-24, 25-18, 23-25, 24-26, 6-15)

LP Kangasala: Joki 24/+14, Pyhäjärvi 19/+8, Rekola 12/+6 Puijo Wolley: Räsänen 25/+14, Palmer 21/+9, Kääntä 10/+4

Yleisömäärä: 836 Tuomarit: Heikki Kiimalainen – Ari Jokelainen

Arttu Keränen, LP Kangasala: ”Kolmannessa erässä olisi pitänyt laittaa peli poikki. Kolmannet erät on tällä kaudella olleet meille selvien toisen erän voittojen jälkeen vaikeita. Niin tänäänkin. Päättäväisyys katosi, mutta saatiin sitä kuitenkin takaisin. Aika löi vähän vastaan, jouduttiin laittamaan pelaajia vielä vähän keskenkuntoisia pelaajia kentälle. Onneksi kausi ei pääty tähän, kohti kevään pudotuspelejä.”

Pekka Seppänen, Puijo Wolley: ”Kova työ tehtiin ensinnäkin takakentällä, Veera (Help) oli magneetti takakentällä. Oli muutenkin hyvää taistelua koko ajan. Olen todella ylpeä joukkueesta, miten vaikeasta paikasta (0-2) noustiin. Kolmannen ja neljännen erän alutkin olivat haastavia. Pää pysyi kylmänä. Lämmittää mieltä naisten puolesta.”

Emmi Jalonen, LP Kangasala: ”Puijo paransi peliään ja en oikein tiedä, mitä siinä tapahtui. Ei ainakaan syöttö toiminut ja Puijo löysi keinot, mitä tarvitsi voittoon. Oli tosi hyvä viikko alla ja hyvä fiilis lähteä pelaamaan.”

Selma Räsänen, Puijo Wolley: ”Lentopallo oli tänään aika kivaa ja jännittävää. Kyllähän siitä näköjään syttyy, oli hieno pelata. Tunne löytyi. Kyllähän tämä joukkuepeli on, mutta erityismaininta Veeralle (Help), joka otti huikeita puolustuksia. Kaikki me kannettiin vastuuta kentällä. Tosi makeaa pelata huomenna finaalissa.”

Ottelutilasto https://lml-web.dataproject.com/MatchStatistics.aspx?mID=4269&ID=122&CID=201&PID=142&type=LegList

Pölkky jätti Hämeenlinnan vaille mahdollisuuksia

Mestaruusliigassa voittamaton Pölkky Kuusamo oli tyly vastus Hämeenlinnan Lentopallokerholle toisessa semifinaalissa. Se takoi nopeassa tahdissa lukemat 3-0 ja pääsi keskittymään finaaliin Puijoa vastaan. Hämeenlinna oli vaikeuksissa hyökkäysten päättämisen kanssa häviten avauserän hyökkäysprosentit 23-53. Pölkky puolusti laajalla rintamalla Hämeenlinnan hyökkäyksiä. Vaikka Pölkky hävisi vastaanoton niukalti, oli sen hyökkäysosasto siinä määrin terävämpi, että erä meni sille selvin 25-15 -lukemin. Paljon erästä kertoo se, että itse tehdyt pisteet menivät Pölkylle peräti 20-8.

Toisessa erässä Pölkyn yleispelaaja Madeline Palmer otti isoa roolia heti erän alusta alkaen tehden viiteen palloon kolme pistettä ja Pölkky otti nopean 4-1 -johdon. Kun sekä puolustus että hyökkäys olivat kertaluokkaa parempia, ei Hämeenlinna saanut tuota eroa kurottua kiinni missään vaiheessa. Pölkyn johto oli turvallisesti noin puolenkymmentä pistettä läpi erän, ja erä päättyi lopulta 25-19. Tämä erä oli illan tiukin.

Kolmannessa erässä Hämeenlinnan kapteeni Michaela Madsen teki kaikkensa saadakseen joukkueensa takaa-ajoon. Hänen hyökkäyksellään ja ässällään Hämeenlinna otti jopa harvinaisen johdon erän alussa, mutta sen jälkeen Palmer alkoi saada tarvittavaa tulitukea myös toiselta yleispelaajalta Makenzie Harrisilta. Harris-Palmer -kaksikko voitti pisteissä ja tehoissa Hämeenlinnan kollegat Heini Kovasen ja Vitalia Marmenin yhteislukemin 35/+25 – 8/+1. Päätöserä Pölkylle taas 25-15 ja Pölkky pääsi näin jahtaamaan seurahistoriansa toista cupin voittoa.

Pölkky Kuusamo-Hämeenlinnan Lentopallokerho 3-0 (25-15, 25-19, 25-15)

Pölkky Kuusamo: Makenzie Harris 16/+14, Madeline Palmer 16/+11, Lexi Pollard 10/+7 Hämeenlinna: Michaela Madsen 10+8, Vera Klimovich 5/+5, Vitalia Marmen 5/+1 Yleisömäärä: 1067

Juulia Jäppinen, Pölkky: ”Peli tuntui erittäin hyvältä. Tulimme hyvällä mielellä ja ilmeellä. Pääsimme painamaan vastustajaa alaspäin. Kontrolloimme peliä. Meillä on hyvä syöttö, saimme paljon hyviä puolustuksia ja olimme aggressiivisia hyökkäyksessä. Sillä saimme pelin itsellemme. Olemme treenanneet koko viikon hyvin ja katsoneet, miten Hämeenlinna hyökkää ja sitä kautta treenanneet omaa systeemiä. Kun kaikki tekevät sen mukaan omat roolinsa, niin puolustuspelaaminen kulkee.”

Päävalmentaja Sotiris Gkotsis, Pölkky: ”Onnittelut pelaajille. Heistä näkyi, että he haluavat finaaliin. Kontrolloimme peliä kaikissa erissä. Meillä oli hyvä syöttö, jolla aiheutimme ongelmia vastustajan vastaanotolle. Avainasia oli saada pystyyn hyvä torjuntapuolustus. Puolustimme intensiivisesti etenkin kahdessa ensimmäisessä erässä. Syöttöpelaaminen ei ollut täysin hyvää, mutta hyökkäys oli hyvällä tasolla. Hyökkäysprosenttimme taitaa olla yli 50 prosenttia. Tapoimme vaikeista paikoista ja löysimme niissä ratkaisuja.

Michaela Madsen, Hämeenlinna: ”Valmentaja sanoo aina, että meidän pitäisi liikkua joukkueena millisekunneissa. Tuntui, että kentällä oli seitsemän-kahdeksan eri pelaajaa. Pystyin tekemään keskellä niitä omia asioita, joissa olen hyvä ja auttamaan joukkuetta. Harmi, että olin puolet ajasta vaihdossa. Sitten oli vähän hiljaista kentällä. Olen ollut puoli viikkoa taas keskellä, meillä on ollut kaksi passaria taas sivussa.”

Päävalmentaja Giovanni Torchio, Hämeenlinna: ”Jos emme saa 20 pistettä, mistä edes puhumme. He pelasivat todella hyvin. Emme päässeet haastamaan. Meillä oli paljon ongelmia. Emme torjuneet oikeissa kohtaa edes helpoissa palloissa. Emme saaneet puolustuksia. Meillä on nuoria pelaajia tärkeillä paikoilla. Meillä on 3-4 peliä tällä kaudella, kun olemme -20 tai -25. Tämäkin ilta on miinuksella. Meille tuli loukkaantumisia, emmekä saaneet uusia pelaajia. Yritämme selviytyä niillä pelaajilla, joita meillä on. Joskus se menee hyvin, joskus huonosti.”

Ottelukuvat: https://lentopalloliitto.kuvat.fi/kuvat/Suomen+Cup/Suomen+Cup+2023/Suomen+Cup,+naisten+v%C3%A4lier%C3%A4t,+lauantai/

Kuvaaja: Linnea Laatikainen

Ottelutilastot: https://lml-web.dataproject.com/CompetitionMatches.aspx?ID=122&PID=142

Back to top