Skip to Content

Pohjoismainen naisbeachvolley suomalaisparin varassa MM-Meksikossa

Beach volleyn MM-kilpailut käynnistyy Meksikon Tiaxcalassa lauantaina. Suomen naisten turnauksessa edustavat Taru Lahti-Liukkonen ja Niina Ahtiainen. Suomalaispari on naisten puolella ainoa pari Pohjoismaista. Euroopasta pareja on mukana 17.

Taru Lahti-Liukkonen kertoo, että valmistautuminen on mennyt suunnitelmien mukaan ja kaksikko on saanut tehtyä ehjiä harjoituksia.

-Olemme tuoneet lisää variaatioita peliimme, joka tuotti jo tulosta Eliitin karsinnoissa. Viime viikon Pariisin eliittiturnauksessa pääsarjaan pääsy toi myös tärkeitä kovia pelejä alle.

-Lohkossa meidän päävastustajat ovat Ranska ja Chile. Olemme treenanneet muutamia kertoja ranskalaisten kanssa ja pelivaiheet ovat olleet aina todella tasaisia.

-Chilestä meillä ei ole kauheasti tietoa, mutta tulevat varmasti kovaa. Brasilia näyttäisi olevan tämän hetken kuntopuntarin mukaan todella vahva ihan kaikista joukkueista, joten siistiä päästä jälleen haastamaan heitä.

-Tavoitteena on ensinnäkin lohkosta jatkoon pääsy, mutta kyllä me lähdetään tavoittelemaan vähintään TOP10 -sijoitusta. Taso on kova, mutta luotetaan omaan tekemiseen hetki ja pallo kerrallaan. Ja mikä tärkeintä – NAUTITAAN -, kun ollaan paikka näihin karkeloihin jälleen ansaittu.

Päävalmentaja Toni Vahela:

-Meksikossa on muutama päivä totuteltu aikaeroon ja ohueen ilmaan 2500 metriä merenpinnan yläpuolella. Nousujohtoista harjoittelua luvassa aina perjantaihin asti.

-Pariisin Elite-turnaus antoi meille hyvät lähdöt tähän turnaukseen. Opittiin jälleen vastustajista ja omasta pelaamisesta paljon. Asiat ovat edenneet suunnitelmien mukaan. Lauantaina ollaan valmiita avauspeliin.

-Brassit ovat lohkon selkeä suosikki. Ranskan kanssa ollaan samoilla viivoilla. Chilekin osaa pelata mutta ovat silti ennakolta lohkon heikoin joukkue.

Suomalaispari arvottiin lohkoon sijoituksella 25.

Lohkon ykkössijoitetut ovat brasilialaiset hallitsevan maailmanmestarit Ana Patricia / Duda. He ovat voittaneet tänä vuonna maailmankiertueella Pariisissa, Ostravassa, Gstaadissa sekä Hampurissa korkeimman tason Elite16-osakilpailut. Pari on eittämättä tämän hetken maailman paras.

Ranskalaispari Lezane Placette / Alexia Richard on sijoitettu turnauksessa pykälän suomalaisten yläpuolelle 24:nneksi. EM-kisoissa ranskalaiset olivat Wienissä 17. Elite 16 -osakilpailuista on kaudelta tuoreet Pariisin 13:s ja Hampurin 9:s tila sekä keväältä Tepicin 9:s tila. Lisäksi aksikko on tänä kesänä sijoittunut Challenge-tasolla viidenneksi La Pazissa sekä Espinhossa.

Chileläiset Maria Fransisca Rivas Zapata / Chris Vorpahl on sijoitettu 48:nnerksi.Kaksikko oli Etelä-Amerikan mestaruusturnauksessa välierissä toukokuussa. Heidän ainoa FIVB kiertueen turnaus on tältä vuodelta La Pazin Challenge, jossa he jäivät karsintaan.

Suomalaisparin alkulohkon ottelut
7.10. klo 18 Lezane Placette / Alexia Richard [24] Ranska
8.10. klo 20 Ana Patricia / Duda [1] Brasilia
9.10. klo 19 Maria Fransisca Rivas Zapata / Chris Vorpahl [48] Chile

Turnauksen otteluohjelma

MM-turnauksessa 48 joukkuetta jaetaan 12:een neljän joukkueen alkulohkoon, jossa kaikki parit kohtaavat toisensa (3 ottelua / pari). Lohkoista pääsee suoraan toiselle pudotuspelikierroksille kaksi parasta sekä neljä parasta lohkokolmosta. Loput kahdeksan lohkokolmoista pelaavat ensimmäisellä pudotuspelikierroksella neljästä lisäpaikasta toiselle pudotuspelikierrokselle eli 32 parhaan joukkoon.

Niina Ahtiaiselle (26) MM-kilpailut ovat uran toiset, Lahti-Liukkoselle (30) neljännet. Viime vuonna MM-turnauksessa Roomassa he sijoittuivat 17:nneksi.

Suomella on nyt naisten beach volleyn MM-kilpailuissa pari mukana yhdeksännen kerran. Emilia ja Erika Nyström olivat viisi kertaa peräkkäin mukana 2005-2013, Lahti-Liukkonen Riikka Lehtosen kanssa 2017 ja Anniina Parkkisen kanssa 2019 sekä Ahtiaisen kanssa viime vuonna. Paras suomalaissijoitus on MM-kilpailuissa yhdeksäs, johon ovat yltäneet Nyströmit 2013 sekä Lahti-Liukkonen / Lehtonen 2017.

FIVB:n Volleyball TV näyttää kaikki MM-kisojen pelit palvelunsa kautta. Kanavan kuukausihinta on 7,99 euroa ja tilaus onnistuu täältä https://subscribe.volleyballworld.com Volleyball TV:n kautta pystyy katsomaan kahdella laitteella samaan aikaan.

Back to top