Skip to Content

Miesten lentopallomaajoukkueella vielä jopa mainio sauma päästä mukaan Pariisin olympialaisten karsintoihin

Juuri menestyksekkäästi päättyneiden EM-karsintojen myötä Suomen miesten lentopallomaajoukkueella on vielä jopa mainio mahdollisuus päästä mukaan ensi vuoden syys-lokakuussa pelattaviin Pariisin olympialaisten karsintoihin. Avaintekijöinä ovat mahdollinen Venäjän sulkeminen olympiakarsinnoista ja erityisesti Kamerunin sekä myös Qatarin, Ukrainan, Bulgarian sekä Puerto Ricon menestys perjantaina alkavissa MM-kisoissa.

Mukaan Paiirisin olympiakarsintoihin pääsee 24 FIVB:n rankingin parasta maata ja Suomen ranking on ennen perjantaina alkavia MM-kisoja 26.s. Ranking sulkeutuu 12.9. eli MM-kisojen päättyessä.

24 rankingin parasta, pois lukien isäntämaa Ranska (eli sijalta 25 pääsee vielä mukaan) jaetaan kolmen kahdeksan joukkueen olympiakarsintalohkoon.

Toki vielä on hyvinkin mahdollista että sijalla kolme oleva Venäjä suljetaan olympiakarsintojen ulkopuolelle syyskuisessa FIVB:n kongressissa. Näin mukaan olympiakarsintaan pääsisi vielä rankingin sijalta 26. eli juuri sijalta, jossa Suomi nyt on.

Suomen rankingpisteet (152) eivät enää muutu. Sen alapuolelta MM-kisoissa on mukana vain Kamerun (28., 151 pistettä).

Suomen edellä olevista maista ohitettavissa olisi heikolla MM-menestyksellä Ukraina (24. 160), Bulgaria (23. 161), Puerto Rico (22. 162), Qatar (21. 162). Näistä maista ennakkoon Puerto Rico ja Qatar ovat heikoimmat joukkueet.

Nykyrankingissa jokaisesta karsinta- ja kisaottelusta saa rankingpisteitä ottelun lopputuloksen mukaan suhteutettuna vastustajan rankingiin. Myös ottelun lopputuloksella (3-0, 3-1, 3-2) on merkityksensä. Suhdeluku määräytyy myös turnauksen tärkeyden mukaan ja MM-kisoissa se on toiseksi suurin mahdollinen (45) olympialaisten (50) jälkeen.

Esimerkiksi EM-karsinnoissa suhdeluku oli 17,5. Suomi ansaitsi EM-karsinnoista rankingiin neljästä pelistä 7.73 pistettä lisää.

MM-kisoissa joukkueet pelaavat alkulohkoissa kolme ottelua. Esimerkiksi Suomen takana oleva Kamerun kohtaa Ranskan, Saksan ja Slovenian. Käytännössä sen pitäisi voittaa yksi peli ohittaakseen Suomen.

Qatarin lohkossa ovat Brasilia, Kuuba ja Japani, kun taas Puerto Ricolla Serbia, Tunisia ja Ukraina (tämä sama koskee tässä lohkossa toki Ukrainaakin). Jos ko. joukkueet eivät voittaisi yhtään peleistään ja häväisivär mahdollisimman selkeästi, olisi mahdollista että Suomi heidät ohittaisi rankingissa.

Pariisin olympiaturnaukseen otetaan mukaan 12 joukkuetta. Isäntämaan ja hallitsevan olympiavoittajan lisäksi mukaan pääsee kuusi maata karsintaturnauksista (eli kaikkien kolmen turnauksen kaksi parasta) ja sen jälkeen maailmanrankingin viisi parasta.

Naisten ranking umpeutuu MM-kisojen jälkeen 22.10. Suomi on tänään rankingissa sijalla 43 ja rankingpisteitä on 94. Rankingissa sijalla 24 olevalla Kamerunilla pisteitä on nyt 156 ja perässä Meksikolla saman verran.

Miesten maailmanranking kokonaisuudessaan
https://en.volleyballworld.com/volleyball/world-ranking/men

Teksti: Toni Flink
Kuva: Antti Saarimaa

Back to top