Skip to Content

Miesten lentopallomaajoukkue lunasti paikan Pariisin olympialaisten karsintaturnaukseen

Päävalmentaja Joel Banks: ”Tämä on meille huikean suuri tilaisuus.”

Hyvät asiat miesten lentopallomaajoukkueen ympärillä saavat jatkoa, kun käynnissä olevien MM-kisojen tulosten myötä varmistui joukkueen mukana olo ensi vuoden syys-lokakuun vaihteessa pelattaviin Pariisin olympialaisten karsintoihin.

Kahdestatoista Pariisin olympialaisten 2024 miesten kisapaikasta jaetaan kuusi 30.9.-8.10.2023 pelattavissa kolmessa kahdeksan joukkueen karsintaturnauksessa, joista kaikista kaksi parasta olympiapaikan lunastaa. Lisäksi olympiaturnaukseen selviytyy isäntämaa Ranska ja karsintaturnausten jälkeen vielä ilman maanosapaikkaa olevien maanosien parhaat 24.6.2023 maailmanrankingin perusteella. Loput paikat määräytyvät suoraan tuolloin maailmanrankingin perusteella.

Olympiakarsintaturnauksiin pääsee rankingin 24 parasta, kun siitä on otettu pois isäntämaa Ranska. Lisäksi Venäjän osallistuminen karsintoihin on vielä kansainväliseltä lentopalloliitolta FIVB:ltä päättämättä. Mukaan siis pääsee rankingin sijalta 25 tai jopa todennäköisesti sijalta 26.

Suomen ranking tulee olemaan MM-kisojen päättyessä sama kuin juuri nyt eli 23, kun ranking karsintoihin sulkeutuu.

Käynnissä olevien MM-kisojen alkulohkojen aikana Puerto Rico, Qatar sekä Kiina putosivat ennen kisoja rankingissa olleen Suomen taakse, eikä yksikään joukkue noussut edelle.

Olympiakarsintojen lohkoihin sijoitetaan isäntien jälkeen joukkueet aina kolmen joukkueen arvontakoreihin, joita on seitsemän. Suomi on toiseksi viimeisessä arvontakorissa (jos Venäjä suljetaan karsintojen ulkopuolelle) yhdessä Bulgarian ja Tsekin kanssa.

Miesten maajoukkueen päävalmentaja Joel Banks.

  • Tämä on meille huikean suuri tilaisuus. Otamme ansaitsemamme vastaan ylpeydellä ja ilolla. Meillä on mahdollisuus pelata olympiakarsinnoissa huippumaita vastaan ja viedä tätä nuorta joukkuetta taas eteenpäin uudelle tasolle. Meillä on myös aito mahdollisuus saavuttaa taas entistä enemmän. Haluan huutaa kovaan ääneen, kuinka tärkeä ja iso asia tämä on suomalaiselle lentopallolle sekä meidän joukkueen tulevaisuudelle!
  • En halua olla liian passiivinen ja sanoa, että tämä on vain hieno tilaisuus päästä pelaamaan kovia pelejä: me lähdemme menestymään ja uskomme siihen.
  • Aiempien kesien työn tulostahan tässä nyt niitetään. Viime syksyn EM-kisoissa voitimme lohkossa kolme peliä viidestä (Turkki, Espanja, Pohjois-Makedonia) ja pystyimme haastamaan paljon meidän edellä rankingissa olleita joukkueita (Venäjä ja Hollanti) myös tappiopeleissä. Jatkoimme tästä mainiosti päättyneenä kesänä EM-karsinnoissa selvittyämme niistä voitokkaasti ensi vuoden EM-lopputurnaukseen.
  • Uskon, että Veljeksillä on edessä erityisen hyvä tulevaisuus. Nyt tarvitsemme kaiken mahdollisen taloudellisen ja henkisen tuen tällä projektille. Liikaa paineita ei pidä asettaa, mutta katsomme todella onnellisina ja toiveikkaina kohti huikeaa ensi kesää EM-kisoineen, olympiakarsintoineen ja Euroopan liigoineen.
  • Muistutan vielä, että Euroopasta on vaikea kerätä rankingpisteitä tason leveyden ja kovuuden takia. Sama pätee tietysti myös näihin karsintoihin pääsyyn.

FIVB:n miesten maailmanranking päivittyy realiajassa tänne:
https://en.volleyballworld.com/volleyball/world-ranking/men

Teksti: Toni Flink
Kuvat: Antti Saarimaa

Back to top