Skip to Content

Lentopallomiehet palaavat Euroopan Kultaiseen liigaan

Miesten lentopallomaajoukkue palaa Euroopan Kultaiseen liigaan kolmen kesän tauon jälkeen. 12 joukkueen liiga vuosimallia 2023 on jaettu kolmeen neljän joukkueen alkulohkoon ja Suomen vastustajina ovat hallitseva Mestari Tsekki, Viro sekä Slovakia.

Veljesten lohkon joukkueista Tsekki on CEV:n rankingissa 13:s heti Suomen perässä. Slovenian ranking on 22 ja Viron 24. Viime kesän Kultaisessa liigassa Tsekki oli mestari, Viro viides ja Slovakia seitsemäs. Ensi loppukesän EM-kisoissa joukkueista Slovakia ei ole mukana. EM-kisoissa 2021 Tsekki oli kahdekas, Suomi 12:s, Slovakia 19:s ja Viro 21:s.

Mukaan ensi vuoden Kultaiseen liigaan otettiin ne Euroopan rankingin 11 parasta joukkuetta, jotka eivät ole mukana Nations Leaguessa sekä viime vuoden Hopeisen liigan voittaja Romania. Suomi on Euroopan rankingissa 12:s. Nations Leagueen eurooppalaisjoukkueista osallistuvat ensi kesänä Italia, Puola, Ranska, Serbia, Slovenia, Saksa, Alankomaat ja Bulgaria. Näin Suomi oli järjestyksessään kolmas maa Kultaiseen liigaan Turkin ja Ukrainan jälkeen.

Euroopan Kultaisen liigan lohkot, miehet:

Lohko A: Turkki, Portugali, Romania, Tanska
Lohko B: Ukraina, Belgia, Kroatia, Pohjois-Makedonia
Lohko C: Suomi, Tsekki, Slovakia, Viro

Lohkovaiheessa joukkueet kohtaavat toisensa kertaalleen kotona ja vieraissa 27.5.-18.6. välisenä aikana. Välierävaiheeseen selviää lohkojen voittajat sekä sen pelitavasta riippuen (Final 4 tai yksittäisen ottelut) isäntämaa tai paras lohkokakkonen. Alustavasti Final 4 pelataan 24-25.6., kun taas vaihtoehtona olevat yksittäisen pelit olisivat välierien osalta 24./25.6. ja 28.6. sekä finaalit 5.7. ja 8.7.

Turnauksen voittajalle on luvassa peruspalkintorahaa 125 000 ja kakkoselle 80 000 euroa. Palkintorahan lopulliseen kokoon vaikuttaa kotipelien katsojamäärä. Esimerkiksi jos katsojakeskiarvo on yli 2500 nousee potti 150%:iin, jos se taas on olle 1000 putoaa se puoleen.

Lopputurnauksen järjestäjää ei vielä päätetty, mutta viime vuoden turnausisäntä Kroatia on ilmoittanut halukkuutensa CEV:n tiedotteen mukaan järjestää sen tälläkin kertaa.

Veljesten mukana olo Kultaisessa liigassa on hieno ja tärkeä lisä samalla loppukesän EM-kisoihin valmistautumiseen. Urheilutoimenjohtaja Tapio Kangasaniemi on hyvin tyytyväinen miesten mukanaoloon Kultaisessa liigassa sekä systeemin selytymiseen rankingin merkityksen osalta.

– Kun kaikkiin CEV:n kisoihin periaatteessa mennään tai karsitaan nyt rankingin perusteella, niin systeemi on hyvä ja selkeä. On erittäin tärkeä, että päästään tämän miesten maajoukkueen seuraavan sukupolven kanssa pelaamaan Kultaisessa liigassa, jossa taso on hyvä

Suomi putosi kesän 2019 päätteeksi Kultaisesta liigasta. 2020 Euroopan liigoja ei koronapandemia takia pelattu ja 2021 Suomi ei ottanut Hopeisen liigan paikkaa vastaan. Viime kesänä sijoitus Hopeisessa liigassa oli Romanialle kärsityn finaalitappion myötä toinen.

Suomen paras sijoitus 2004 alkaneessa Euroopan liigassa on hopea Kazanista 2005.

Naisten maajoukkue ei osallistu Euroopan liigaan tulevana kesänä.

Back to top