Skip to Content

Lahti-Liukkonen / Ahtiainen aloittavat perjantaina MM-hiekoilla Roomassa

Beach volleyn MM-kilpailut käynnistyvät perjantaina Roomassa Italiassa ja heti avauspäivänä Foro Italicon hiekoilla nähdään myös suomalaisväriä. Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen pelaavat G-lohkossa, jossa avausvastustajana ovat kello 13 Suomen aikaa kokeneet yhdysvaltalaiset Emily Day / Emily Stockman.

Avausvastustaja on kokeneemmasta päästä, kun Suomessa Mestaruusliigassa lentopalloillutkin Emily Stockman sekä hänen parinsa Emily Day ovat molemmat 34-vuotiaita. Pari on pelannut yhdessä vain yhden kisan, Austinissa Yhdysvaltain AVP-kiertueella. Siinä he sijoittuivat kolmanneksi.

Muuten jenkeillä on kokemusta yltäkyllin. Day on mukana MM-kisoissa neljännen kerran ja Stockman toisen. Day pelasi alkukauden Tokion olympiavoittajan April Rossin kanssa sijoittuen mm. kaksi kertaa viidenneksi korkeimman tason maailmankiertueen osakillpailuissa Tiaxalassa ja Rosaritossa.

Suomalaisparin MM-lohkon kaksi muuta paria ovat kokeneet brasilailaiset Talita Antunes / Rebecca Cavalcanti Silva ja kansainvälisillä kentillä tuntemattomat Dominikaanisen tasavallan Juliberth Payano / Jeneiry Rosario.

MM-kisoissa pelaavat 48 paria kahdessatoista neljän joukkueen lohkossa kaikki kaikkia vastaan. Lohkojen kaksi parasta sekä neljä parasta kolmosta selviytyvät keskiviikkona 15.6. pelattavalle ensimmäiselle 32 joukkueen pudotuspelikierrokselle. Loput kahdeksan lohkokolmosta pelaavat neljässä otteluparissa viimeisistä neljästä paikasta ns. Lucky loser -kierroksen tiistaina 14.6. Kaikki loput ottelut pelataan pudotuspelisysteemillä aina sunnuntaina ratkeavaan mestaruuteen asti.

Valmentaja Toni Vahela:

-MM-paikka varmistui vain muutama viikko ennen itse kisoja. Silti valmistautumista on koko ajan tehty tämä tapahtuma mielessä. Harjoituksellisesti on takana hyvä ja ehjä harjoituskausi, joka on alkanut lokakuussa. Roomassa tehtävä valmistautuminen on näin ollen enemmän virittäytymistä ja olosuhteisiin totuttautumista.

-Niinan ja Tarun ensisijainen tavoite on selvittää tie lohkosta pudotuspelikierroksille eli vähintään sijalle 17.. Naisten peli on ollut hyvin stabiilia harjoituksissa ja kesän aiemmissa turnauksissa. Selvää piikkiä ei olla kuitenkaan vielä nähty. Pelin rullatessa jokainen vastustaja on voitettavissa.

29-vuotiaalle Taru Lahti-Liukkoselle MM-kisat ovat jo kolmannet. 2017 parina oli Riikka Lehtonen ja saavutuksena kaikkien aikojen parasta suomalaissijoitusta sivuten yhdeksäs tila. 2019 Anniina Parkkisen kanssa sijoitus oli varsinaisten pudotuspelien ulkopuolella 33. Paljon on ehtinyt Lahti-Liukkosen elämässä tapahtua edellisen MM-kisan jälkeen hänen mm. tultua äidiksi.

Taru Lahti-Liukkonen:

-Rehellisesti sanottuna nämä kisat tuntuivat vielä vuosi sitten todella kaukaiselta mahdollisuudelta. Täytyy vain painaa läpi haastavimpien ja vaikeiden hetkien luottaen prosessiin. Silloin kun on tarvinnut, niin lähimmät ihmiset ovat tukeneet. Nyt nautitaan kun olemme täällä pelaamassa ja pidetään hauskaa.

24-vuotiaalle Niina Ahtiaiselle, MM-kilpailut ovat ensimmäiset. EM-kisoissa Ahtiainen on pelannut Riikka Lehtosen kanssa neljästi 2018-2021 parhaana sijoituksena viides 2020. 2015 Ahtiainen saavutti lisäksi U20 EM-hopeaa ja 2014 U18 EM-pronssia pitkäaikaisen parinsa Ida Sinisalon kanssa.

Suomalaisten otteluohjelma
PE 10.6. 13:00 (kenttä 2) USA Day / Stockman
SU 12.6. 15:00 (keskuskenttä) Brasilia Talita / Rebecca
MA 13.6. 12:00 (kenttä 3) Dominikaanit Payano / Rosario
Jatkopelit tiistaista lähtien. Finaalipelit sunnuntaina.

Aiemmat suomalaisnaisten sijoitukset beach volley MM-kisoihin
2005 Emilia Nyström / Erika Nyström 33.
2007 Emilia Nyström / Erika Nyström 37.
2009 Emilia Nyström / Erika Nyström 37.
2011 Emilia Nyström / Erika Nyström 17.
2013 Emilia Nyström / Erika Nyström 9.
2017 Taru Lahti-Liukkonen / Riikka Lehtonen 9.
2019 Taru Lahti-Liukkonen / Anniina Parkkinen 33.

Kaikki MM-kilpailujen ottelut on nähtävissä Viaplayltä. Suomeksi selostettuna luvassa on lisäksi myös V Sport 2 -kanavalla Viaplayn lisäksi kaikki suomalaisparin ottelut sekä päätösviikonlopun kaikki neljä välierää sekä mitalipelit. Ottelut selostaa Toni Flink ja asiantuntijana toimii Riikka Lehtonen, kaikkien aikojen parhaan suomalaisen MM-kisasijoituksen (9. 2017) saavuttanut lentopallo/beachvolleylegenda.

Back to top