Skip to Content

Hannu Aaltonen – in memoriam

Kilpailu- ja harrastetoiminnan suuri mies Satakunnasta, Lentopalloliiton Kultaisen kunniamerkin haltija Hannu Aaltonen (27.1.1948 – 8.9.2022) menehtyi sairastelun murtamana 74-vuotiaana, mutta viimeiseen asti aktiivisena tekijänä.

Aaltonen toimi liitossa pitkälti vuosituhannen molemmin puolin muun muassa hallituksen varapuheenjohtajana, työvaliokunnan jäsenenä, liittovaltuustossa, liiton kilpailuryhmän ja nuortensarjajaoksen puheenjohtajana, sekä myös aikuisliikuntaryhmän vetäjänä.

Hannu pelasi nuoruudessaan Eurassa koripalloa ja lentopalloa sekä yleisurheili. Urheilemisen ja valmentamisen ohessa hän aloitti Satakunnan piirin lentopallojaoston sihteerinä jo vuonna 1971, mistä eteenpäin hän edisti varsinkin lounaissuomalaista lentopalloa.

Aaltonen näki monipuolisen toimintansa perusteella, että aluetoiminta vahvistaisi lentopalloliittoa, ja hän olikin perustamassa Lounais-Suomen aluejaostoa 1990-luvun alussa.

Tätä kautta Aaltonen eteni vetämään kilpailutoimintaa valtakunnallisesti koko lajin hyväksi niin laajasti, että hänet sittemmin valittiin liiton kunniajäseneksi.

Hannu Aaltonen toimi poliisin ammatissa useilla paikkakunnilla, pitkään Eurassa, Raumalla ja Kokemäellä. Isokokoisena miehenä hän nautti tätäkin kautta rauhoittavalla toiminnallaan synnyinseuduillaan suurta
arvostusta. Lentopallotuomarina hän vihelsi SM-sarjaa, ja koulutti alueellaan myös uusia tuomareita.

Kokemäen Peipohjassa Aaltonen piti 2010-luvulle asti alueen kilpailutoimistoa, joka oli aina avoinna yhteydenotoille, postilähetysvuosista internet-ajalle.

Lounaisen Suomen kilpailuväelle Aaltonen oli instituutio, joka pyöritti vuodesta toiseen niin aikuisten kuin nuorten sarjat. Tehtävässä hän nautti isoa luottamusta seurojen palvelemisesta.

Liiton toimien ohella veri veti ikiraikulaista aina myös seuratoimintaan. Euran Raikun puheenjohtajana hän piti huolta aikuisharrastamisen jatkuvuudesta, mistä kertoo esimerkiksi koko kansan keskiviikkobiitsien vetäminen henkilökohtaisesti.

”Hanski” suunnitteli vahvasti vielä seuran juuri tulossa olevia isoja 100-vuotisjuhlia.

Aaltonen nosti myös petanquen uudeksi lajiksi seuraan lentopallon ja yleisurheilun rinnalle. Raikun teollisuusaluetoimintojen suojiin valmistettiin muutostöillä tätä varten oma hallinsa sauna- ja kokoustiloineen. Myös lasten ja nuorten suurleiri Kokemäen Pitkäjärvellä, Pitkis-Sport, kuului Aaltosen vapaa-ajan työvalikoimaan.

Viime aikojen sairasteluista huolimatta Hannu piti lippua korkealla, ja hän piti yhteyttä laajaan, etenkin laajaan lentopallon kautta syntyneeseen ystäväpiiriinsä. Lähimpinä Aaltosta jäivät kaipaamaan Riitta-vaimo ja tytär.

Juha Silvanto
Kirjoittaja toimii Lounais-Suomen alueen sarjanhoitajana

Back to top