Skip to Content

Fyysinen Latvia Veljesten EM-karsintojen avausvastustajana lauantaina

Miesten lentopallomaajoukkueen kauden päätavoitteen, EM-lopputurnauspaikan metsästäminen, käynnistyy pelillisesti lauantaina. Valmieran Vidzeme Olympic Centressä Veljesten EM-karsintojen avauspelissä isäntäjoukkue Latvia heittää fyysisen ja takuulla kotikentällään vielä heidän keskiviikon avauspeliään aggressiivisemman haasteen.

Joel Banksin joukko pääsee hyvässä lyönnissä ja terveystilanteessa avaukseen. Kesän ensimmäinen jakso päättyi Hopeisen liigan finaalitappioon Romanialle, mutta muuten homma on edennyt hyvinkin suunnitellulla tavalla.

Suomi on pelannut tänä kesänä kymmenen ottelua voittaen niistä yhdeksän. Takana on Euroopan Hopeinen liiga sekä kuusi maaottelua.

Viime vuoden koti-EM-kisoista on kokemusta yhdeksältä joukkueen pelaajalta ja edellisistä EM-karsinnoista (2019) kahdeksalla pelaajalla. Jiri Hänninen ja Nuutti Niinivaara ovat nyt ainoa ensikertalaiset EM-tason mittelöissä.

Niko Suihkonen palasi akut ladattuna Veljesten ryhmään alkaviin EM-karsintoihin.

Niko Suihkonen: Olemme nopeita ja ärsyttäviä – niin kuin suomalaiset ollaan

Suomen vakiomiehistöön jo tiukasti kuuluva Niko Suihkonen pelasi erinomaisen kauden Ranskan liigassa Plessis-Robinsonin paidassa, jossa hän jatkaa myös tulevalla kaudella. Kausi oli tiukka ja Suihkonen päättikin yhdessä päävalmentaja Joel Banksin kanssa, että yleispelaaja huilaa kesän ensimmäisen maajoukkuejakson.

  • Hopeisen liigan väliin jättäminen oli periaatteessa pakkotilanne, kausi venyi niin pitkälle ja kuorma oli tosi iso koko kauden. Sain tauon aikana hyvin ladattua henkistä ja fyysistä puolta. Sain viettää paljon aikaa läheisten ja kavereiden kanssa, kun kaudella niitä ei näe juuri ollenkaan.
  • Hyvin olen päässyt porukkaan takaisin mukaa. Paljon on tuttuja viime ja edellisestä kesistä mukana niin helppo tulla. Hyvä meininki on ollut treeneissä. Kehittymisen halua on kaikilla kova, kun on nuori ja kasvava joukkue, Suihkonen kertoo.

Veljesten pelityyli on muotoutunut Banksin aikana jo aika tutuksi, vaikka miehiä aina hieman ryhmässä vaihtuukin.

  • Pelityyli ei ole hirveästi todellakaan muuttunut viime kesään nähden. Nopeaa ja ärsyttävää, sellaisiahan me suomalaiset olemme, Suihkonen lohkaisee.
  • Odotan tietenkin hyvätasoista peliä Latviaa vastaan. Niillä on hyvän luokan pelaajia kuusikossa ja pelaavat fyysistä peliä. Ei karsinnoissa ole meillä kuin yksi tavoite: päästä EM-kisoihin!
Viisi kautta Mestaruusliigassa pelannut Romans Sauss on tutuin peluri suomalaisille Latvian joukkueessa.

Latvia avasi voitokkaasti Itävallassa

Latvia avasi lohkon keskiviikkona voittamalla Itävallan vieraissa 3-1 (25-19, 21-25, 25-22, 25-23).

Latvia kokoonpanossa passarina pelasi Deniss Petrovs, hakkurina ex-PerPo Hermans Egleskalns (16 pistettö), yleispelaajina kentän paras pistemies Alvars Ozolins (21) ja Suomen kentikltä kovin tuttu Romans Sauss (12). Keskipelaajina aloittivat Toms Svans (4) ja Gustavs Freimanis (9) sekä liberona Kaspars Kronbergs (L). Vaihdosta Vlasislavs Blumbers (4) korvasi kolmoserässä Svansin. Loimussa viime kaudella loistanut Kristaps Smits kävi kentällä lyhyesti päätöserässä.

Latvian valmentajana toimii Vital Heynen apuna Puolan maajoukkueessa ollut Michał Gogol, joka oli voittamassa myös maailmanmestaruutta 2018.

Latvia on Euroopan rankingissa sijalla 32, Suomen rankingin ollessa 13. Viime EM-karsinnoissa Latvia voitti oman alkulohkonsa (Espanja, Moldova, Kypros) ja EM-lopputurnauksessa sen saldoksi tuli yksi otteluvoitto viidestä pelistä ja 16:s tila.

Suomi ja Latvia ovat kohdanneet 12 kertaa, joista Suomi on voittanut kahdeksan. Neljä edellistä maiden kohtaamista on päättynyt Suomen voittoon ja Latvia on viimeksi voittanut keskinäisen ottelun vuonna 2001.

Viimeksi joukkueet kohtasivat 2012 Tallinnassa, jossa Suomi voitti 3-1. EM-karsinnoissa maat ovat olleet vastakkain 1995 (1-3, 0-3) ja 2010 (3-1, 3-2).

Latvian joukkue keskiviikkoisessa EM-avauksessa Itävallassa.

Suorana Yleltä

Latvia – Suomi ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä Yle Areenassa lauantaina kello 17.55 ja jälkilähetyksenä TV2:sta kello 21:30.

EM-lopputurnaukseen selviää seitsemän karsintalohkon voittajat sekä neljä tai viisi parasta lohkokakkosta. Määrä varmistuu vasta 15.9. CEV:n kokouksessa, kun Venäjän kohtalo lopputurnauspaikan suhteen ratkaistaan. Lopputurnaus pelataan 2023 Bulgariassa, Italiassa, Pohjois-Makedoniassa sekä Israelissa. Israel korvaa yhtenä alkuperäisenä kisamaana olleen Ukraina. Isännät, viime kisojen kahdeksan parasta (miinus mahdollisesti Venäjä) ja Ukraina saavat suoran lopputurnauspaikan.

Miesten maajoukkueen historiatilastot jne. löydät Suomen Lentopallon nettisivujen faktapankista
https://www.lentopallo.fi/faktapankki/

Miesten maajoukkueen ohjelma, tulokset ja tilastot
https://www.lentopallo.fi/maajoukkueet/veljekset/veljesten-otteluohjelma/

Miesten maajoukkueen pelaajakortit sisältävät mielenkiintoisia yksityiskohtia pelaajista
https://www.lentopallo.fi/maajoukkueet/veljekset/veljesten-pelaajakortit-2022/

Veljesten EM-karsintojen otteluohjelma:
La 6.8. 18:00 Latvia-Suomi (Valmiera)
Ke 10.8. 19:00 Suomi-Itävalta (Tampere)
Su 14.8. 21:20 Itävalta-Suomi (Ried im Innkreis)
Ke 17.8. 18:30 Suomi-Latvia (Turku)

Tästä lippuostoksille Tampereen ja Turun kotiotteluihin
https://www.lippu.fi/artist/lentopallomaajoukkue/

Suomen joukkue EM-karsintoihin
(nimi, ikä, pituus, seura 22-23, maaottelut)

Passarit
Akseli Lankinen, 24, 194, TUTO Volley, 41
Fedor Ivanov, 21, 195, Giesen (GER), 40

Hakkurit
Joonas Jokela, 23, 202, free agent, 42
Aaro Nikula, 23, 212, free agent, 20

Yleispelaajat
Antti Ronkainen, 25, 189, Berlin RCV (GER), 59
Jiri Hänninen, 24, 193, Menen (BEL), 9
Sakari Mäkinen, 27, 189, VaLePa, 41
Niko Suihkonen, 23, 190, Plessis Robinson (FRA), 51

Keskipelaajat
Severi Savonsalmi, 21, 208, VaLePa, 17
Nuutti Niinivaara, 23, 201, Karelian Hurmos, 10
Tommi Siirilä, 28, 203, free agent, 146
Sauli Sinkkonen, 32, 201, Akaa-Volley, 137

Liberot
Voitto Köykkä, 23, 179, Giesen (GER), 19
Niklas Breilin, 22, 178, Gent (BEL), 40

Staff:
Joel Banks, päävalmentaja
Sami Kurttila, Mikko Häyrinen ja Matti Alatalo, apuvalmentajat
Tommi Pärmäkoski, fysiikkavalmentaja
Ari-Heikki Kulmala, tilastot
Tom Kåla, fysioterapeutti
Petri Helenius, lääkäri
Satu Lehto, joukkueenjohtaja
Toni Flink, tiedottaja

Teksti: Toni Flink

Back to top