Skip to Content

Euroopan kentiltä: Jokela, Suihkonen ja Kaunisto kentän pistekuninkaina

Vuosi 2022 on saatu käyntiin myös Euroopan lentopalloliigoissa ja suomalaisittain kuuluu varsin hyviä uutisia monestakin suunnasta. Viime viikon liigaotteluissaan Joonas Jokela Alankomaissa, Niko Suihkonen Ranskassa ja Juho Kaunisto Belgiassa olivat kaikki kentän parhaita pistemiehiä omissa otteluissaan. Saksassa Roosa Koskelon Stuttgartin voittoputki jatkuu, samoin Portugalissa Aaro Nikulan Benfican.

Belgia EuroMillions League

Akseli Lankisen Menenin ja Niklas Breilinin Gentin välinen ottelu oli siirretty Lankisen joukkueen koronatartuntojen takia.

Akseli Lankinen:

– Kaksi päivää ehdittiin treenaamaan ja kolme koronatartuntaa joukkueeseen. Harjoituspelin pelasimme vajaamiehisenä alempisarjalaista joukkuetta vastaan.

Peetu Mäkisen Achel kävi jo haistelemassa kauden avausvoittoa, mutta veto viidennessä erässä loppui kesken. Aalst haki voiton erin 2-3 (25-16, 22-25, 24-26, 25-23, 6-15). Mäkinen teki viiden ässäsyötön myötä mukavat 15 pistettä, mutta teholukema jäi kolme miinukselle (hyök 7/32, 3T, 5Ä).

Peetu Mäkinen:

– Hakkasimme turhan usein torjuntaan. Hyvä tappelu, mutta pehmenimme lopussa.

Veeti Nikkisen ja päävalmentaja Joel Banksin Maaseikin hulluhkot viikot käynnistyivät 3-1 (25-18, 25-20, 17-25, 25-17) -voitolla Juho Kauniston Waremmesta. Nikkinen ei pelannut, mutta Kaunisto puolestaan oli ottelun paras pistemies 17 pinnan illallaan (hyök 14/31, 3T).

Roeselare johtaa liigaa kahden pisteen erolla ennen Maaseikia (6-2). Menen (4-2) on neljäs, Gent (2-4) kuudes, Waremme (1-6) seitsemäs ja Achel viimeinen eli kahdeksas (0-7).

Slovenia  MEVZA

Keski-Euroopan liigassa Tommi Siirilän slovenialaisjoukkue Calcit Kamnik voitti perjantaina kotonaan slovakialaisen VKP Bratislavan 3-0 (-15, -17, -23) ja heti perään lauantaina itävaltalaisen Grazin 3-0 (-16, -12, -19). 

Siirilä teki ensimmäiseen peliin olemattomalla hyökkäystaakalla 4/+3 (hyök 1/3, 2T) ja huilasi toisen ottelun.

Kamnik (6-5) on yhdeksän joukkueen sarjassa kolmantena.

Tommi Siirilä:

– Helpot voitot molemmista peleistä. Mevzassa sekä Slovenian liigassa on todella isot tasoerot kärjen ja häntäpään välillä. Olemme päässeet loukkaantumisten runteleman kauden aikana vasta joulukuussa pelaamaan parhaalla joukkueella. Olemme hoidelleet ”pakkovoitot”, mutta Ach Ljubljanasta ja Mariborista ei olla vielä saatu irti mitään. Siihen pyritään kevätkaudella saamaan aikaan muutosta.

Alankomaat Eredivisie

Joonas Jokela oli kentän pistekuningas 15 pinnalla, kun Orion paketoi kolmessa erässä vierailleen Advisie  SSS:n 3-0 (-23, -19, -16). Jokelan pisteistä 13 tuli hyökkäämällä ja kaksi torjunnoilla. Jan Helenius pääsi myöskin loukkantumisensa jälkeen ensimmäisen kerran pelihommiin mukaan.

Orion matkaa keskiviikoksi Venäjälle johtaamaan todellisen tähtisikermän Zenit Kazanin CEV Cupin 1/8 -finaalien avausosassa.

Joonas Jokela:

– Erittäin jees aloitta vuosi voitolla. Raskas treeniviikko laittoi konetta yskimään aluksi, mutta pystyttiin kuitenkin peruspelillä hoitamaan tarvittavat pisteet. Mahtavaa oli saada Helenius mukaan kentälle!

Portugali Liga Una

Aaro Nikula teki kolme pistettä vaihtojen kautta kentällä käytyään Benfican lyödessä siipirikkoisen Leixoesin helposti 3-0 (-20, -14, -16). Nikulalle seitsemän hyökkkäystä, joista kaksi tappoa. Benfica (13-0) johtaa liigaa pisteen erolla ennen Fonte Bastardoa.

Aaro Nikula:

– Vastustajalta puuttui pari pelaaja koronan takia ja mekään ei kyllä päästy ihan parasta esittämään. Vähän oli itselläkin vielä hakemista. Keskiviikkona sitten taas kova peli Mestarien liigassa edessä Vojvodina Novi Sadia vastaan,

Puola Plusliga

Eemi Tervaportin Jastzebski löi vieraissa Stal Nysan 3-0 (-18, -16, -22). Tervaportti kävi kentällä ensimmäisessä ja kolmannessa erässä. Jastrzebski (12-3) on liigassa kakkosena tappiottoman Kedzierzyn-Kozlen perässä.

Jastrzebski pelaa Mestarien liigaa torstaina Saksassa Friedrichshafenin vieraana.

Ranska Ligue A

Niko Suihkonen oli kentän paras pistemies (15/+12, hyök 64% 14/22, 1T), kun Plessia Robinson avasi vuoden 2022 paikallispelin tappiolla Paris Volleylle 0-3 (-21, -22, -20) lähes kolmen viikon pelitauon jälkeen. Kaksi edellistä PR:n peliä peruttiin koronatapausten takia.

Plessis Robinson (5-9) on yhdeksännellä tilalla hyvässä pudotuspeliapaikkajahdissa.

Niko Suihkonen:

– Joukkueessa oli viisi positiivista koronatapausta, joten treenaaminenkin on ollut hankalaa. No, peli näytti siltä. Itsellä kulki, mutta ei se lämmitä, kun 0-3 -hävitään. Mahtava ottelutapahtuma, kun paikallispelissä katsojia oli yli 1200.  Harmi kun ei saatu enempää irti joukkueena.

Sveitsi NLA

Pelikuntoon itseään parantelevan Antti Ronkaisen Lausanne päihitti miehen viime kauden seuran Näfelsin helposti 3-0 (-18, -16, -19).

Antti Ronkainen:

– Meiltä tasapainoinen esitys vuoden ekaksi peliksi. Mukava myllyttää aina kun verkon toisella puolella on tuttuja naamoja. Nyt valmistaudutaan keskiviikon Eurocupin peliin.

Challenge Cupissa Lausanne saa avausosaan kotiinsa vieraaksi itävaltalaisen VCA Amstettenin.

Henrik Porkan Luzern kärsi vuoden ensimmäisessä pelissään 0-3 (-20, -11, -23) -vierastappion TSV Jonalle. Porkka pelasi koko ottelun tehden 5/+4 (hyök 3/8, 2T).

Tsekki Extraliga

Niklas Seppäsen Kladno avasi vuoden todella helpolla voitolla sarjajumbo Fatra Zlinistä 3-0 (-15, -19, -21). Seppänen pelasi koko ottelun, mutta oli pienellä vastuulla hyökkäyspelissä tehden vain kolme pistettä (hyök 3/10). Kladno (10-4) on neljäntenä liigassa.

Niklas Seppänen:

– Rallateltiin helppoon voittoon. Mukavan leppoinen avaus näin loman ja muutaman viikon pelitauon jälkeen, ei paljon tarvinut huhkia. Tasoero on aika iso pariin häntäpään porukkaan, joita lukuunottamatta sarja on todella tasanen. Alkavalla viikolla jatketaan toista hännillä olevaa porukkaa vastaan, jonka jälkeen pelit kovenee.

Venäjä Super League

Lauri Kermisen Dinamo Moskova löi Sosnovy Borissa Dynamo Lo:n  3-1 (23-25, -21, -20, -21). Dinamo (10-2) on liigassa kolmantena selkeän kärkikaksikon Zenit Kazanin ja Novosibirskin jälkeen.

Tuomas Sammelvuon valmentama Zenit Pietari voitti Krasnoyarskin vieraissa 3-0 (-20, -16, -13) ja on pisteen Dinamo Moskovan perässä neljäntenä.

Korea V-League

Samsung Blue Fangs otti vierasvoiton sunnuntaina Tommi Tiilikaisen ja Kasper Vuorisen valmentamasta Korean Airlines Jumbosista erin 2-3 (25-15, 28-30, 21-25, 25-19, 11-15). KAL (13-9) jatkaa sarjakärjessä huipputasaisessa seitsemän joukkueen liigassa nyt tasapisteissä KB Starsin kanssa. Runkosarja päättyy 17.3.

Ranska Ligue A

Suvi Kokkosen Nantes missasi vielä viikolla koronatapausten vuoksi ottelunsa, mutta löi lauantaina vieraissa Marcq Baroeulin 3-1 (20-25, 25-22, 25-22, 25-14). Kokkonen oli avauksessa, mutta vaihdettiin erinomaisista tilastolukemistaan huolimatta avauserän jälkeen pois. Kokkonen teki 6/+5 63% tehoilla.

Piia Korhosen kävi tuplavaihdosta kentällä Venellesin kuitattua syyskaudella kotonaan Saint-Raphaelille kärsimänsä kotitappion 3-1 -vierasvoitolla.

Lauantainen Venellesin kotipeli Le Cannetia vastaan siirrettiin vieraiden korontapausten takia.

Nantes (10-4) on sarjassa kolmantena ja Venelles (7-7) seitsemäntenä.

Saksa 1. Bundesliga

Roosa Koskelon Stuttgart sai tusinan voittoputken täyteen perjantaina Saksan liigassa. Edelleen puhtaalla pelillä liigaa pelaava Koskelon joukkue löi yhden erän nukhadus pois lukien helposti Vilsbiburgin 3-1 (-18, -16, 15-25, -17). Keskiviikkona Stuttgart löi Erfurtin 3-1.

Roosa Koskelo:

– Erfurtia vastaan kolme voittoerää oluvat aika tasaisen hyvää tekemistä, hyökkäyksessä oli toki vaikeaa saada palloa kuolemaan. Hyvä aloitus kuitenkin vuoteen.

– Kun päävalmentajamme Tore Aleksandersen oli saanut koko korttien värikirjon Erfurt-pelissä, oli hän pelistä pois. Onneksi meillä on hyvä apuvalmentajat, jotka hoitivat homman hienosti. Taas voittoerät meiltä hyvää tekemistä.

– Itselle tuli molemmissa peleissä paljon puolustuksia, mutta harvakseltaan vastaanotettavaa. Onneksi pysyy pelissä kohdalle tulevien hyökkäysten myötä hyvin mukana.

Back to top