Skip to Content

Beach volleyn maailmankiertueen osakilpailu kerää huippuja yhteen Helsinkiin kesä-heinäkuun vaihteessa

Beach volleyn maailmankiertueen Futures-tason osakilpailu järjestetään ensimmäistä kertaa tänä kesänä Manner-Suomessa. Hietsu Beach Volleyn ja yhteistyökumppaneiden järjestämä turnaus pelataan Helsingissä 29.6 – 2.7.2023.


Turnaukseen ovat tulossa käytännössä kaikki Suomen huippuparit sekä joukko nousevia kansainvälisiä pareja. Kilpailijoita on jo tässä vaiheessa ainakin 20 eri maasta ja neljältä mantereelta. Odotettavissa onkin todella mielenkiintoiset turnaukset sekä miesten että naisten puolella, joten tätä tapahtumaa ei kannata missata.

Naisten turnauksen osanottajalista (täydentyy vielä)
Miesten turnauksen osanottajalista (täydentyy vielä)

9.5. ilmoittautuneiden listalla korkeimmat rankingpisteet ovat naisista suomalaisilla Taru Lahti-Liukkonen / Niina Ahtiainen (1460) ja Sara Sinisalo / Anniina Parkkinen (1010) sekä ukrainalaisilla Diana Lunina / Tetiana Lazarenko (1040). Ukrainalaiset ovat molemmat viime kauden turnausvoittajia eri parien kanssa Puolan Future-osakilpailuista.

Miesten nyt ilmoittautuneista korkeimmat pisteet ovat serbialaisilla Djordje Klasnic / Lazar Kolaric (980), puolalaisilla Mateusz Florczyk / Mikolaj Miszczuk (920) ja eteläafrikkalaisilla  Leo Williams / Danilo Von Ludwiger (880). Seuraavaksi listalla ovatkin jo Jyrki Nurminen / Santeri Siren.


Niina Ahtiainen ja Taru Lahti-Liukkonen on todella kova pari Helsingin kilpailuun. Ahtiainen ja Lahti-Liukkonen tekivät viime vuonna historiaa voittamalla Challenger-tason maailmankiertueen osakilpailun Malediiveilla. Tämän vuoden puolella pari on kiertänyt maailmankiertueen kisoja, ja tähtäimessä ovat Pariisin olympiakisat 2024.

Ahtiaisen ja Lahti-Liukkosen alkuvuosi on sujunut hienosti. Kausi alkoi Meksikosta, ja yhteensä pari on pelannut tämän vuoden puolella neljä turnausta.

-Yksi kuukausi vierähti Brasiliassa, ja nyt harjoittelemme hetken Suomessa. Muutaman viikon päästä pelaamme Nations Cupia Israelissa. Ensisijainen tavoitteemme on päästä olympialaisiin rankingin kautta. Olympiarankingia varten on vielä reilu vuosi aikaa kerätä pisteitä.

-Haluamme todella osallistua Futures-tason turnaukseen, koska se pelataan Suomessa. Turnauksen saaminen on todella iso asia suomalaiselle biitsille. Turnauksen myötä nuoret näkevät polkua eteenpäin ja useampi kotimainen pari pääsee osallistumaan kisoihin itse.

Parin sävelet loppuvuodelle ovat selvät.

-MM-kisat ovat meidän päätavoitteemme tälle vuodelle. Viime vuonna selvisimme jatkopeleihin ja saavutimme 17. sijan. Kärsimme pronssiparille erittäin niukan tappion, ja turnaus antoi runsaasti itseluottamusta.

Niina ja Taru hehkuttavat Helsingin turnausta isosti.

-Nyt on saatu todella hieno tapahtuma Suomeen – tulkaa kaikki mukaan seuraamaan turnausta!

Jyrki Nurminen ja Santeri Sirén ovat olleet miesten puolella täysin ylivoimainen biitsipari Suomessa. Viisi perättäistä Suomen mestaruutta sekä näille leveysasteille käsittämätön voittoputki kertovat parin luokasta olennaisen.

Nurminen kertoo parin kuulumisista seuraavasti.

– Mukavasti on mennyt, ja on saavutettu myös kansainvälistä menestystä. Me pelataan Santerin kanssa taktisesti hyvin, ja meillä on pitkä kokemus kovista kansainvälisistä peleistä, jotka nostavat henkistä kanttia. Meidän päätavoitteemme on Pariisin olympiakisat, ja töitä tehdään pitkällä tähtäimellä sitä varten.

– Viime vuosi oli haastava, sillä minulla vaivasi kroonistunut hyppääjänpolvi, mutta menestystä tuli kuitenkin. Suunniteltu leikkaus suoritettiin viime kesän jälkeen, ja kuntoutuminen on sujunut hyvin – Alanyassa vedettiin 2,5 viikkoa treeniä ongelmitta. Pyöritin samalla reissulla suomalaisille harrastajille leiriä, ja paikalla oli myös tyttöjen maajoukkueleiri. Santerin kanssa päästiin pelaamaan paljon harjoituspelejä ulkomaalaisparien kanssa. Tarkoitus olisi olla Helsingin turnauksessa kunnossa, ja sitä ennen pelataan vielä mm. Vantaan Varistossa olympiakarsinnan merkeissä ja Sveitsissä Future-turnauksessa.

Nurmisen mukaan on erittäin tärkeää saada maailmankiertueen osakilpailu Suomeen.

-Turnaus antaa nuorille pelaajille tavoitteita ja lajille näkyvyyttä. Tämä avaa myös nuorille pelaajillemme saman tason turnauksiin karsintapaikkoja. Turnaus avaa myös polkua, että nuoret alkaisivat harrastamaan tavoitteellisesti ja ammattimaisesti biitsiä. Helsingin turnaus on pieni steppi sitä kohden, ja yleensäkin hieno tilaisuus koko lajille. Kansainväliset tapahtumat tuovat lajille näkyvyyttä ja mediakiinnostusta. Tämä taas helpottaa kumppanien saamista, ja sponsorien merkitys lajille on valtava.

Jyrki kutsuu kaikki mukaan Helsingin biitsijuhlaan.

– Nyt kannattaa tulla katsomaan kovatasoista turnausta kauempaakin. Hyvä tunnelma on urheilijoille tärkeää, ja maailmankiertueen turnaus tulee olemaan todella upea tapahtuma.

Teksti: Markku Lindström
Kuvat: Antti Saarimaa

Back to top