Skip to Content

Alatalon ja Dürenin tiet erkanivat – Suihkonen liigakärjessä Ranskassa, Kokkoselle makea voitto Saksassa

Vuoden 2023 viimeisessä suomalaisten lentopalloilijoiden ja valmentajien katsasuksessa löytyy paljon iloisia uutisia. Miinuspuolelle menee Matti Alatalon ja Dürenin sopimuksen irtosanominen.

PUOLA
Voitto Köykkä pääsi Trefl Gdanskin kanssa joulunviettoon kotivoitolla Olsztynista 3-0 Köykälle 11 vastaanottoa. Pelit jatkuvat 3.1. Czestochowan vieraana. Tuomas Sammelvuon Zaksa Kedzierzyn-Kozle voitti aatonaattona Slepsk Suwalskin vieraissa 3-0 ja jatkaa pelejään 3.1. Puolan liigassa ja 11.1. Mestarien liigassa, jossa se on 4/6 lohkopelin jälkeen lohkokakkosena Ziraat Bankasin perässä. Kedzierzyn-Kozle on Puolan liigassa yllättäen vasta kahdeksantena (7-6) ja Gdansk viidentenä (8-5).

SAKSA
Suomalaisedustus Bundesligassa pieneni juuri joulun alla yhdellä, kun Düren ja Matti Alatalo purkivat valmentajasopimuksen. Düren aloitti liigan viidellä voitolla, jonka jälkeen neljästä seuraavasta pelistä tuli yksi voitto sekä kolme tappiota. CEV Cupissa joukkueen tie päättyi toiselle kierrokselle kreikkalaisjoukkue Milonia vastaan.

Liigassa pelattiin kierrokset pääosin niin joulun kuin uudenvuodenkin aatonaattona. Fedor Ivanovin (2/-1, 1 ässä, 1 torjunta) ja Niklas Breilinin (29 vo, 45%) Giessen pääse joulunviettoon voitokkaasti vieraskentällä lyötyään Karlsruhen 3-1. Joulunvietosta joukkue palasi lauantaina kukistamalla Lüneburgin vieraissa 3-2. Suomalaiskaksikko oli jälleen joukkueen ydintä. Ivanoville 5/-1 (4 torjuntaa) ja Breilinille 19 vastaanottoa 63% teholla. Severi Savonsalmen Friedrichshafen puolestaan löi suomalaisen mainion esityksen avittamana vieraissa Hachingin 3-1 (Savonsalmi 11/+9, hyök 5/8, 2 ässää ja 4 torjuntaa) ja perjantaina se palasi voitokkaasti jouluvapaalta lyöden Dachaun 3-0 Savonsalmen ollessa ”vapaavuorossa” käyden vain syöttövaihdoissa. Joel Banksin valmentama Berliini johtaa liigaa tappioitta (11-0) menetettyään vain kaksi sarjapistettä. Giesen (9-2) on komeasti liigakakkosena ja Friedrichshafen neljäntenä (8-3).

Naisten puolella Roosa Koskelon Stuttgart puristi muutaman päivän joululomalle 3-2 -kotivoitolla Münsteristä. Koskelo sai uurastaa peräti 41 vastaanoton verran eli sai puolet Münsterin syötöistä hoitaakseen peliin. Lauantaina Stuttgart löi vieraissa Vilsbiburgin 3-1 Koskelon hoidellessa 20 vastaanottoa ilman virheitä. Suvi Kokkonen pelasi 1,5 erää alusta, kun Potsdam kärsi niukan vierastappion 2-3 Aachenissa noustuaan kahden tappioerän jälkeen vielä viidenteen erään. Kokkosen tilastoihin merkittiin 5/-1 (hyök 4/13, 1 torjunta). Lauantaina Potsdam otti upean voiton liigakärki Schwerinistä 3-1 Kokkosen oltua tulikuumana. Suomalaisyleispelaaja teki 16/+14 (hyök 14/32 ilman yhtään virhettä, 2 ässää). Roosa Laakkonen oli tehokas (10/+7, hyök 7/14, 3 torjuntaa), mutta Suhl hävisi kotonaan Vilsbiburgille 1-3. Lauantaina Suhl puolestaan hoiteli vaikeuksitta Hilkka Hujasen Neuwiedin 3-0 (25-16, 25-15, 25-11) Laakkosen tehtyä 4/+1, hyök 2/6, 2 torjuntaa). Hilkka Hujasen Neuwiedin syyskausi päättyi erävoitoitta. Schweriniä vastaan joulun seitsikossa aloittaneelle Hujaselle 1/-3 (Hyök 1/8). Lauantaina Hujanen ei ollut vain kahdeksan pelaajan Neuwiedin kokoonapanossa. Stuttgart (11-1) on liigassa kakkosena pisteen päässä Schwerinistä. Potsdam (7-5) on neljäntenä, Suhl (7-5) viidentenä. Stuttgart jatkaa Mestarien liigassa 4/6 kierroksen jälkeen lohkonsa kolmantena (1-3) ja Potsdam (2-2) samoin.

RANSKA
Ranskassa palattiin lauantaina kahden viikon tauolta naisten sekä miesten liigoissa. Niko Suihkosen Chaumont (11-2) on komeasti Marmara SpikeLiguen kärjessä. Chaumont kukisti kotonaan Toulousen 3-2 Suihkosen oltua tällä kertaa lähes koko pelin huilivuorossa (1/-2, hyök 1/2). Luka Marttila oli joukkueensa paras pistemies (17/+8, hyök 16/24, 1 ässä) Montpellierin hävitessä 1-3 Tourcoingille vieraissa. Montpellier (8-5) on runkosarjan puolivälissä kuudentena. Antti Ronkaista riveihinsä odottava Plessis-Robinson (4-9) on yhdentenätoista.

Naisten Ranskan liigan neljän suomalaisen joukkueiden syyskautta voi pitää hyvinkin onnistuneina. Daniela Öhmanin Vandoeuvre-Nancy kärsi kärkipelissä Nantesille 1-3 -tappion, mutta silti joukkue on komeasti toisena (10-3). Öhman pelasi tutusti seitsikossa tehden 7/+3 (hyök 6/10,1 torjunta). Kaisa Alangon vuosi päättyi voitokkaasti, kun sarjakolmonen Levallois Paris Saint-Cloud (103) kukisti vieraissa Chamalieresin 3-1. Alanko passasi koko pelin tehden ohessa 4/+4 kahdella ässällä ja kahdella hyökkäyspisteellä Tervillen suomalaiskaksikko Jessica Kosonen – Saana Lindgren ovat joukkueensa kanssa sijalla kuusi (7-6). Terville päätti vuoden 3-0 -voittoon Quimperistä. Lindgrenin tili 11/+3 (hyök 8/22, 2 torjuntaa, 1 ässä) ja Kososen 9/+2 (hyök 6/23, 1 torjunta, 2 ässää). Lindgrenin pistekeskiarvo on 13,7, Kososen 10,3 ja Öhmanin 4,5.

UKRAINA
Ukrainassakin juhlittiin joulua aiemmista vuosikymmenistä poiketen meidän kanssa samaan aikaan, joten myös liiga on tauolla. Eemi Tervaportin Epicentr-Podolyany Horodok pelaa seuraavan kerran 12. tammikuuta. Joukkue on 6-2 -saldollaan sarjassa kakkosena tappiottoman Zhytychi Zhytomyrin perässä.

ALANKOMAAT
Alankomaiden liigan kolmen viikon tauolle lähdettiin Samuli Kaislasalon ja Sakari Mäkisen Active Living Orionin johtaessa sitä yhden tappion kahdestatoista pelistä kärsittyään. Kaislasalo johtaa liigan pistetilastoa 15,5 pisteen ottelukeskiarvollaan. Mäkinen on pistetilastossa hänkin yhdennellätoista tilalla (9,7). Ässätilastossa kaksikko on sijoilla 8. ja 9.

BELGIA
Liigassa vietetään kolmen viikon joulutaukoa. Veikka Lindqvistin Greenyard Maaseik on Roeselaren takana huipputasaisessa liigassa kakkosena (5-4) ja Aleksi Muukkosen Lindemans Aalst (5-3) neljäntenä kahden pisteen päässä Maaseikista pelattuaan pelin vähemmän kuin he. Lindqvist ei ole vielä pistetiliään päässyt liigassa avamaan, Muukkosen pistekeskiarvo on 5,3 ottelua kohden.

TSEKKI
Niklas Seppänen teki 8/+4, kun Kladno otti lauantaina nihkeän kotivoiton häntäpään Ostravasta 3-2. Miro Rasinperä ei ollut AERO Odolena Vodan kokoonpanossa kummassakaan ottelussa, kun joukkue hävisi torstaina Ostravalle vieraissa 1-3 ja lauantaina vieraissa liigakärki Prahalle 0-3. Kladno (12-1) on liigassa toisena kuuden pisteen päässä pelin enemmän pelanneesta Mestarien liigan joukkueesta Lvi Prahasta. Akaa-Volleylle Challenge Cupissa juuri pudonnut Odolena Voda (8-6) on puolestaan kuudentena.

Yasmine Madsenin joukkue VK Selmy Brno on liigassa kolmantena (12-3) Prostejovin ja Dukla Liberecin perässä. Selmy jatkaa liigaa 13.1. Prerovia vastaan, mutta pelaa Cupissa sitä ennen 10.1.. Madsen on liigan pistetilastossa yhdeksännellä tilalla 13,5 pisteen keskiarvolla.

– Hyvin on mennyt kausi tähän mennessä. Europelitkin menivät ihan mukavasti ja tuntunut, että ollut paljon pelejä. Kahden pelin viikkotahtia, mutta ollut kiva pelata. Olen tykännyt joukkueesa ja siität että löytyy vastuunottajia. Ei haittaa vaikka itsellä ei oliskaan niin hyvä päivä, Madsen paketoi syyskautta.

ROMANIA
Arcada Galati ja Aaro Nikula pääsivät joulutauolle voitettuaan aatonaattona Stiinta Baia Maren vieraissa 3-1. Galati on sarjassa kakkosena hävittyään kärkijoukkue Brasovin tapaan vain yhden ottelun. Brasov on yhden pelin enemmän pelanneena viisi pistettä Nikulan joukkueen edellä. Romania Divizia A1 jatkuu Nikulan joukkueen osalta 5.1. Constantan vieraana. Mestarien liigan vuoden ensimmäinen peli on luvassa 9.1. Civitanovan saapuessa vieraaksi. Galati on lohkossaan viimeisenä voitettuaan yhden neljästä pelistään.

SVEITSI
Antti Ropposen joulutauko käynnistyi, kun hakkurin Näfels on voittanut kaksi ja hävinnyt kuusi peliä ollen seitsemän joukkueen liigassa kuudentena. Ropponen on liigan pistepörssin kuudentena tehtyään 15 pistettä ottelua kohden. Liiga jatkuu 6.1. vieraspelillä Chenoisia vastaan.

ISRAEL
Akseli Lankisen Maccabi Tel Aviv ei paljon joululomia viettänyt. Aatonaattona se voitti kotonaan 3-2 Maccabi Hod Hasharonin ja Tapanina vieraissa Maccabi Ashdodin 3-0. Tel Aviv on voittanut viisi kuudesta pelaamastaan liigapelistä. Seuraava kierros on luvassa 12.1.

ITALIA A2
Piia Korhonen teki yhdeksän pistettä, kun lohkon sarjakärkenä jatkava suomalaishakkurin seura Macerata (13-2) löi tapanina San Giovannin 3-0 (25-15, 25-13, 25-21). Korhonen pelasi syyskauden 11,5 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla. Uusi vuosi käynnistyy Maceratlla 7.1. vieraspelillä Costa Volpinoa vastaan.

KOREA
Tommi Tiilikaisen valmentama Korean Airlines Jumbos voitti joulupäivänä kotonaan Ansan OK:n 3-0, mutta hävisi samalle joukkueelle vieraissa perjantaina 0-3. Vuosi 2024 käynnistyy heti uudenvuodenpäivänä Kepcon isännöimisellä. KAL on sarjassa kolmantena voitettuaan 11 ja hävittyään kahdeksan ottelua.

JAPANI
Kasper Vuorisen Tokyo Great Bears hävisi jouluaattona vieraissa 1-3 Toray Arrowsille ja perjantaina kotonaan Suntory Sunbirdille 0-3. Lauantaina se kukisti vuoden viimeisessä pelissä samaisen Suntoryn 3-0. Tokion Isot Karhut ovat sarjassa seitsemäntenä (6-12). Kuusi parasta pääsee pudotuspeleihin ja sijoille 9-10 sijoittuneet liigakarsintaan.

Teksti: Toni Flink

Back to top