Skip to Content

Roosa Koskelo lentopalloilijoiden ykkönen – Kauden parhaat palkittiin Tampereella

Lentopalloliitto palkitsi kauden parhaat lentopallon saralta kaudelta 2021-2022 Tampereella keskiviikkona miesten EM-karsintaottelun yhteydessä. Vuoden lentopalloilijan palkinnon, Matsudaira Cupin, sai nimiinsä Saksassa tuplamestaruuden voittanut ja CEV Cupin finaalissa pelannut Roosa Koskelo.

Suomen Lentopalloliitto – Kauden Parhaat 2021-2022

Kauden lentopalloilija, Matsudaira Cup Roosa Koskelo

Kauden mieslentopalloilija Niko Suihkonen

Kauden naislentopalloilija Sanna Häkkinen

Kauden naisten valmentaja Sotiris Gkotsis

Kauden miesten valmentaja Tommi Tiilikainen

Kauden nuorisovalmentaja Antti-Jussi Marttila

Kauden miesjuniori Luka Marttila

Kauden naisjuniori Iida Pöllänen

Vuoden erotuomari Marko Oravainen

Kauden lentopallon seuratoimija Tarmo Ronkainen

Kauden lentopalloilmiö Yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa miesten EM-kilpailujen järjestelyissä

Kauden liigatiedottaja Hurrikaani-Loimaa

Kauden mediapalkinto Petri Sjöblom, Yle

Hall of Fame 2022 Riikka Lehtonen

MESTARUUSLIIGAN PALKINNOT:

PROlibero miehet Voitto Köykkä, Akaa-Volley
PROlibero naiset Netta Laaksonen, LP Viesti
Kauden liigapelaaja, miehet Sakari Mäkinen, VaLePa Sastamala
Kauden liigapelaaja, naiset Jalissa Trotter, Pölkky Kuusamo
Kauden läpimurtopelaaja, miehe Luka Marttila, Hurrikaani-Loimaa
Kauden läpimurtopelaaja, naiset Neea-Maria Joki, LP Kangasala
Kauden liigatuomari Kenneth Aro

 

Kauden lentopalloilija, Matsudaira Cup
Roosa Koskelo

Roosa Koskelo on noussut kovalla työllään yhdeksi kaikkien aikojen menestyksekkäimmistä lentopalloilijoista. Saksalaisessa MTV Allianz Stuttgartin joukkueessa vuodesta 2018 pelannut libero voitti kyseissä seurassa viime kaudella Saksan mestaruuden sekä cupin ja Euroopan toiseksi korkeimman cupkilpailun CEV Cupin hopeaa. Maan mestaruus oli Koskelolle seitsemän ja finaalipaikka jo peräti 14:s. Koskelo palkittiin myös kauden päätteeksi Saksan liigan parhaana liberona tähdistöpaikalla.

Matsudaira Cup on jaettu vuodesta 1973 lähtien ja Koskelo on 29:s palkinnon saaja. Naisista Koskelo on järjestyksessään neljäs tämän palkinnon saaja Catarina Svenlinin, Riikka Lehtosen ja Laura Pihlajamäen jälkeen. Useammin eli neljästi palkinnon ovat saaneet Riikka Lehtonen, Lauri Kerminen, Mikko Esko ja Jouni Parkkali.

Koskelo on aiemmin palkittu kauden naispelaajana 2019 ja 2020.

Matsudaira Cup on ikuisesti kiertävä palkinto, jonka kauden paras lentopalloilija saa vuodeksi haltuunsa. Pokaalin on lahjoittanut japanilainen lentopalloilija, lentopallovalmentaja ja lentopallovaikuttaja Yasutaka Matsudaira vuonna 1972. Palkinnon antaessaan Matsudaira valmensi Japanin A-maajoukkuetta, joka kävi 1968–1972 vuosittain Suomessa leiri- ja maaottelumatkalla.

Kauden mieslentopalloilija
Niko Suihkonen

23-vuotias yleispelaaja Niko Suihkonen on noussut kotimaisen lentopallon kirkkaimpien tähtien joukkoon VaLePan liigajoukkueen ja maajoukkueen kautta maailmalle suunnattuaan. Edelliskauden liiganousija Plessis Robinsonin riveissä sai jatkoa viime kaudella Ranskan liigassa samassa paidassa. Oulun Kiskon kasvatti esiintyi jälleen vahvasti ollen seuran avainpelaajia kovassa sarjassa ja hän jatkaakin samassa pariisilaisseurassa alkavallakin kaudella. Ranskan Cupissa Suihkosen joukkue eteni aina välieriin asti.

Kauden mieslentopalloilija on valittu vuodesta 1971 lähtien, nyt 46. kerran. Suihkoselle palkinto on uran ensimmäinen.

Kauden naislentopalloilija
Sanna Häkkinen

Saarijärven Pullistuksen kasvatin 15. liigakausi oli menestystarina. Häkkinen oli takakentän lukko Pölkky Kuusamon voittaessa ensimmäisen Mestaruusliigan mestaruutensa ja samalla 32-vuotias libero nousi ensimmäisen kerran myös maajoukkueeseen. Yli 400 liigaottelun kokemus näkyi tärkeänä rauhallisuutena ja vahvoina peliotteina kuusamolaisten riveissä kultaisella kaudella.

Häkkiselle palkinto on ensimmäinen. Kauden naislentopalloilija on valittu vuodesta 1971 lähtien, nyt 46. kerran. Useimmin palkinnon on saanut Riikka Lehtonen, yhdeksän kertaa.

Kauden naisten valmentaja
Sotiris Gkotsis

Kreikkalainen Sotiris Gkotsis johti Pölkky Kuusamon seurahistorian ensimmäiseen Mestaruusliigan mestaruuteen. 33-vuotias Gkotsis valmensi neljättä vuottaan Suomessa: ensimmäisen hän toimi Oriveden Ponnistuksessa apuvalmentajana ja kaksi seuraavaa päävalmentajana. Mestaruuskausi olio Kuusamossa tulevalla kaudella jatkavan Gkotsisin ensimmäinen.

Kauden naisten valmentaja on palkittu vuodesta 2001 lähtien. Useimmin palkinnon on saanut Tomi Lemminkäinen, kuusi kertaa.

Kauden miesten valmentaja
Tommi Tiilikainen

Tommi Tiilikainen valmensi yhdessä Kasper Vuorisen kanssa Incheon Korean Air Jumbosin Korean liigan mestariksi. Jo vuodesta 2017 Aasiassa valmentanut Tiilikainen ehti ennen tätä Korean vuottaan voittaa Japanissa liigahopeaa sekä -pronssia, cuphopeaa sekä seurajoukkueiden Aasianmestaruushopeaa aiemmilla kausilla.

Tiilikainen on aiemmin valittu kauden miesten valmentajaksi Kokkolan Tiikereiden päävalmentajana ollessaan 2013, 2015 ja 2016. Kauden miesten valmentaja on valittu vuodesta 2001 lähtien. Tiilikainen on saanut palkinnon nyt useimmiten, neljä kertaa Tuomas Sammelvuon yllettyä kolmeen valintaan.

Kauden nuorisovalmentaja
Antti-Jussi Marttila

Vuodesta 2008 lentopallossa juniorivalmentajana Maskun Katajassa, Raision Loimussa sekä aluejoukkueissa toiminut Marttila on urheilun moniosaaja. Marttila omaa taustan yleisurheilun pikamatkoilta ja hyppylajeista. Lentopallon ja beach volleyn lisäksi Marttila valmensi 2007-2015 lähes samaa ryhmää monessa muussakin lajissa (salibandy, jalkapallo, lentopallo, beach volley, yleisurheilu).

Kauden nuorisovalmentajaksi valitussa Marttilassa konkretisoituu tavoitteellisen juniorivalmennuksen ydin: hän opettaa pelaajiaan määrällisesti ja laadullisesti harjoittelemaan hyvin. Tämä on johtanut jo useammassa ikäluokassa erinomaiseen kehittymiseen ja menestymiseen.

Marttila oli viime kaudella mukana mm. A-poikien Suomen mestaruuden voittaneen Salon Viestin apuvalmentajana ja C-pojissa neljänneksi sijoittuneen Raision Loimun päävalmentajana.

Kauden miesjuniori
Luka Marttila

Luka Marttilan kauteen kuului liigadebyytti upean kauden myötä Hurrikaani-Loimaassa, miesten maajoukkuedebyyttii sekä U20 -maajoukkueen kanssa EM-lopputurnaukseen selviytyminen. Aina yläkouluun asti 4-5 lajia harrastanut Maskun Katajan kasvatti valitsi lentopallon lajikseen vasta yhdeksännellä luokalla Kuortaneen valmennuskeskuksessa ollessaan. Beach volleyssa Marttilalla on myös kolme Suomen mestaruutta junioreissa lentopallomestaruuksien lisäksi.
Uran vaikuttajia ovat olleet useat valmentajat: Kontio, Honkanen, Heikkinen, Tihinen, Ranta, Buser, Vuorinen, Kangasniemi, Pärmäkoski ja isä sekä tällä hetkellä Heino, Krnic, Niskakangas ja Banks. Ja itse Luka toimii tällä hetkellä isona esimerkkinä pikkuveljilleen Nooalle ja Eemille.

Marttila palkittiin myös kauden Läpimurtopelaajana miesten Mestaruusliigassa.
Kauden miesjuniorin palkinto on myönnetty vuodesta 2001 lähtien.

Kauden naisjuniori
Iida Pöllänen

17-vuotias Kauhavan Wisan kasvatti on kuulunut ikäluokkansa juniorimaajoukkueiden runkopelaajiin jo useamman vuoden ajan. Hänellä on kova palo harjoitteluun sekä itsensä kehittämiseen. Hyvä valmennus on avittanut Pöllästä omalta osaltaan uran alkutaipaleella.

Yleispelaajana pelaava Pöllänen on pelannut kaksi viimeisintä kautta Kuortaneen valmennuskeskuksen joukkueessa ja kuuluu 19-vuotiaiden maajoukkueeseen. Pöllänen oli jo mukana myös naisten maajoukkueen ns. isolla pelaajalistalla tänäkin kesänä. Tulevalla kaudella Pöllänen pelaa Mestaruusliigassa LP Kangasalan riveissä.

Kauden naisjuniorin palkinto on myönnetty vuodesta 2001 lähtien

Vuoden erotuomari
Marko Oravainen

Marko Oravainen on vuosien määrätietoisella toiminnallaan noussut Mestaruusliigatuomareiden kärkikaartiin. Nuorempana hän oli käytetty rajatuomari liigassa ja erityisesti finaaliotteluissa. Myös aluekouluttajana hän on toiminut vuosien ajan.

Viime joulukuussa Oravainen osallistui Italian Caorlessa Euroopan kansainvälisten erotuomarikandidaattien kurssille ja kurssin aikana hän esiintyi edukseen ja lopuksi läpäisi kurssin erinomaisin arvosanoin, niin käytännön -, kuin teoriakokeidenkin osalta.

Vuoden erotuomarin palkinto on jaettu vuodesta 1976 lähtien eli nyt 46:nnen kerran. Jarmo Salonen on saanut palkinnon useimmin, kaikkiaan peräti 15 kertaa (1980-2005 välisenä aikana).

Kauden lentopallon seuratoimija
Tarmo Ronkainen

Kuusamolaisen naislentopallon suuri mies sai juhlia historiallista naisten Mestaruusliigan mestaruutta kotikaupungissaan ratkaisevan seitsemännen finaaliottelun jälkeen, mikä sen makeampaa.

Ronkainen on tehnyt valtavan työn lentopallon eteen Kuusamossa ja sen kirkkaimman kruunun naisten edustusjoukkueen eteen. Kauden seuratoimija palkinto on jaettu vuodesta 2005 lähtien.

Kauden lentopalloilmiö
Yhteistyö Tampereen kaupungin kanssa miesten EM-kilpailujen järjestelyissä

Tampereen kaupunki osoitti jälleen kerran olevansa tapahtumäjärjestämisen näkökulmasta Suomen ykköskaupunki, kun miesten lentopallon EM-kilpailut järjestettiin kaupungissa syksyllä 2021. Tampereen kaupungin yhteistyökyky ja halu auttaa kisajärjestelyissä oli elintärkeä osa tapahtuman onnistumisessa.

Kauden liigatiedottaja
Hurrikaani-Loimaa

Hurrikaani-Loimaa on ollut koko pääsarjahistoriansa ajan edelläkävijä monella eri osa-alueella. Viestinnässä seura osoitti kauden aikana jälleen uudistumiskykyään mm. Ruudun omien tuotantojen ja vahvan sosiaalisen median viestinnän kautta. Monipuolinen ja myös sopivasti erilainen viestinä on loimaalaisten vahvuus. Kauden liigatiedottaja valittiin nyt 21:nnen kerran ja Hurrikaanille palkinto on toinen (2012 ensimmäisen kerran).

Kauden mediapalkinto
Petri Sjöblom, Yle

Petri Sjöblomin rooli Yle Urheilun arvokisalähetyksissä on jo useiden vuosien ajan ollut persoonallinen ja innostunut. Sjöblomilta löytyy tarvittaessa myös journalistista kykyä tarttua asioihin. Kauden mediapalkinto on jaettu vuodesta 1996 lähtien.

PROlibero miehet
Voitto Köykkä, Akaa-Volley

Voitto Köykkä keräsi yhteistyössä Ammattiliitto Pro:n kanssa järjestettävässä kilpailussa runkosarjan aikana 24 pistettä voittaen tittelin kolmen erolla ennen Savo Volleyn Shota. Köykälle titteli oli toinen, hän jakoi PROlibero -voiton kaudella 2019-2020 Niklas Breilin kanssa.
PROlibero -kilpailussa jokaisessa Mestaruusliigan runkosarjan ottelussa valitaan erän paras libero ja ottelussa eniten mainintoja saanut saa yhden pisteen kokonaiskilpailuun.

Köykkä lahjoittaa puolet voittosummastaan Vilppulan Tähdelle, omalle kasvattajaseuralleen.

  • Valitsin Vilppulan Tähden sen takia koska se on kasvattaja seurani ja seura ollut iso osa minun lentopallo-uraani. Olen siellä kasannut vahvan pohjan itselleni lentopalloilijana. Tahdon myös, että Mänttä-Vilppulan nuoret saisivat mahdollisuuden tähän samaan.

PROlibero naiset
Netta Laaksonen, LP Viesti

Netta Laaksoselle kertyi 25 PROlibero -voittoa naisten Mestaruusliigan runkosarjan aikana ja hän saavutti kilpailun voiton yhden pisteen erolla ennen LP Kangasalan Tiiamari Sievästä, joka voitti kilpailun kahtena edelliskautena. PROlibero -kilpailussa jokaisessa Mestaruusliigan runkosarjan ottelussa valitaan erän paras libero ja ottelussa eniten mainintoja saanut saa yhden pisteen kokonaiskilpailuun.

Laaksosen voittosummasta puolet menee hänen valinnallaan Salon Viestin C-Astrum -joukkueelle.

  • Salon Viestin junnutyöllä on ollut merkittävä rooli myös minun tähänastisella urallani, joten haluan tukea seuran toimintaa. Olen toiminut C-Astrum joukkueen kummipelaajana muutaman kauden ajan ja joukkueessa on mielestäni todella paljon potentiaalia sekä motivoituneita tyttöjä.

Kauden liigapelaaja, miehet
Sakari Mäkinen, VaLePa Sastamala

Sakari Mäkinen oli miesten Suomen mestarin VaLePa Sastamalan pelin kulmakivi. Erinomainen hyökkääjä ja vastaanottaja on juuri sitä mitä hänen peliroolinimikkeensä yleispelaaja kertoo. Seuran oma kasvatti voitti jo kolmannen Suomen mestaruuden ja on 27-vuotiaaksi todella kokenut pelaaja. Seurajoukkueensa lisäksi Mäkinen on kuulunut jo useita vuosia myös maajoukkueen runkopelaajiiin.

Kauden miesliigapelaaja on valittu vuodesta 1996 lähtien. Valinnan tekevät liigapelaajat äänestämällä. Mäkiselle palkinto on ensimmäinen ja VaLePaan se meni nyt viidennen kerran perättäin (Mikko Esko 2018-2021). Normunds Veinbergs on voittanut palkinnon useimmiten, viidesti. Sakari Mäkisen isä Arto, valittiin vuoden lentopalloilijaksi 1975 ja 1976.

Kauden liigapelaaja, naiset
Jalissa Trotter, Pölkky Kuusamo

Toisella Suomen kaudellaan Jalissa Trotter johti passarina ja kokemuksellaan Pölkky Kuusamon Suomen mestaruuteen. Trotter valittiin kolmasti kauden aikana kuukauden tähdistöön Pelikentillä ei Jalissaan enää nähdä, hän toimii kotimaassaan Butlerin yliopiston apuvalmentajana.

Kauden naisliigapelaaja on valittu vuodesta 1996 lähtien. Valinnan tekevät liigapelaajat äänestämällä. Palkinto on mennyt eri pelaajalle joka kerta sitten vuoden 2007, kun Hanna-Kaisa Torkkeli sai palkinnon urallaan toisen kerran. Torkkelin lisäksi vain Saara Loikkanen on voittanut palkinnon kahdesti.

Kauden läpimurtopelaaja, miehet
Luka Marttila, Hurrikaani-Loimaa

18-vuoden ikäisenä ensimmäisen liigakautensa aloittaneen Luka Marttilan ensimmäinen liigakausi oli heti todella vahva läpilyönti kotimaisen lentopallon huipputasolle miehissä. Hurrikaani-Loimaata edustava Marttila teki ensimmäisellä liigakaudellaan runkosarjassa peräti yli 13 pistettä ottelua kohden ollen 12:nneksi paras pistemies ja 16,5 pistettä pudotuspeleissä ollen niiden kuudenneksi paras pistemies. Marttilan vire kesti upeasti läpi kauden ja nuorukainen esiintyi liigassa kuin olisi pelannut siellä jo vuosia.

Kauden Läpimurtopelaaja on valittu vuodesta 2016 lähtien, tätä ennen 1989-2015 palkinto kulki nimellä vuoden tulokas. Valinta suoritetaan yleisöäänestyksellä. Marttila palkittiin tällä kaudella myös kauden poikajuniorina.

Kauden läpimurtopelaaja, naiset
Neea-Maria Joki, LP Kangasala

Sekä hakkurina että yleispelaajana esiintynyt Neea-Maria Joki teki läpimurtonsa Mestaruusliigassa 17-vuotiaana hopeajoukkue LP Kangasalan paidassa. Edelliskaudella Kuortaneen ryhmässä Joki teki jo itseään tunnetuksi niin liigassa kuin nuorten maajoukkueissa, mutta päättyneellä kaudella kovassa finaalijoukkueessa Joen otteet nousivat vielä selkeämmin esille. Monipuolinen urheilija, jonka kehitystä on upeaa seurata jatkossakin.

Viime vuonna Joki palkittiin kauden naisjuniorina.

Kauden Läpimurtopelaaja on valittu vuodesta 2016 lähtien, tätä ennen 1989-2015 palkinto kulki nimellä vuoden tulokas. Valinta suoritetaan yleisöäänestyksellä.

Kauden liigatuomari
Kenneth Aro

Liigapelaajien äänestämänä Kauden liigatuomarin palkinto on erityisen arvostettu. Itsekin pelaajana Suomen mestarina Kenneth Aro ymmärtää pelin hengen mainiosti nyt jo erittäin kokeneena tuomarina.

Aiemmin Aro on palkittu kauden erotuomarina kolmasti (2009, 2014, 2018) sekä kauden liigatuomarina kahdella edelliselläkin kaudella (2020, 2021). Aro on palkittu myös kauden beach volley erotuomarina 2004.

MESTARUUSLIIGAN TÄHDISTÖT 2021-2022

Miesten Mestaruusliigan tähdistö:
Mikko Esko, VaLePa Sastamala (4. kerta)
Ali Fazli, Raision Loimu
Sauli Sinkkonen, Akaa-Volley
Miki Jauhiainen, Savo Volley
Sakari Mäkinen, VaLePa Sastamala
Andrus Raadik, Savo Volley (2. kerta)
Voiito Köykkä, Akaa-Volley

Naisten Mestaruusliigan tähdistö:
Jalissa Trotter, Pölkky Kuusamo
Iina Andrikopoulou, LP Viesti
Roosa Laakkonen, LP Kangasala (2. kerta)
Vera Klimovich, Hämeenlinnan Lentopallokerho
Ronja Heikkiniemi, LP Kangasala (2. kerta)
Carlyle Nusbaum, Pölkky Kuusamo
Netta Laaksonen, LP Viesti

Back to top