Skip to Content

Aikuisten sarjamääräykset, 2023-2024

05.10.2023

1.   SÄÄNNÖT JA MÄÄRÄYKSET  

Länsi-Suomen aikuisten lentopallosarjoissa noudatetaan lentopallon sääntöjä, Suomen Lentopalloliiton kilpailusääntöjä ja sarjamääräyksiä sekä näitä alueellisia sarjamääräyksien lisäyksiä.
https://www.lentopallo.fi/kilpailu/kilpailusaannot-sarjamaaraykset-ja-poytakirjat/


2.    SARJAT, SARJAJÄRJESTELMÄ, PELITAVAT 

Aluesarja, miehet ja naiset
Paikallissarja, miehet ja naiset
Jokainen sarja pelataan alueella yhtenä kokonaisuutena.
Joukkueiden määrästä ja sijanneista riippuen, sarjat pyritään pelaamaan maantieteellisissä alkulohkoissa, maakunnissa.

Kaikissa sarjoissa järjestetään alueelliset lopputurnaukset, joihon joukkueiden osallistumismäärä ja -oikeudet määräytyvät alkulohkojen osallistujamäärien ja sijoitusten mukaan.

Alkulohkoista riippuen ottelut pelataan kahden voittoerän, kolmen voittoerän tai kolmen erän peleinä ja ottelut pelataan joko yksittäisinä peleinä tai 3 joukkueen turnauksina.

3.   PELAAJAMÄÄRÄT, PELIOIKEUDET 

Aikuiset ja A-ikäiset pelaajat, jotka pelaavat Mestaruusliigassa tai Liiton M2, M1, N2, N1 sarjoissa eivät voi pelata alueen aikuisten sarjoissa.

B-C-ikäiset pelaajat, jotka pelaavat Mestaruusliigassa tai Liiton M2, M1, N2, N1 sarjoissa pelaavat voivat pelata alueen aikuisten alue- tai paikallissarjoissa oman seuransa yhdessä joukkueessa. Ilmoitus/lupa aina alueen kilpailuryhmältä/aluejaostolta.
Mikäli seurassa ei ole alueen sarjoissa joukkuetta voi em. nuori pelata toisen seuran yhdessä joukkueessa (kaksoisedustus). Ilmoitus/lupa aina alueen kilpailuryhmältä/aluejaostolta.  

Alueen sarjassa pelaavat B-C-nuoret voivat tehdä kehitys-, tms. pelaajasopimuksen ylemmän sarjan joukkueen kanssa, Mestaruusliigan, Liiton M2, M1, N2, N1 joukkueen kanssa.

”Alhaalta voidaan siirtyä, kehityksen kannalta kokeilemaan, ylempään sarjaan.”


4.   VAIHTO-OIKEUDET, LOUKKAANTUMINEN 

Mikäli joukkueella on käytössä 7 pelaajaa, joista yksi on kirjattu erään liberoksi ja kenttäpelaaja loukkaantuu, niin libero-pelaaja voi tarvittaessa korvata loukkaantuneen kenttäpelaajan TAI joukkue voi jatkaa pelaamista 5:llä pelaajalla mutta silloin liberon käyttö ei ole sallittua, eikä libero voi siirtyä vaihtopelaajaksi.

Mikäli joukkue tulee vajaaksi, esim. loukkaantumisen kautta, voi joukkue jatkaa pelaamista vajaalla mutta loukkaantunut pelaaja ei voi tulla takaisin peliin kesken erän.  

Jos joukkue ei saa pakottavista syistä täyttä joukkuetta, voi pelin aloittaa vajaalla. Kesken erän pelaajamäärää ei voi kasvattaa. Minimipelaajamäärä, loukkaantumisten tms. vuoksi on neljä (4) pelaajaa. 

Joukkueella on oltava vähintään 7 pelaaja (pl. libero), jotta voi suorittaa pelaajavaihtoja. 

5.    LIBERON KÄYTTÖ 

Joukkueessa on oltava vähintään 7 pelaajaa, jotta joukkue voi käyttää liberoa.  
Libero on ottelussa eräkohtainen (vrt. Masters-sarjat).

6.    PELIPASSIT 

Aluesarja miehet ja naiset; Aikuisten kuntopassi tai nuorten kilpapassi.
Paikallissarja miehet ja naiset; Aikuisten kuntopassi tai nuorten kilpapassi.

Mikäli A-C-nuori pelaa vain alueen sarjoissa (ei nuorten SM-sarjaa), hänellä riittää ”aikuisten kuntopassi”


https://www.lentopallo.fi/kilpailu/pelipassit/

7.    TUOMAROINTI JA KORVAUKSET  

Otteluissa on 1 tuomari, joka on koulutuksen käynyt, tuomarilisenssin maksanut ja 15 vuotta täyttänyt.


Tuomarikorvaukset

Kaikissa alueen sarjoissa (M/N aluesarjat , M/N paikallissarjat)
3 voittoerän ottelut43 €/ottelu
3 erän ottelut 40 €/ottelu
2 voittoerän ottelut37 €/ottelu

Miesten ja naisten aluesarjan otteluissa, turnauksen järjestäjän tai yksittäisen ottelun järjestäjän tulee järjestää otteluun rajatuomarit (2 henkilöä/ottelu).  
Mikäli rajatuomareita ei ole, tuomarilla on oikeus, miesten aluesarjassa 25 €/ottelu ja naisten aluesarjassa 20 €/ottelu lisäkorvaukseen.

Mikäli tuomari ja järjestävä seura eivät keskenään sovi toisin, tuomarikorvaukset maksetaan tuomarin ilmoittamalle pankkitilille ottelun jälkeen, viimeistään saman kuukauden lopussa tai mikäli ottelu pelataan kuun loppupuolella, mahdollisimman pian, seuraavan kuukauden aikana. Järjestävä seura on velvollinen ilmoittamaan maksusuorituksen tulorekisteriin verohallinnon antamien ohjeiden mukaan.
https://www.lentopallo.fi/palvelut/erotuomarit/erotuomaritoiminta/erotuomarikorvaukset.html

8.    TULOSPALVELU JA TULOSTEN LÄHETYS 

Lännen aikuisten otteluohjelmat ja tulokset ovat nähtävissä Lentopalloliiton Torneopal-tulospalvelusta.

Kaikissa alueen sarjoissa (alue- ja paikallissarjat) käytetään mobiilipöytäkirjaa. 

Joukkueiden on poimittava/listattava hyvissä ajoin ennen peliä pelaajansa mobiilipöytäkirjan pelaajaluetteloon tulospalvelussa, josta tuomari tarkastaa pelipassit aina ennen ottelua.

9.    ILMOITUS TURNAUKSESTA/OTTELUSTA, PELIEN MAHDOLLINEN SIIIRTO/LUOVUTUS 

Turnauksiin on ohjelmassa merkitty peliaikaa yleensä 1-2 viikkoa tai yksittäisissä peleissä jopa useita viikkoa/kuukausia.

Kotijoukkue/turnauksen järjestäjä määrää peliajan, joka on laitettava TorneoPal-tulospalveluun vähintään kolme (3) viikkoa ennen turnausta/ottelua ja samalla ilmoitettava sähköpostilla tms. ottelusta/turnauksesta vierasjouk­kueelle (-ille), tuomarinimeäjälle, mahdollisesti jo nimetylle tuomarille ja kilpailuvastaavalle.

Mikäli ottelu/turnaus EI sovi joukkueelle ja/tai sitä EI voida pelata sille määrättynä aikana, esteestä ja/tai siirrosta on ilmoitettava HETI otteluun nimetylle tuomarille, vastustajalle (-ille), kilpailuvastaavalle ja tuomarinimeä­jälle.

Kotijoukkue/turnauksen järjestäjä tarjoaa kerran uutta peliajankohtaa mutta mikäli sekään ei sovi, eikä joukkue pysty kohdassa 3 mainituilla ehdoillakaan osallistumaan otteluun/turnaukseen, merkitään ottelu/ottelut siinä turnauksessa luovutetuiksi lohkon pelitavan mukaisesti (0-2 tai 0-3) mutta joukkue voi jatkaa normaalisti sarjassa. 

HUOMIOI KUITENKIN SEURAAVAA: 
Jos joukkueelta tulee peruutus vasta 1-10 pv ennen turnausta, peruva joukkue joutuu korvaamaan järjestävälle seuralle salin vuokrasta tms. peruuntumisesta mahdollisesti aiheutuvat kulut. 

Ole aktiivinen, kun olet saanut sarjaohjelman, ilmoita heti sähköpostitse otteluiden sopimattomista ajankohdasta järjestävälle seuralle, kilpailuvastaavalle ja tuomarinimeäjälle. 

Jos joukkueessa pelaa A-C nuoria, jotka pelaavat myös liiton SM-sarjaa, huomioikaa em. sarjojen ohjelmat/turnauspäivät ja ilmoittakaa lohkonne muille joukkueille asiasta heti sarjan alussa.

10.   AIKATAULUT 

Turnaukset/ottelut on pyrittävä pelaamaan ohjelmaan merkityllä ajalla. Syyskierrokselle merkityt pelit tulee olla pelattuna ko. kalenterivuoden loppuun mennessä.
Kevätkierrokselle merkityt ottelut tulee olla pelattuna em. sarjojen ot
teluohjelmaan merkittyyn alkusarjan viimeiseen ajankohtaan mennessä.


11.   VASTALAUSEET, EPÄSELVYYDET TMS. HUOMIOT 

Alueen sarjojen erilliset sarjamääräyksien poikkeavuudet, peliluvat, tulkinnat tms. asiat käsittelee aluejaosto/kilpailu­ryhmä, jolle myös osoitetaan alueen aikuisten sarjojen vastalauseet liiton kilpailusääntöjen mukai­ses­ti.
(Kilpailusäännöt, 31 §)


Back to top