Skip to Content

Veljekset uudelleen Slovakian kimppuun – nyt vieraskentällä

Kaksi huimaa viisieräistä peliä Kultaisessa liigassa edellisissä kamppailuissaan pelannut miesten lentopallomaajoukkue on ehtinyt jo vaihtaa maisemaa Turusta Slovakiaan, jossa se kohtaa isäntämaan lauantaina kello 19. Voitto Slovakiasta pitäisi mahdollisuudet lohkovoittoon ja Final Four -lopputurnaukseen täysin omissa käsissä kahteen tulevaan kotiotteluun Tampereella.

Slovakia ja Suomi kohtaavat lauantaina Nitrassa kello 19 Suomen aikaa. Ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä Yle TV2:ssa kello 18.50 alkaen. Selostajana Kalle Pallonen ja asiantuntijana Mikko Esko.

Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen päättyi viime sunnuntaina Turussa Suomen 3-2 -voittoon. Tappioton Tsekki johtaa puolessa välissä (3/6 kierrosta pelattu) lohkoa kahdeksalla sarjapisteellä, kun Suomella on kasassa pisteitä kuusi. Viro on kerännyt pisteitä kolme ja Slovakia yhden.

Päävalmentaja Joel Banks analysoi perjantaina Nitrassa vielä sunnuntaista kotiavausta, mutta katsoi jo tietysti enemmänkin eteenpäin lauantain seuraavaan koitokseen.

-Kuusi pistettä kolmesta ensimmäisestä pelistä, avauspuolikkaasta, on hyvä pistesaalis. Olemme parantaneet peliämme pelien edetessä.

-Slovakia- peli oli haastava, he tulivat peliin selkeästi sellaisella asenteella, ettei heillä ollut mitään hävittävää. Heillä oli alla kaksi tappiota ja se teki heistä vaarallisia. Slovakia pelasikin vapautuneesti ja me taas olimme turhan jännittyneitä.

-Löysimme kuitenkin keinot voittaa pelin ja se oli hieno asia. Olemme oppineet jokaisesta pelistä jotain, etenkin näistä kahdesta tiukasta pelistä.

-Maanantaina ja tiistaina huilasimme, keskiviikkona oltiin jo täydessä harjoittelussa. Motivaatiotaso on todella korkealla ja kaikki haluavat pelata paremmin kuin sunnuntaina kotonaan. Kaikki halusivat esittää parastaan kotona ja se ehkä vähän laittoi ”käsijarrua” päälle.

-Kova peli tulossa, joka on samalla Slovakian ensimmäinen kotipeli. Käytännössä kaikki pelit ovat nyt ”finaaleja” tästä eteenpäin Kultaisen liigan osalta.

Slovakia ei selviytynyt ainoana tästä Kultaisen liigan lohkon joukkueista tulevan loppukesän EM-kisoihin. Se oli oman karsintalohkonsa kakkonen Espanjan jälkeen, mutta ei lohkokakkosten vertailusta kisapaikkaa saavuttanut. Tuosta karsintajoukkueesta nyt eivät ole mukana mm. Savo Volleyn Jakub Kovac , Tomas Krisko sekä Peter Michalovic.

Samalla katkesi myös Slovakian kahdeksien perättäisten EM-kisojen (2007-2021) putki. Parhaimmillaan Slovekia oli EM-kisoissa tuolloin viides vuonna 2011.

Slovakian päävalmentajana on Steven Vanmedegael, joka on Suomen päävalmentajalle enemmän kuin tuttu vastapeluri. Joel Banks valmensi vuosia Belgian toista suurseuraa Maaseikia ja Vanmedegael on puolestaan ollut sen toisen suuren, Roeselaren päävalmentaja 2019 lähtien. Vanmedegael on johtanut joukkueen nyt kolmeen viime mestaruuteen Belgian liigassa.

Passivastuun ovat Kultaisessa liigassa jakaneet ensimmäistä maajoukkuekesäänsä pelaava 26-vuotias VKP Bratislavan Matus Jalovecky ja Turussa pelannut jo kymmenkunta kautta maajoukkueessa nähty Filip Palgut.

Hakkurina pelaa Karlosvarskon 28-vuotias Patrik Lamanec Lamanec oli poissa vatsataudin takia Viro-pelistä, mutta mätti jSuomen vastaan 27/+24 ja Tsekki-pelissä 16/+10.

Yleispelaajat ovat Karlovarskon jakub Ihnat sekä ukrainalaisen Puolan liigaan pelanneen Barkom Lvivin Julius Firkal. Keskellä on nähty Dukla Liberecin Simon Krajcovic, kotimaan liigassaan Spartak Myjavassa pelaava Michal Zeman sekä Ceske Budejovicen riveissä pelaava joukkueen tutuin nimi Peter Ondrovic. Liberona pelaa Slavia Svidnikin Marian Vitko.

Suomi on kohdannut Slovakian miesten maaottelussa 32 kertaa voittaen peleistä 21. Edellinen panoksellinen ottelu maiden välillä oli ennen viime viikon Turun kohtaamista kesäkuussa 2017 Maailmanliigassa, sen Suomi voitti 3-0. Noissa kohtaamissa Slovakian nykyjoukkueesta mukana on vain Peter Ondrovic.

Samaan aikaan ottelun kanssa pelataan lohkon toinen pari Viro – Tsekki Tartossa.

Tampereella nähdään kaksi viimeistä Veljesten lohkovaiheen ottelua Tsekkiä vastaan ensi keskiviikkona 14.6. ja Viroa vastaan lauantaina 17.6.

Lipunmyynti: https://www.lippu.fi/artist/kultainen-liiga/

Kolmen lohkon voittajat selviävät Kultaisen liigan Final 4-lopputurnaukseen 24.-25.6. isäntämaa Kroatian lisäksi. Jos Kroatia voittaa oman lohkonsa (lohko B), lohkon kakkosen selviää lisäksi lopputurnaukseen.

Kultaisen liigan finalistit (+ mahdollinen isäntämaa) selviävät edustamaan Eurooppaa Challenger Cupiin, jossa kuusi maanosien liigojen parasta mittelevät Nations Leaguen huonoimman ja turnauksen isäntämaan kanssa paikasta Nations Leagueen seuraavaksi kesäksi 2024.

Lohkon C tilanne

SijaJoukkueVoitotTappiotEräsuhdePisteet
1Tsekki309-48
2Suomi218-56
3Viro124-63
4Slovakia033-91

Suomen kokoonpano Slovakia-ottelussa
(maaottelumäärä Turun Slovakia ottelun jälkeen)

Passarit:
9 Välimaa, Santeri (5), Hurrikaani-Loimaa, 192
20 Ivanov, Fedor A (49), Giessen (GER), 195

Hakkurit:
12 Nikula, Aaro (27), 22-23 Benfica (POR), 212
13 Jokela, Joonas (51), Savo Volley, 202

Liberot:
8 Köykkä, Voitto (28), Gdansk (POL), 179
19 Breilin, Niklas (47), Giessen (GER), 178

Yleispelaajat:
1 Antti Ronkainen C (68), Plessis-Robinson (FRA) 189
3 Hänninen, Jiri (18), 22-23 Menen (BEL), 193
7 Suihkonen, Niko A (60), Plessis Robinson (FRA), 190
10 Luka Marttila (14), Monza (ITA) 197

Keskipelaajat:
6 Tyynismaa, Petteri (3), Akaa-Volley, 202
11 Haapaniemi, Miika (5), Hurrikaani-Loimaa, 203
15 Leinonen, Miro (12), VaLePa, 205
17 Savonsalmi, Severi (26), 22-23 VaLePa, 210

Päävalmentaja Joel Banks
Apuvalmentajat Oskar Muurinen ja Mikko Häyrinen
Fysiikkavalmentaja Teemu Rauhala
Tilastot Ari-Heikki Kulmala
Joukkueenjohtaja Satu Lehto
Fysio Tom Kåla
Lääkäri Petri Helenius

Miesten maajoukkueen kokoonpanosta lisää
https://www.lentopallo.fi/maajoukkueet/veljekset/joukkueen-esittely-ja-kokoonpano/

Suomen otteluohjelma Kultaisessa liigassa 2023
27.5. klo 21:00 Viro – Suomi, Tartto 3-1
31.5. klo 20:00 Tsekki – Suomi, Zlin 3-2
4.6. klo 14:00 Suomi – Slovakia, Turku 3-2
10.6. klo 19:00 Slovakia – Suomi, Nitra
14.6. klo 18:00 Suomi – Tsekki, Tampere
17.6. klo 20:00 Suomi – Viro, Tampere

Teksti: Toni Flink
Kuvat: Antti Saarimaa

Back to top