Vastuullinen Lentopallo
SUOMEN LENTOPALLON YMPÄRISTÖVASTUUSUUNNITELMA, TAUSTA JA KOKONAISUUS
Lentopallon keskeisten tapahtumien ja toiminnan läpileikkaavaksi ja yhdeksi tärkeimmistä teemoista on valittu vastuullisuus. Tämä tarkoittaa läpileikkaavaa toteutusta koko liiton organisaation, toiminnan, tapahtumiemme kautta – turnausjärjestäjistä vapaaehtoisiin ja pelaajista katsojiin – toimimme vastuullisesti, oli kyse sitten ympäristöstä, ihmisistä tai yhdenvertaisuudesta.
Toimintamme ohjenuorina toimivat YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ja asiantuntijatahona vastuullisuuskumppaninamme toimii kestävän kehityksen asiantuntijaorganisaatio Ekokumppanit Oy.
Vastuullisuussuunnitelmamme on jaettu seuraaviin osa-alueisiin:
- Ilmastonmuutos – YMPÄRISTÖVASTUU
- Edullista ja puhdasta energiaa
- Kestävät kaupungit ja yhteisöt
- Ilmastotekoja
- Luonnonvarojen käyttö ja kiertotalous – YMPÄRISTÖVASTUU
- Puhdas vesi ja sanitaatio
- Vastuullista kuluttamista
- Ihmisoikeudet ja vastuullinen toiminta – SOSIAALINEN VASTUU
- Terveyttä ja hyvinvointia
- Sukupuolten välinen tasa-arvo
- Eriarvoisuuden vähentäminen
- Avoimuus ja yhteistyö – SOSIAALINEN- JA TALOUDELLINENVASTUU
- Rauha, oikeudenmukaisuus ja hyvä hallinto
- Yhteistyö ja kumppanuus
- Tasa-arvo, yhdenvertaisuus sekä kaikkien kansainvälisiin ja massatapahtumiin osallistuvien ihmisten terveys ja hyvinvointi ovat arvoja, jotka ohjaavat Suomen Lentopalloliiton, sen tapahtumien ja kisaorganisaatioiden toimintaa.
- Suomen Lentopalloliitto on tehnyt strategisen linjauksen kehittää sekä miesten että naisten ylimmän sarjatason toimintaa tasapuolisesti, yhteisen Mestaruusliiga-brändin alla. Junioritasolla poikajuniorien määrä on jäänyt selvästi jälkeen tyttöjuniorien määrästä, mistä johtuen Lentopalloliitto on käynnistänyt vuonna 2020 Veljekset -projektin, jonka tavoitteena on kasvattaa poikaharrastajien määrää lentopallossa. Myös kansainvälisellä tasolla tasa-arvo on tärkeässä osassa; mm. molempien sukupuolten EM-turnauksissa on varattuna samansuuruinen palkintorahapotti, joka jaetaan samalla tavalla sarjasta riippumatta.
- Tuoreen kansainvälisen katsojatutkimuksen (Nielsen Fan Insights, 2021) mukaan lentopallo erottuu tasa-arvoisuudellaan myös katsojien näkökulmasta. Tutkimuksen mukaan 54 % lentopalloyleisöstä seuraa sekä miesten että naisten lentopalloa, 25 % vain naisten lentopalloa ja 21 % vain miesten lentopalloa. Luvut jakautuvat tasaisemmin kuin missään muussa tutkimuksessa mukana olleessa lajissa.
- Yleisötapahtumiemme osalta yhdenvertaisuus otetaan huomioon muun muassa lippujen hinnoittelussa, jonka myötä mahdollisimman monelle tarjotaan mahdollisuus päästä seuraamaan kisoja paikan päältä. Lippujen hinnoittelussa on myös huomioitu erityisryhmät.

SUOMEN LENTOPALLON YMPÄRISTÖVASTUUSUUNNITELMA VUOSILLE 2022-2023
Ympäristövastuusuunnitelmamme on osa koko Suomen Lentopalloliiton vastuullisuussuunnitelmaa. Useita suunnitelman osa-alueita on toteutettu ja testattu jo vuoden 2021 tapahtumissa. Vuodesta 2022 eteenpäin tavoitteemme on laajentaa tekoja ja rakentaa toimiva käytännön malli tulevien vuosien toteutukseen, tavoitteena saada suunnitelman toimenpiteet osaksi perustoimintaa.
Tutustu ympäristövastuusuunnitelmaan kokonaisuudessaan tästä.

SUOMEN LENTOPALLON YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2022-2023
Mitä on yhdenvertaisuus?
Yhdenvertaisuuslain mukaan ketään ei saa syrjiä iän, etnisen tai kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, poliittisen toiminnan, ammattiyhdistystoiminnan, perhesuhteiden, terveydentilan, vammaisuuden, seksuaalisen suuntautumisen tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella. Syrjintä on kielletty riippumatta siitä, perustuuko se henkilöä itseään vai jotakuta toista koskevaan tosiseikkaan tai oletukseen.
Yhdenvertaisuus on perusoikeus. Oikeudenmukaisessa yhteiskunnassa kaikilla ihmisillä tulee olla yhdenvertaiset mahdollisuudet kouluttautua, tehdä töitä ja saada erilaisia palveluja.
Yhdenvertaisuussuunnittelulla on neljä päätavoitetta:
1) Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo pyritään saamaan olennaisina osina liiton ja seurojen toimintatapoihin
2) Tehostetaan yhdenvertaisuuteen edistävää toimintaa liitossa ja seuroissa
3) Tehostetaan viestintää ja keskustelua yhdenvertaisuusasioista
4) Tehdään selkeästi kirjatut toimintaohjeet syrjintätapauksiin
Tutustu yhdenvertaisuussuunnitelmaan kokonaisuudessaan tästä.

SUOMEN LENTOPALLOLIITON ANTIDOPINGOHJELMA 2022
Vuotta 2022 koskevan toteutusohjelman tarkoituksena on linjata, sitouttaa ja konkretisoida Lentopalloliiton toimintaverkostossa tehtäviä antidoping-toimenpiteitä.
Suomen Lentopalloliitto noudattaa kulloinkin voimassa olevaa Suomen antidopingsäännöstöä ja liiton kurinpitosäännöt kattavat antidopingsäännöstön.
Tutustu vuoden 2022 antidopingohjelmaan kokonaisuudessaan tästä.