Aapon ajatuksia
2023 aluevalmennuksesta
Aluevalmennus 2023 toteutui suunnitellulla tavalla. Valmennusohjelmaan kuuluivat yksittäiset aluetreenit, alueleiripäivät sekä aluejoukkueen viimeistelyleirit että alue-SM-turnaukset. Positiivisia merkkejä nähtiin aluevalmennuksen saralla, kun pelaajat aktivoituivat pandemia-ajan jälkeen osallistumaan aluevalmennustapahtumiin. Osallistujamäärät olivat suurempia kuin koronan aikana, ja toivottavasti tämä myönteinen suhtautuminen aluetapahtumiin jatkuu.
Tulemme jatkossakin tarjoamaan aluevalmennusta, johon sisältyvät E- ja D-ikäisten tehotreenit sekä (tyttöjen ja poikien) yläkoululeiritykset. On myös tiedossa, että vuonna 2024 Lännen alueella järjestetään C-ikäisten aluemestaruusturnaus, ja toivomme löytävämme innokkaita seuroja turnauksen järjestämiseen. B-ikäisten osalta vastaava järjestelyvuoro on Pohjoisen alueella.
Vuoden 2023 aluemestaruusturnaukset sujuivat hyvin Lännen osalta. Rovaniemen C-ikäisten turnauksessa meidän jokainen aluejoukkueemme ylitti päävalmentajan odotukset pelaamisen tasossa ja jokainen joukkueemme paransi peliesityksiään turnauksen edetessä, erityisesti verrattuna edellisviikon viimeistelyleiriin. Tämä kehityskäyrä osoittaa, että turnauksissa voidaan todella kehittää pelaajia ja turnausvalmennuksella on merkittävä rooli tässä kehityksessä. Haluan kiittää aluevalmentajiamme tästä.
Tätä turnausvalmentamisen toimintatapaa voisi mielestäni hyödyntää myös seuroissa. Yksi esimerkki on leiriviikonlopun järjestäminen oman kotiturnauksen yhteyteen. Yön yli nukkuminen ja seuraavana päivänä asioiden kertaaminen vaikuttavat myönteisesti pelaajien oppimiseen. Tähän perustuu myös yläkoululeiritysten teho. Yön yli tapahtuman tai leirin järjestäminen vaatii tietysti vaivannäköä ja suunnittelua. On olemassa useita eri järjestelytapoja, mutta kotimajoitus ja kotiruokailu ovat erinomainen vaihtoehto. Myös niiden ympärille on mahdollista rakentaa joukkueen yhteistä ajanviettoa ja toimintaa. Alueellamme on paljon kokemusta erilaisten leiriviikonloppujen järjestämisestä. Kysy tarvittaessa apua kokeneemmilta valmentajilta/ joukkueenjohtajilta.
Lännen B-joukkueiden pelitaso Joensuun turnauksessa vastasi odotuksia. Turnauksen sijoitus riippuu myös aina muiden joukkueiden suorituksista, mutta tiesimme, että Lännen joukkueet pystyvät pelaamaan laadukasta lentopalloa. Tällä kertaa Lännen joukkueiden taso oli turnauksen parasta. Sekä tytöt että pojat saivat ansaitusti palkinnon hyvästä pelistään. Myös 2-joukkueiden pelin taso oli hyvää ja vain hieman mitalijoukkueiden alapuolella.
Jos jonkun mielestä B-ikäisten turnausmenestys oli hieno juttu, mielestäni siihen on hyvin selkeä ja yksinkertainen syy ja se on toistettavissa. On hyvä korostaa, että juuri Lännen 07-ikäluokan hyvä pelin taso ei ollut yllätys.
Kyseisessä ikäluokassa on sekä tytöissä, että pojissa useammalla paikkakunnalla tehty systemaattista harjoittelua vähintään D-ikäisistä lähtien. Useampi alueen 07 joukkue on tehnyt aktiivisesti tavoitteellista fysiikkaharjoittelua, sekä lajiharjoittelua pidemmän aikaa, mikä mahdollisesti on luonut sopivan kilpailullisen ympäristön, kannustanut kehittymään ja kiinnittämään huomion tekemisen huolellisuuteen. Sattumaa on ehkä se, että moni saman ikäluokan joukkue eri seuroissa on yhtä aikaa sattunut tekemään tämänkaltaista harjoittelua ja siksi kyseisen ikäluokan aluejoukkueemme pärjäsivät. Ehkä ko. joukkueet ovat tässä pystyneet kirittämään toinen toisiaan.
Tämän kaltainen systemaattinen harjoittelu vaatii aktiivisia vanhempia, valmentajia ja pelaajia. Kyseisiä joukkueita yhdistää myös se, että kukaan ihminen ei ole tehnyt valmennustyötä yksin. Useassa seurassa valmennus on ollut yhteistyötä eri osaajien ja tahojen välillä. Kenenkään ei tarvitse osata kaikkea yksin. Erityisesti fysiikkaharjoitteluun kannattaa kysyä apua, mikäli riittävää osaamista asiaan ei löydy. Fysiikka, eli ominaisuusharjoittelu nostaa kunkin pelaajan henkilökohtaisen potentiaalitason korkeammalle kuin mitä se ilman fysiikkaharjoittelua olisi. Fysiikkaharjoittelun puute nostaa rasitusvammojen syntymisen todennäköisyyttä harjoiteltaessa enemmän.
Alueellamme on hyviä esimerkkejä siitä, että joukkueenjohtaja on ollut se kokoava voima joukkueen ympärillä. Ihminen, joka on koonnut joukkueelle valmennuksen palapelin. Tämä korostaa sitä, että monenlaiset osaajat pystyvät auttamaan joukkuetta.
Kehotan tekemään joukkueen valmennuksen sisällä itsereflektointia siitä, mitä me osaamme, missä me olemme hyviä. Missä asioissa meillä ei ole riittävästi osaamista ja kuka/ketkä siitä asiasta tietää enemmän? Ketkä meitä voisivat auttaa, mihin asiaan tarvitsemme koulutusta?
Huomatkaa, että meidän alueellamme toimii yrityksiä, jotka auttavat niin fysiikka- kuin lajivalmennuksessa. Lentopalloliitto, alueelliset liikuntajärjestöt ja yritykset järjestävät koulutuksia tarvittaessa yksittäisille seuroille/joukkueille tai jopa valmentajille. Lännen aluevalmennustapahtumat ovat avoimia kaikille valmentajille. E- ja D-tehotreenit ja yksittäiset aluetreenit ympäri aluetta ovat hyvä paikka tulla juttelemaan toisten valmentajien kanssa ja erityisesti treeniä pitävän aluevalmentajan kanssa. Alue- ja tehotreenit pyrkivät olemaan matalan kynnyksen koulutustapahtumia ja ideoiden synnyttämisen paikkoja.
Kohdatessasi aluevalmentajan voit aina kysellä heiltä ajatuksia valmennuksesta ja pelaamisesta. Apua, vertaistukea ja osaamista valmennukseen alueellamme kyllä on, kunhan uskaltaudut vain sitä kysymään.
Kaikilla ei tarvitse olla huippu-urheiluun tähtääviä tavoitetta, pääasia on, että saamme nuoret liikkumaan ja nauttimaan liikunnasta lentiksen parissa. Mutta mikäli tavoitteellinen urheilu kiinnostaa, resepti on varsin yksinkertainen. Paljon systemaattista ja tarkoituksenmukaista harjoittelua.
Aapo Rantanen
Lännen päävalkku
Kuvia aluekisoista, kuvaajat
Rovaniemi: Mari Mäki-Knuuttila
Joensuu: Jani Kantokoski