Skip to Content

Pentti Uusi-Illikainen – in memoriam

Pitkän linjan lentopallovaikuttaja, Suomen Lentopallon Hall of Famen jäsen, taloustirehtööri Pentti Uusi-Illikainen menehtyi pyhäinpäivänä 4.11.2023 90 vuoden ikäisenä.

PUI, kuten häntä yleisesti kutsuttiin, syntyi 13.8. 1933. Lapsuuskoti oli Pudasjärven kunnan Livon kylässä. Koulutusta oli tarjolla vain kansakoulun verran ja ihmisten elämäura käsitti yleensä maatalous- ja metsätöitä. Metsätöistä PUIkin aloitti. Mutta eteenpäin oli nuoren miehen mieli. Kaupan ala tuntui hyvälle. Omatoiminen opiskelu antoi luontaisten taipumusten lisäksi alkueväät uralle. Ranuan Osuuskaupasta ura alkoi.

Ranualta PUI siirtyi 1966 takaisin tekopitäjään Pudasjärven Osuuskaupan markkinointipäälliköksi ja 70-luvun lopussa Taivalkoskelle paikallisen Osuuskaupan toimitusjohtajaksi. Taivalkoskelta työ kuljetti PUIta Kuusamon kautta Ouluun.

Lentopallokärpänen puraisi PUIta jo kotikylällä. Lentopallo tuli Livolle syksyllä 1951. Ensin pelattiin kotikylällä, kunnes 1953 pidettiin pitäjänmestaruuskisat Kurenalla, Pudasjärven keskustassa muita Pudasjärven kyliä vastaan. Livon joukkueessa pelasi tietenkin PUI. Livo yllätti ennakkosuosikit ja nappasi yllättäen pitäjänmestaruuden. Se oli nuoruusvuosien kohokohta, joka sai PUIn kiintymään lentopalloon loppuiäksi.

PUI arvioi kuitenkin, etteivät hänen kykynsä riittäisi huipulle pelaajana ja suuntasi tarmonsa valmennus- ja järjestöpuolelle. Tuomarin pukkikin tuli tutuksi. Toki pelaaminenkin jatkui. Kun PUI palasi kotipitäjään 1966, alkoi Pudasjärven lentopallon voimakas kehittäminen. Herätettiin seuran lentopallojaosto henkiin, lähdettiin mukaan sarjatoimintaan, käynnistettiin nuorisotoiminta ensin pojille ja kohta myös tytöille. Miesten ykkösjoukkueen valmentajana PUI oli yli kymmenen vuotta.

Ura eteni pian myös Pohjois-Pohjanmaan piirin lentopallojaostoon ja sen pitkäaikaiseksi puheenjohtajaksi. Mukaan tuli myös Suomen Lentopalloliiton valtuusto ja hallitus, jonka jäsen hän oli 14 vuotta. Liiton minitoimikunnan puheenjohtajaksi PUI valittiin 1984 ja nuorisovaliokuntaa hän johti 1978–86. Silloin aloitettiin systemaattinen nuorisotoiminnan kehittäminen liitossa. Järjestettiin muun muassa ensimmäinen Power Cup 1985. PUIta voidaan pitää tämän suurtapahtuman isänä.

Ouluun PUI muutti asumaan 1988 ja pian alkoi tapahtua. Oulusta oli tippunut muutama vuosi aiemmin Kisko pois miesten mestaruussarjasta. Kun vetämässäni piirijaostossa pohdittiin tämän aukon täyttämistä, ryhtyi PUI vetämään hanketta ja sen tuloksena syntyi lentopalloseura Etta, jonka jäseniksi saatiin niin SVUL:n kuin TUL:n seurat. Kun Etta tarvitsi kipeästi toiminnalleen lisää varoja, synnytti PUI Pohjois-Suomen Erämessut, joista tuli pian Pohjois-Suomen suurin tapahtuma alallaan.

Pentti Uusi-Illikaiselle on myönnetty asioistaan Suomen Lentopalloliiton kultainen kunniamerkki. Hänet on nimetty lentopalloliiton Hall of Fameen ja hänelle on myönnetty Taloustirehtöörin arvonimi. PUI on lentopalloseura Ettan kunniapuheenjohtaja ja Pudasjärven Urheilijain kunniajäsen.

PUIn toimintaan ovat aina kuulunut olennaisesti kynä ja kamera. Iso on otteluraporttien ja pakinoiden määrä, jotka ovat hänen kynästään lähteneet ja mahtuupa sinne runojakin joukkoon.

Kun PUIlta kysyttiin 80-vuotishaastatelussa, miten hän jaksoi vielä silloinkin liikuttaa itseään ja muita, hän vastasi:

– Pitää olla jatkuvia haasteita, pitää olla kiinnostus ympäristöä ja yhteiskuntaa kohtaan. Ihmisistä pitää ajatella hyvää. Kun katsoo muita silmiin ja hymyilee, elämä hymyilee takaisin.

Tapasin itse PUIn ensimmäisen kerran elokuussa 1971. Olin juuri tullut Pudasjärvelle opettajaksi ja menin kysymään PUIlta, että pääsenkö hän vetämiinsä lentopallo-harjoituksiin. Siitä alkoivat yhteiset pelireissut ja yhteistyö lentopallojaostossa seurassa, piirissä, Suomen Lentopalloliitossa, Oltereissa, lentopallon 1993 EM-kisojen Oulun organsaatiossa jne.

Pentti Uusi-Illikainen tunnetaan koko valtakunnan tasolla nimellä PUI. Minulle tuossa PUIssa kirjain I kertoo, että PUIlla oli ideoita ja innostusta. Kirjain U kertoo, että PUIlla oli uskallusta ja kykyä toteuttaa ideoitansa. Kirjain P kertoo sen, että PUIlla oli myös kosolti päättäväisyyttä viedä asiat päätökseen, joskus härkäpäisestikin. PUIlle eivät koskaan riittäneet pelkät rutiinit, vaan aina ovat olleet mielessä myös kehittäminen ja uudet innovaatiot.

Minulle jäi hyvä mieli siitä, että ennätin nähdä PUIn vielä pari viikkoa ennen hänen poisnukkumistansa ja muistella hänen kanssaan yhteistä matkaamme.

Kiitos PUI ystävyydestäsi ja hyvää taivasmatkaa.

Seppo Sammelvuo
Liikuntaneuvos

Back to top